Jak gotować brokuły, żeby nie straciły koloru? To prostsze niż myślisz

Jak gotować brokuły, żeby pozostały sprężyste i apetycznie zielone? Jeden prosty patent sprawi, że zachowają swoją jędrność. To prostsze niż mogłoby się wydawać. Będą wyglądały jak z okładki najlepszej książki kucharskiej. Zdradzamy też, czy brokuły można jeść na surowo i jakie mają właściwości.

Obrazek
Ewa
Obrazek

Jak gotować brokuły, żeby nie straciły koloru?

Jeśli chcesz, żeby po ugotowaniu Twoje brokuły zachowały piękny, zielony kolor, to zastosuj prosty trik. Brokuła umyj i podziel na mniejsze części. Do gotującej się wody dodaj trochę soli i cukru i wrzuć różyczki. Gotuj na średnim ogniu przez 3 minuty. Następnie zdejmij z ognia i zostaw pod przykryciem na 4 minuty. Dzięki temu nie stracą one dużo wartości odżywczych podczas gotowania.

Gotowanie brokułów, żeby zachowały zielony kolor. Ugotowane brokuły koniecznie przelej zimną wodą – to właśnie ten patent, dzięki któremu zatrzymają swój kolor i pozostaną apetycznie zielone.

Brokuły na surowo – czy są zdrowe? Jakie mają właściwości?

Chociaż i gotowana, i surowa wersja jest po prostu zdrowa, to czasami warto dla odmiany sięgnąć po coś innego. Surowe brokuły to prawdziwa bomba mikroelementów i witamin. Co ważne – nasz organizm lepiej przyswoi go sobie właśnie z surowych brokułów niż z gotowanych.

Jeśli jednak cierpisz na drażliwość jelit, wybierz brokuły gotowane na parze lub nie szalej z ilością surowych różyczek.

makaron z pesto i brokułami

Brokuły – właściwości. Czy są zdrowe?

Jakie właściwości mają brokuły? Czy są zdrowe? Są ważnym źródłem witamin i składników odżywczych. W brokułach znajdziemy również sulforafan, który może pomóc chronić przed chorobami serca, rakiem, cukrzycą i problemami trawiennymi. Warunkiem jego odpowiedniego działania jest wiedza jak gotować brokuły – temperatura nie może przekraczać 76 stopni Celsjusza.

Brokuły posiadają niski indeks glikemiczny i mają małą ilość kalorii – w 100 gramach jest ich zaledwie 35.

Obrazek

Gotowane brokuły to nie tylko pyszny dodatek do obiadu – sprawdzą się również w zapiekankach, makaronach i  sałatkach. Jeśli chcesz, żeby dłużej zachował świeżość w lodówce, przechowuj go w szklance. Dzięki temu nie wyschnie i dłużej będzie apetycznie wyglądał.

Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę