Jak gotować brokuły, żeby nie straciły koloru? To prostsze niż myślisz
Jak gotować brokuły, żeby pozostały sprężyste i apetycznie zielone? Jeden prosty patent sprawi, że zachowają swoją jędrność. To prostsze niż mogłoby się wydawać. Będą wyglądały jak z okładki najlepszej książki kucharskiej. Zdradzamy też, czy brokuły można jeść na surowo i jakie mają właściwości.
19.05.2022 | aktual.: 24.05.2022 23:02
Jak gotować brokuły, żeby nie straciły koloru?
Jeśli chcesz, żeby po ugotowaniu Twoje brokuły zachowały piękny, zielony kolor, to zastosuj prosty trik. Brokuła umyj i podziel na mniejsze części. Do gotującej się wody dodaj trochę soli i cukru i wrzuć różyczki. Gotuj na średnim ogniu przez 3 minuty. Następnie zdejmij z ognia i zostaw pod przykryciem na 4 minuty. Dzięki temu nie stracą one dużo wartości odżywczych podczas gotowania.
Gotowanie brokułów, żeby zachowały zielony kolor. Ugotowane brokuły koniecznie przelej zimną wodą – to właśnie ten patent, dzięki któremu zatrzymają swój kolor i pozostaną apetycznie zielone.
Brokuły na surowo – czy są zdrowe? Jakie mają właściwości?
Chociaż i gotowana, i surowa wersja jest po prostu zdrowa, to czasami warto dla odmiany sięgnąć po coś innego. Surowe brokuły to prawdziwa bomba mikroelementów i witamin. Co ważne – nasz organizm lepiej przyswoi go sobie właśnie z surowych brokułów niż z gotowanych.
Jeśli jednak cierpisz na drażliwość jelit, wybierz brokuły gotowane na parze lub nie szalej z ilością surowych różyczek.
Brokuły – właściwości. Czy są zdrowe?
Jakie właściwości mają brokuły? Czy są zdrowe? Są ważnym źródłem witamin i składników odżywczych. W brokułach znajdziemy również sulforafan, który może pomóc chronić przed chorobami serca, rakiem, cukrzycą i problemami trawiennymi. Warunkiem jego odpowiedniego działania jest wiedza jak gotować brokuły – temperatura nie może przekraczać 76 stopni Celsjusza.
Brokuły posiadają niski indeks glikemiczny i mają małą ilość kalorii – w 100 gramach jest ich zaledwie 35.
Gotowane brokuły to nie tylko pyszny dodatek do obiadu – sprawdzą się również w zapiekankach, makaronach i sałatkach. Jeśli chcesz, żeby dłużej zachował świeżość w lodówce, przechowuj go w szklance. Dzięki temu nie wyschnie i dłużej będzie apetycznie wyglądał.