PoradyJak gotować szparagi? Białe i zielone różnią się nie tylko kolorem, ale i sposobem przygotowania

Jak gotować szparagi? Białe i zielone różnią się nie tylko kolorem, ale i sposobem przygotowania

Jak gotować szparagi, fot. Adobe Stock
Jak gotować szparagi, fot. Adobe Stock

Sezon na szparagi trwa w najlepsze. Nie powinniśmy jednak zwlekać z ich gotowaniem, ponieważ tak jak szybko się zaczął, tak szybko się skończy. Zanim jednak przystąpimy do ich przygotowania, powinniśmy poznać najważniejsze zasady. Te triki sprawią, że szparagi będą chrupiące i niezwykle smaczne.

Szparagi najlepiej smakują w sezonie. Warto więc się pospieszyć, ponieważ ten trwa od końca kwietnia do końca czerwca. Co ciekawe, szparagi występują w dwóch rodzajach. Białe i zielone różnią się od siebie przede wszystkim kolorem, ale to nie koniec. Różni je też sposób przygotowania i czas gotowania. Podpowiadamy, jak gotować szparagi, by były sprężyste i chrupiące. Warto zwrócić uwagę na te szczegóły.

Gotowanie zielonych szparagów – najważniejsze zasady

Jak gotować szparagi? To pytanie zadają sobie przede wszystkim ci, którzy po raz pierwszy zebrali się na odwagę, by podać je w swoim domu. Nie ma w tym nic trudnego, jednak należy zastosować się do trików, które zapewnią nam idealną chrupkość i smak.

Pęczki szparagów - Pyszności; fot. Pixabay
Pęczki szparagów - Pyszności; fot. Pixabay

Jeśli brakuje nam doświadczenia w przygotowywaniu szparagów, powinniśmy postawić na wersję zieloną. Zielone szparagi nie wymagają obierania, a czynności, które musimy wykonać przed ich ugotowaniem, to dokładne umycie warzyw i odcięcie ich zdrewniałych końcówek. Następnie wstawiamy je pionowo do garnka oraz dodajemy łyżeczkę soli, cukru i odrobinę masła. Gotujemy przez około trzy-cztery minuty. W ten sposób przygotowane szparagi będą chrupiące, a jednocześnie delikatne.

Jak gotować szparagi? Czas przygotowania białych szparagów

Sezon na szparagi trwa w najlepsze, więc nie sposób z niego nie skorzystać. Gotowanie szparagów – zarówno zielonych, jak i białych – wciąż budzi jednak wiele wątpliwości. Niepotrzebnie!

Prawdą jest, że białe szparagi wymagają od nas nieco więcej pracy, ale nie powinniśmy przez to z nich rezygnować. Podstawowym krokiem jest obranie ich z włókien. Najwygodniej zrobimy to obieraczką, zaczynając od główki i obierając ku końcowi. Nie możemy również zapomnieć o odcięciu zdrewniałych końcówek. Szparagi białe gotujemy w garnku pionowo przez około siedem-osiem minut z łyżeczką cukru, soli oraz odrobiną masła.

Wypróbuj również nasz przepis na krem szparagowy. Ma wyjątkowy smak.

Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także