Jak gotować brokuły, żeby nie straciły koloru? To prostsze niż myślisz

Jak gotować brokuły, żeby pozostały sprężyste i apetycznie zielone? Jeden prosty patent sprawi, że zachowają swoją jędrność. To prostsze niż mogłoby się wydawać. Będą wyglądały jak z okładki najlepszej książki kucharskiej. Zdradzamy też, czy brokuły można jeść na surowo i jakie mają właściwości.

Obrazek
Ewa
Obrazek

Jak gotować brokuły, żeby nie straciły koloru?

Jeśli chcesz, żeby po ugotowaniu Twoje brokuły zachowały piękny, zielony kolor, to zastosuj prosty trik. Brokuła umyj i podziel na mniejsze części. Do gotującej się wody dodaj trochę soli i cukru i wrzuć różyczki. Gotuj na średnim ogniu przez 3 minuty. Następnie zdejmij z ognia i zostaw pod przykryciem na 4 minuty. Dzięki temu nie stracą one dużo wartości odżywczych podczas gotowania.

Gotowanie brokułów, żeby zachowały zielony kolor. Ugotowane brokuły koniecznie przelej zimną wodą – to właśnie ten patent, dzięki któremu zatrzymają swój kolor i pozostaną apetycznie zielone.

Brokuły na surowo – czy są zdrowe? Jakie mają właściwości?

Chociaż i gotowana, i surowa wersja jest po prostu zdrowa, to czasami warto dla odmiany sięgnąć po coś innego. Surowe brokuły to prawdziwa bomba mikroelementów i witamin. Co ważne – nasz organizm lepiej przyswoi go sobie właśnie z surowych brokułów niż z gotowanych.

Jeśli jednak cierpisz na drażliwość jelit, wybierz brokuły gotowane na parze lub nie szalej z ilością surowych różyczek.

makaron z pesto i brokułami

Brokuły – właściwości. Czy są zdrowe?

Jakie właściwości mają brokuły? Czy są zdrowe? Są ważnym źródłem witamin i składników odżywczych. W brokułach znajdziemy również sulforafan, który może pomóc chronić przed chorobami serca, rakiem, cukrzycą i problemami trawiennymi. Warunkiem jego odpowiedniego działania jest wiedza jak gotować brokuły – temperatura nie może przekraczać 76 stopni Celsjusza.

Brokuły posiadają niski indeks glikemiczny i mają małą ilość kalorii – w 100 gramach jest ich zaledwie 35.

Obrazek

Gotowane brokuły to nie tylko pyszny dodatek do obiadu – sprawdzą się również w zapiekankach, makaronach i  sałatkach. Jeśli chcesz, żeby dłużej zachował świeżość w lodówce, przechowuj go w szklance. Dzięki temu nie wyschnie i dłużej będzie apetycznie wyglądał.

Wybrane dla Ciebie
Dodaję do wigilijnej kapusty z grochem. Jest znacznie smaczniejsza
Dodaję do wigilijnej kapusty z grochem. Jest znacznie smaczniejsza
Ten pasztet jest obowiązkowy podczas świąt. Ani grama mięsa, a zachwyca smakiem
Ten pasztet jest obowiązkowy podczas świąt. Ani grama mięsa, a zachwyca smakiem
Sprawdź przy zakupie karpia. Na wigilii ryby na pewno nie będzie czuć mułem
Sprawdź przy zakupie karpia. Na wigilii ryby na pewno nie będzie czuć mułem
Tę sałatkę zrobię na Boże Narodzenie. Po andrzejkach wszystkie kuzynki chciały przepis
Tę sałatkę zrobię na Boże Narodzenie. Po andrzejkach wszystkie kuzynki chciały przepis
Szlachta zajadała się tym mięsem, a dziś zapomniane. Przygotuję je na świąteczny obiad
Szlachta zajadała się tym mięsem, a dziś zapomniane. Przygotuję je na świąteczny obiad
Moja kuzynka robi takie na Wigilię. Cały gar znika w mgnieniu oka
Moja kuzynka robi takie na Wigilię. Cały gar znika w mgnieniu oka
Świąteczny pasztet piekę zawsze w takiej temperaturze. Jest kremowy, pełen smaku, ale nigdy za suchy
Świąteczny pasztet piekę zawsze w takiej temperaturze. Jest kremowy, pełen smaku, ale nigdy za suchy
Wiesz, ile gotować grzyby na uszka? Błąd sprawi, że stracą smak lub będą za twarde
Wiesz, ile gotować grzyby na uszka? Błąd sprawi, że stracą smak lub będą za twarde
Ryby na Wigilię nie panieruj w tej mące. Panierka nigdy nie będzie chrupiąca, a naciągnie tłuszczu
Ryby na Wigilię nie panieruj w tej mące. Panierka nigdy nie będzie chrupiąca, a naciągnie tłuszczu
Doświadczone gospodynie tak gotują buraki. Są szybko miękkie i nie tracą koloru
Doświadczone gospodynie tak gotują buraki. Są szybko miękkie i nie tracą koloru
Większość ją wylewa, a ja moczę w niej śledzie. Jak nic innego sprawia, że są jędrne i miękkie
Większość ją wylewa, a ja moczę w niej śledzie. Jak nic innego sprawia, że są jędrne i miękkie
Wlewam kapkę do świątecznej kawy lub gorącej czekolady. Od samego zapachu można się rozpłynąć
Wlewam kapkę do świątecznej kawy lub gorącej czekolady. Od samego zapachu można się rozpłynąć
NIE WYCHODŹ JESZCZE! MAMY COŚ SPECJALNIE DLA CIEBIE 🎯