Jak długo gotować grzyby? Ten trik pozwoli ci określić dokładny czas na pierwszy rzut oka

Po udanym grzybobraniu często przystępujemy do przygotowania wspaniałej potrawy na bazie zebranych okazów. W związku z tym nasze leśne skarby poddajemy obróbce termicznej. Niestety nie każdy z nas wie, jak długo należy gotować grzyby. Poniżej rozwiewamy wszelkie wątpliwości.

ObrazekJak długo gotować grzyby - Pyszności; Foto: Canva.com
Agnieszka

Gotowanie grzybów

Obrazek
Grzyby w koszyku - Pyszności; Foto: Canva.com

Grzyby to rewelacyjny składnik wielu potraw. Nie tylko nadają daniu wyjątkowego smaku oraz aromatu, ale również wspaniale wzbogacają jego wartość odżywczą. Ważne jest jednak, aby wiedzieć, jak długo powinniśmy je gotować.

Zbyt krótka obróbka termiczna może negatywnie wpłynąć na smak naszej potrawy. Poza tym źle przygotowane grzyby niekiedy mogą również wywołać problemy gastryczne. W związku z tym poniżej zdradzamy, jak długo powinniśmy gotować te wspaniałe leśne skarby.

Jak długo gotować grzyby?

Obrazek
Potrawa z grzybami - Pyszności; Foto: Canva.com

Okazuje się, że czas gotowania świeżych grzybów może wynosić od 15 do 40 minut. Wszystko zależy od gatunku grzyba. Poza tym ważny jest również jego wiek. W związku z tym młode, delikatne okazy takie jak np. maślaki wystarczy gotować przez około 15 minut. Natomiast w przypadku nieco twardszych grzybów takich jak koźlaki czas gotowania wynosi około 30 minut.

Rydze, prawdziwki oraz kurki poddajemy obróbce termicznej przez nawet 40 minut. Należy również zaznaczyć, że pod koniec gotowania warto wyjąć kawałek grzyba i ocenić jego konsystencję. Jeśli zauważymy, że okaz jest nadal twardy, warto w takim razie gotować go nieco dłużej.

Jak wyczyścić grzyby?

Niezależnie od tego, czy grzyby mamy zamiar poddać gotowaniu, czy suszeniu - należy je uprzednio wyczyścić. Dzięki temu usuniemy z naszych okazów zbędny piasek, czy pozostałości mchu. W związku z tym polecamy wyczyścić grzyby za pomocą specjalnej szczoteczki. Jeśli brud jest wyjątkowo ciężki do usunięcia - warto usunąć go za pomocą wilgotnej szmatki.

Poza tym przed obróbką termiczną grzybów warto sprawdzić również, czy nasze okazy nie są robaczywe. W związku z tym kroimy je na mniejsze części i dokładnie oglądamy ich wnętrze.

Zobacz na naszym kanale YouTube jak przygotować aromatyczny krem z grzybów leśnych krok po kroku. Wspaniale sprawdzi się na obiad dla całej rodziny.

Wybrane dla Ciebie

Wrzucam na budyń i zapiekam. Ciasto znika w mgnieniu oka
Wrzucam na budyń i zapiekam. Ciasto znika w mgnieniu oka
Zrobiłam je z przepisu Karola Okrasy. Inne placki z cukinii mogą się schować
Zrobiłam je z przepisu Karola Okrasy. Inne placki z cukinii mogą się schować
Dodaj do gotującego się kalafiora. Zapomnisz o wzdęciach po tym warzywie
Dodaj do gotującego się kalafiora. Zapomnisz o wzdęciach po tym warzywie
Do surówki z kiszonej kapusty dodaj dwa składniki ekstra. Nikt nie będzie chciał słyszeć o starszej wersji
Do surówki z kiszonej kapusty dodaj dwa składniki ekstra. Nikt nie będzie chciał słyszeć o starszej wersji
Ekspresowa babka z najzdrowszymi polskimi owocami. Śpiesz się, bo sezon niedługo się skończy
Ekspresowa babka z najzdrowszymi polskimi owocami. Śpiesz się, bo sezon niedługo się skończy
Najzdrowsza wątróbka. Pełna żelaza, białka i najmniej zanieczyszczona
Najzdrowsza wątróbka. Pełna żelaza, białka i najmniej zanieczyszczona
Ten ser to skarb Podlasia, a Polacy prawie nie znają. Smaczniejszy niż gouda, napakowany białkiem jak kurczak
Ten ser to skarb Podlasia, a Polacy prawie nie znają. Smaczniejszy niż gouda, napakowany białkiem jak kurczak
Podpatrzyłam trik u Strzelczyka. W kilka minut kapusta na gołąbki jest miękka, a liście same odchodzą
Podpatrzyłam trik u Strzelczyka. W kilka minut kapusta na gołąbki jest miękka, a liście same odchodzą
Fasolkę po bretońsku gotuję z tym dodatkiem. Wychodzi gęsta bez mąki i zasmażki
Fasolkę po bretońsku gotuję z tym dodatkiem. Wychodzi gęsta bez mąki i zasmażki
Rusza sezon na zbiory tych polskich owoców. Nie ma nic lepszego dla odporności
Rusza sezon na zbiory tych polskich owoców. Nie ma nic lepszego dla odporności
Resztki z obiadu przerabiam na smarowidło do chleba. W diecie seniora to składnik na wagę złota
Resztki z obiadu przerabiam na smarowidło do chleba. W diecie seniora to składnik na wagę złota
Przez lata żyliśmy w błędzie. Najlepszy tłuszcz do smażenia jajek to wcale nie masło
Przez lata żyliśmy w błędzie. Najlepszy tłuszcz do smażenia jajek to wcale nie masło