Pilny komunikat dla Polaków. Wykryto groźną bakterię w popularnym produkcie
Jajka z Salmonellą trafiły do polskich sklepów. Główny Inspektorat Sanitarny ostrzega przed zagrożeniem. Zobacz, jakie partie należy zwrócić.
01.06.2023 11:57
GIS na bieżąco monitoruje rynek spożywczy, prowadząc liczne kontrole, aby wychwycić nieprawidłowości. Tym razem Inspektorat ostrzega przed partią jajek, na których powierzchni wykryto bakterię Salmonella Enteritidis. Niewłaściwa obróbka i przechowywanie może spowodować zakażenie salmonellozą.
Partia jajek wycofana
Główny Inspektorat Sanitarny w środę przekazał w komunikacie informację, że w wyniku badań przeprowadzonych w laboratorium wykryto obecność pałeczek Salmonella Enteritidis na powierzchni skorupek Jaj Królewskich.
Producentem jajek jest Firma Handlowa "KOKO" Zakład Pakowania Jaj Grzegorz Jabłoński z Lubowidza (weterynaryjny numer identyfikacyjny 14375909). Ostrzeżenie dotyczy:
- Jaja Królewskie klasa A, klasa wagowa>60 g; jaja różnej wielkości
- Mazowieckie Jaja klasa A, 6 świeżych jaj, klasa wagowa >50 g, jaja różnej wielkości
Co zrobić, gdy mam skażone jajka?
Główny Inspektorat Sanitarny zaleca, aby nie spożywać jajek z wymienionej partii, tym bardziej nie na surowo. Należy też pamiętać, że bakterie, które znajdują się na skorupkach jaj, mogą przenieść się na inne powierzchnie w przypadku kontaktu z zanieczyszczonymi jajami. Wystarczy położyć wędlinę czy pomidory w ich pobliżu, a otwiera się w ten sposób droga do dla bakterii.
Bakterie Salmonella odpowiedzialne są za większość przypadków zatruć pokarmowych. Trzymanie w lodówce im nie szkodzi, więc nawet jaja z chłodni pozostają zakażone. Najwięcej bakterii znajduje się na skorupce, więc nawet po rozbiciu wnikają do środka jaja. Przed rozbiciem skorupki, jajka trzeba je włożyć na 10 sekund do wrzącej wody. To wystarczy, by zabić bakterie.