Pilny komunikat dla Polaków. Wykryto groźną bakterię w popularnym produkcie

Jajka z Salmonellą trafiły do polskich sklepów. Główny Inspektorat Sanitarny ostrzega przed zagrożeniem. Zobacz, jakie partie należy zwrócić.

ObrazekJajka wycofane ze sklepów, fot. Adobe Stock
Ewa

GIS na bieżąco monitoruje rynek spożywczy, prowadząc liczne kontrole, aby wychwycić nieprawidłowości. Tym razem Inspektorat ostrzega przed partią jajek, na których powierzchni wykryto bakterię Salmonella Enteritidis. Niewłaściwa obróbka i przechowywanie może spowodować zakażenie salmonellozą.

Partia jajek wycofana

Główny Inspektorat Sanitarny w środę przekazał w komunikacie informację, że w wyniku badań przeprowadzonych w laboratorium wykryto obecność pałeczek Salmonella Enteritidis na powierzchni skorupek Jaj Królewskich.

Jajka zakażone Salmonellą- Pyszności, źródło GIS
Jajka zakażone Salmonellą- Pyszności, źródło GIS
Spożycie produktu bez właściwej obróbki termicznej lub możliwe przeniesienie bakterii z jaj na inne powierzchnie, może prowadzić do zakażenia człowieka i wystąpienia salmonellozy- informuje GIS

Producentem jajek jest Firma Handlowa "KOKO" Zakład Pakowania Jaj Grzegorz Jabłoński z Lubowidza (weterynaryjny numer identyfikacyjny 14375909). Ostrzeżenie dotyczy:

  • Jaja Królewskie klasa A, klasa wagowa>60 g; jaja różnej wielkości
  • Mazowieckie Jaja klasa A, 6 świeżych jaj, klasa wagowa >50 g, jaja różnej wielkości
Inspekcja Weterynaryjna prowadzi postępowanie wyjaśniające. Stwierdzono błędy w znakowaniu kwestionowanych jaj – biorąc pod uwagę datę zniesienia jaj ich data minimalnej trwałości powinna być ustalona na dzień 10.06.2023, a właściwy kod na skorupkach to 3PL14371311.
Jajka zakażone Salmonellą- Pysznośc, źródło GIS
Jajka zakażone Salmonellą- Pysznośc, źródło GIS

Co zrobić, gdy mam skażone jajka?

Główny Inspektorat Sanitarny zaleca, aby nie spożywać jajek z wymienionej partii, tym bardziej nie na surowo. Należy też pamiętać, że bakterie, które znajdują się na skorupkach jaj, mogą przenieść się na inne powierzchnie w przypadku kontaktu z zanieczyszczonymi jajami. Wystarczy położyć wędlinę czy pomidory w ich pobliżu, a otwiera się w ten sposób droga do dla bakterii.

Bakterie Salmonella odpowiedzialne są za większość przypadków zatruć pokarmowych. Trzymanie w lodówce im nie szkodzi, więc nawet jaja z chłodni pozostają zakażone. Najwięcej bakterii znajduje się na skorupce, więc nawet po rozbiciu wnikają do środka jaja. Przed rozbiciem skorupki, jajka trzeba je włożyć na 10 sekund do wrzącej wody. To wystarczy, by zabić bakterie.

Wybrane dla Ciebie

Tak szybko ściągniesz skórkę z kiełbasy. Żałuję, że wcześniej nie znałam tej prostej metody
Tak szybko ściągniesz skórkę z kiełbasy. Żałuję, że wcześniej nie znałam tej prostej metody
Postukaj w kapelusz grzyba przed jego zerwaniem. Tylko najlepsi grzybiarze znają ten trik
Postukaj w kapelusz grzyba przed jego zerwaniem. Tylko najlepsi grzybiarze znają ten trik
Moja babcia dodaje 1 łyżkę do placków ziemniaczanych. Nie piją oleju i są idealnie chrupkie
Moja babcia dodaje 1 łyżkę do placków ziemniaczanych. Nie piją oleju i są idealnie chrupkie
Na niedzielę zrobiłam sałatkę zakopiańską. Każdy prosił o dokładkę
Na niedzielę zrobiłam sałatkę zakopiańską. Każdy prosił o dokładkę
To ulubione danie Ireny Santor. Niewielu wie, jakie naprawdę ma właściwości
To ulubione danie Ireny Santor. Niewielu wie, jakie naprawdę ma właściwości
Babciny przepis na mięso do słoików. Sprawdza się u mnie od lat
Babciny przepis na mięso do słoików. Sprawdza się u mnie od lat
Znajomy cukiernik zdradził mi najłatwiejszy przepis. Teraz moje kruche ciasto jest zawsze idealne
Znajomy cukiernik zdradził mi najłatwiejszy przepis. Teraz moje kruche ciasto jest zawsze idealne
Wilgotne, pulchne i pachnące wanilią. W PRL-u było przysmakiem
Wilgotne, pulchne i pachnące wanilią. W PRL-u było przysmakiem
Robię domową wędlinę z taniego mięsa. Idealna do kanapki bez chemii i sztucznych dodatków
Robię domową wędlinę z taniego mięsa. Idealna do kanapki bez chemii i sztucznych dodatków
Od lat Polacy dodają ją do rosołu. Teraz już wiemy, że szkodzi, ale wciąż to robimy
Od lat Polacy dodają ją do rosołu. Teraz już wiemy, że szkodzi, ale wciąż to robimy
Jemy na śniadanie i dajemy dzieciom, myśląc, że są zdrowe. Skok cukru gwarantowany
Jemy na śniadanie i dajemy dzieciom, myśląc, że są zdrowe. Skok cukru gwarantowany
Wyjątkowo delikatne i soczyste mięso. Kiedyś tylko na królewskich stołach, dziś całkiem zapomniane
Wyjątkowo delikatne i soczyste mięso. Kiedyś tylko na królewskich stołach, dziś całkiem zapomniane