Jak długo gotować grzyby? Ten trik pozwoli ci określić dokładny czas na pierwszy rzut oka

Po udanym grzybobraniu często przystępujemy do przygotowania wspaniałej potrawy na bazie zebranych okazów. W związku z tym nasze leśne skarby poddajemy obróbce termicznej. Niestety nie każdy z nas wie, jak długo należy gotować grzyby. Poniżej rozwiewamy wszelkie wątpliwości.

ObrazekJak długo gotować grzyby - Pyszności; Foto: Canva.com
Agnieszka

Gotowanie grzybów

Obrazek
Grzyby w koszyku - Pyszności; Foto: Canva.com

Grzyby to rewelacyjny składnik wielu potraw. Nie tylko nadają daniu wyjątkowego smaku oraz aromatu, ale również wspaniale wzbogacają jego wartość odżywczą. Ważne jest jednak, aby wiedzieć, jak długo powinniśmy je gotować.

Zbyt krótka obróbka termiczna może negatywnie wpłynąć na smak naszej potrawy. Poza tym źle przygotowane grzyby niekiedy mogą również wywołać problemy gastryczne. W związku z tym poniżej zdradzamy, jak długo powinniśmy gotować te wspaniałe leśne skarby.

Jak długo gotować grzyby?

Obrazek
Potrawa z grzybami - Pyszności; Foto: Canva.com

Okazuje się, że czas gotowania świeżych grzybów może wynosić od 15 do 40 minut. Wszystko zależy od gatunku grzyba. Poza tym ważny jest również jego wiek. W związku z tym młode, delikatne okazy takie jak np. maślaki wystarczy gotować przez około 15 minut. Natomiast w przypadku nieco twardszych grzybów takich jak koźlaki czas gotowania wynosi około 30 minut.

Rydze, prawdziwki oraz kurki poddajemy obróbce termicznej przez nawet 40 minut. Należy również zaznaczyć, że pod koniec gotowania warto wyjąć kawałek grzyba i ocenić jego konsystencję. Jeśli zauważymy, że okaz jest nadal twardy, warto w takim razie gotować go nieco dłużej.

Jak wyczyścić grzyby?

Niezależnie od tego, czy grzyby mamy zamiar poddać gotowaniu, czy suszeniu - należy je uprzednio wyczyścić. Dzięki temu usuniemy z naszych okazów zbędny piasek, czy pozostałości mchu. W związku z tym polecamy wyczyścić grzyby za pomocą specjalnej szczoteczki. Jeśli brud jest wyjątkowo ciężki do usunięcia - warto usunąć go za pomocą wilgotnej szmatki.

Poza tym przed obróbką termiczną grzybów warto sprawdzić również, czy nasze okazy nie są robaczywe. W związku z tym kroimy je na mniejsze części i dokładnie oglądamy ich wnętrze.

Zobacz na naszym kanale YouTube jak przygotować aromatyczny krem z grzybów leśnych krok po kroku. Wspaniale sprawdzi się na obiad dla całej rodziny.

Wybrane dla Ciebie
To niskokaloryczne mięso może konkurować z wołowiną. W Polsce prawie nikt o nim nie słyszał
To niskokaloryczne mięso może konkurować z wołowiną. W Polsce prawie nikt o nim nie słyszał
My mamy uszka, Włosi jedzą w święta konkurencyjne pyszności. I nie podają ich w barszczu
My mamy uszka, Włosi jedzą w święta konkurencyjne pyszności. I nie podają ich w barszczu
Strzelczyk obowiązkowo dorzuca do barszczu. Ma więcej smaku
Strzelczyk obowiązkowo dorzuca do barszczu. Ma więcej smaku
To mięso lepsze od jagnięciny, a wcale nie takie drogie. Tak rzadko je jemy, że wielu sprawdza, jak wygląda
To mięso lepsze od jagnięciny, a wcale nie takie drogie. Tak rzadko je jemy, że wielu sprawdza, jak wygląda
Na śniadanie robię zamiast owsianki. Podkręca pracę jelit i syci na bardzo długo
Na śniadanie robię zamiast owsianki. Podkręca pracę jelit i syci na bardzo długo
To najłatwiejszy miodownik na świecie. Zrobisz raz-dwa i bez stresu
To najłatwiejszy miodownik na świecie. Zrobisz raz-dwa i bez stresu
Tak wyfiletujesz karpia i pozbędziesz się ości. Nikt nie będzie musiał grzebać w rybie
Tak wyfiletujesz karpia i pozbędziesz się ości. Nikt nie będzie musiał grzebać w rybie
Tego wypieku nie może zabraknąć na włoskim stole. To świąteczny pewniak
Tego wypieku nie może zabraknąć na włoskim stole. To świąteczny pewniak
Na Wigilię nie przygotowuję karpia, a zapomnianą polską rybę. Prawie nie ma ości i łusek
Na Wigilię nie przygotowuję karpia, a zapomnianą polską rybę. Prawie nie ma ości i łusek
Podpatrzyłam u cioci z Białegostoku. Co roku wszyscy czekają na ten deser
Podpatrzyłam u cioci z Białegostoku. Co roku wszyscy czekają na ten deser
Ten przepis zajmuje tyle ile gotuje się makaron. Ekspresowy włoski obiad, idealny na leniwe dni
Ten przepis zajmuje tyle ile gotuje się makaron. Ekspresowy włoski obiad, idealny na leniwe dni
Dodaję do wody, w której moczą się śledzie. Stają się delikatniejsze, a ich zapach bardziej neutralny
Dodaję do wody, w której moczą się śledzie. Stają się delikatniejsze, a ich zapach bardziej neutralny
ZACZEKAJ! ZOBACZ, CO TERAZ JEST NA TOPIE 🔥