Pilny komunikat dla Polaków. Wykryto groźną bakterię w popularnym produkcie

Jajka z Salmonellą trafiły do polskich sklepów. Główny Inspektorat Sanitarny ostrzega przed zagrożeniem. Zobacz, jakie partie należy zwrócić.

ObrazekJajka wycofane ze sklepów, fot. Adobe Stock
Ewa

GIS na bieżąco monitoruje rynek spożywczy, prowadząc liczne kontrole, aby wychwycić nieprawidłowości. Tym razem Inspektorat ostrzega przed partią jajek, na których powierzchni wykryto bakterię Salmonella Enteritidis. Niewłaściwa obróbka i przechowywanie może spowodować zakażenie salmonellozą.

Partia jajek wycofana

Główny Inspektorat Sanitarny w środę przekazał w komunikacie informację, że w wyniku badań przeprowadzonych w laboratorium wykryto obecność pałeczek Salmonella Enteritidis na powierzchni skorupek Jaj Królewskich.

Jajka zakażone Salmonellą- Pyszności, źródło GIS
Jajka zakażone Salmonellą- Pyszności, źródło GIS
Spożycie produktu bez właściwej obróbki termicznej lub możliwe przeniesienie bakterii z jaj na inne powierzchnie, może prowadzić do zakażenia człowieka i wystąpienia salmonellozy- informuje GIS

Producentem jajek jest Firma Handlowa "KOKO" Zakład Pakowania Jaj Grzegorz Jabłoński z Lubowidza (weterynaryjny numer identyfikacyjny 14375909). Ostrzeżenie dotyczy:

  • Jaja Królewskie klasa A, klasa wagowa>60 g; jaja różnej wielkości
  • Mazowieckie Jaja klasa A, 6 świeżych jaj, klasa wagowa >50 g, jaja różnej wielkości
Inspekcja Weterynaryjna prowadzi postępowanie wyjaśniające. Stwierdzono błędy w znakowaniu kwestionowanych jaj – biorąc pod uwagę datę zniesienia jaj ich data minimalnej trwałości powinna być ustalona na dzień 10.06.2023, a właściwy kod na skorupkach to 3PL14371311.
Jajka zakażone Salmonellą- Pysznośc, źródło GIS
Jajka zakażone Salmonellą- Pysznośc, źródło GIS

Co zrobić, gdy mam skażone jajka?

Główny Inspektorat Sanitarny zaleca, aby nie spożywać jajek z wymienionej partii, tym bardziej nie na surowo. Należy też pamiętać, że bakterie, które znajdują się na skorupkach jaj, mogą przenieść się na inne powierzchnie w przypadku kontaktu z zanieczyszczonymi jajami. Wystarczy położyć wędlinę czy pomidory w ich pobliżu, a otwiera się w ten sposób droga do dla bakterii.

Bakterie Salmonella odpowiedzialne są za większość przypadków zatruć pokarmowych. Trzymanie w lodówce im nie szkodzi, więc nawet jaja z chłodni pozostają zakażone. Najwięcej bakterii znajduje się na skorupce, więc nawet po rozbiciu wnikają do środka jaja. Przed rozbiciem skorupki, jajka trzeba je włożyć na 10 sekund do wrzącej wody. To wystarczy, by zabić bakterie.

Wybrane dla Ciebie
W Polsce jest mało znana, a szkoda. To źródło witamin
W Polsce jest mało znana, a szkoda. To źródło witamin
To najlepsze grzyby do uszek. Farsz jest aromatyczny i pełen smaku
To najlepsze grzyby do uszek. Farsz jest aromatyczny i pełen smaku
Zobaczyłam na jarmarku w Gdańsku. Nigdy nie słyszałam o tym mięsie
Zobaczyłam na jarmarku w Gdańsku. Nigdy nie słyszałam o tym mięsie
Jadłam na Węgrzech. Teraz często przygotowuje w chłodne dni
Jadłam na Węgrzech. Teraz często przygotowuje w chłodne dni
Pierwszy raz widziałam na jarmarku. Ludzie rzucali się jak dzik na szyszki
Pierwszy raz widziałam na jarmarku. Ludzie rzucali się jak dzik na szyszki
Zapomnij o zakwasie. Taki barszcz jest bardziej esencjonalny i ma przepiękny kolor
Zapomnij o zakwasie. Taki barszcz jest bardziej esencjonalny i ma przepiękny kolor
Najlepszy czas moczenia grzybów. Miękną, są delikatne, ale nie tracą ani odrobiny smaku
Najlepszy czas moczenia grzybów. Miękną, są delikatne, ale nie tracą ani odrobiny smaku
Królowie i szlachta zajadali się tą wyborną rybą. Dziś zapomniana a idealna na święta, bo nie ma ości i jest zdrowa
Królowie i szlachta zajadali się tą wyborną rybą. Dziś zapomniana a idealna na święta, bo nie ma ości i jest zdrowa
Taki makaron jest najsmaczniejszy. Trzeba go tylko odpowiednio ugotować
Taki makaron jest najsmaczniejszy. Trzeba go tylko odpowiednio ugotować
Odwiedziłam jarmark w Krakowie. Te dania zdziwiły mnie bardziej niż ceny
Odwiedziłam jarmark w Krakowie. Te dania zdziwiły mnie bardziej niż ceny
Leży na półce obok goudy i twarogu, ale wielu nie docenia. Wzmacnia kości, zmniejsza ryzyko zawału
Leży na półce obok goudy i twarogu, ale wielu nie docenia. Wzmacnia kości, zmniejsza ryzyko zawału
Zimą na śniadanie robię piernikowy omlet. Wychodzi za każdym razem, bo nie trzeba obracać
Zimą na śniadanie robię piernikowy omlet. Wychodzi za każdym razem, bo nie trzeba obracać
MOŻE JESZCZE JEDEN ARTYKUŁ? ZOBACZ CO POLECAMY 🌟