NewsyPilny komunikat dla Polaków. Wykryto groźną bakterię w popularnym produkcie

Pilny komunikat dla Polaków. Wykryto groźną bakterię w popularnym produkcie

Jajka wycofane ze sklepów, fot. Adobe Stock
Jajka wycofane ze sklepów, fot. Adobe Stock
Ewa
01.06.2023 11:57

Jajka z Salmonellą trafiły do polskich sklepów. Główny Inspektorat Sanitarny ostrzega przed zagrożeniem. Zobacz, jakie partie należy zwrócić.

GIS na bieżąco monitoruje rynek spożywczy, prowadząc liczne kontrole, aby wychwycić nieprawidłowości. Tym razem Inspektorat ostrzega przed partią jajek, na których powierzchni wykryto bakterię Salmonella Enteritidis. Niewłaściwa obróbka i przechowywanie może spowodować zakażenie salmonellozą.

Partia jajek wycofana

Główny Inspektorat Sanitarny w środę przekazał w komunikacie informację, że w wyniku badań przeprowadzonych w laboratorium wykryto obecność pałeczek Salmonella Enteritidis na powierzchni skorupek Jaj Królewskich.

Jajka zakażone Salmonellą- Pyszności, źródło GIS
Jajka zakażone Salmonellą- Pyszności, źródło GIS
Spożycie produktu bez właściwej obróbki termicznej lub możliwe przeniesienie bakterii z jaj na inne powierzchnie, może prowadzić do zakażenia człowieka i wystąpienia salmonellozy- informuje GIS

Producentem jajek jest Firma Handlowa "KOKO" Zakład Pakowania Jaj Grzegorz Jabłoński z Lubowidza (weterynaryjny numer identyfikacyjny 14375909). Ostrzeżenie dotyczy:

  • Jaja Królewskie klasa A, klasa wagowa>60 g; jaja różnej wielkości
  • Mazowieckie Jaja klasa A, 6 świeżych jaj, klasa wagowa >50 g, jaja różnej wielkości
Inspekcja Weterynaryjna prowadzi postępowanie wyjaśniające. Stwierdzono błędy w znakowaniu kwestionowanych jaj – biorąc pod uwagę datę zniesienia jaj ich data minimalnej trwałości powinna być ustalona na dzień 10.06.2023, a właściwy kod na skorupkach to 3PL14371311.
Jajka zakażone Salmonellą- Pysznośc, źródło GIS
Jajka zakażone Salmonellą- Pysznośc, źródło GIS

Co zrobić, gdy mam skażone jajka?

Główny Inspektorat Sanitarny zaleca, aby nie spożywać jajek z wymienionej partii, tym bardziej nie na surowo. Należy też pamiętać, że bakterie, które znajdują się na skorupkach jaj, mogą przenieść się na inne powierzchnie w przypadku kontaktu z zanieczyszczonymi jajami. Wystarczy położyć wędlinę czy pomidory w ich pobliżu, a otwiera się w ten sposób droga do dla bakterii.

Bakterie Salmonella odpowiedzialne są za większość przypadków zatruć pokarmowych. Trzymanie w lodówce im nie szkodzi, więc nawet jaja z chłodni pozostają zakażone. Najwięcej bakterii znajduje się na skorupce, więc nawet po rozbiciu wnikają do środka jaja. Przed rozbiciem skorupki, jajka trzeba je włożyć na 10 sekund do wrzącej wody. To wystarczy, by zabić bakterie.

Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także