PoradyJak gotować szparagi? Białe i zielone różnią się nie tylko kolorem, ale i sposobem przygotowania

Jak gotować szparagi? Białe i zielone różnią się nie tylko kolorem, ale i sposobem przygotowania

Jak gotować szparagi, fot. Adobe Stock
Jak gotować szparagi, fot. Adobe Stock

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Sezon na szparagi trwa w najlepsze. Nie powinniśmy jednak zwlekać z ich gotowaniem, ponieważ tak jak szybko się zaczął, tak szybko się skończy. Zanim jednak przystąpimy do ich przygotowania, powinniśmy poznać najważniejsze zasady. Te triki sprawią, że szparagi będą chrupiące i niezwykle smaczne.

Szparagi najlepiej smakują w sezonie. Warto więc się pospieszyć, ponieważ ten trwa od końca kwietnia do końca czerwca. Co ciekawe, szparagi występują w dwóch rodzajach. Białe i zielone różnią się od siebie przede wszystkim kolorem, ale to nie koniec. Różni je też sposób przygotowania i czas gotowania. Podpowiadamy, jak gotować szparagi, by były sprężyste i chrupiące. Warto zwrócić uwagę na te szczegóły.

Gotowanie zielonych szparagów – najważniejsze zasady

Jak gotować szparagi? To pytanie zadają sobie przede wszystkim ci, którzy po raz pierwszy zebrali się na odwagę, by podać je w swoim domu. Nie ma w tym nic trudnego, jednak należy zastosować się do trików, które zapewnią nam idealną chrupkość i smak.

Pęczki szparagów - Pyszności; fot. Pixabay
Pęczki szparagów - Pyszności; fot. Pixabay

Jeśli brakuje nam doświadczenia w przygotowywaniu szparagów, powinniśmy postawić na wersję zieloną. Zielone szparagi nie wymagają obierania, a czynności, które musimy wykonać przed ich ugotowaniem, to dokładne umycie warzyw i odcięcie ich zdrewniałych końcówek. Następnie wstawiamy je pionowo do garnka oraz dodajemy łyżeczkę soli, cukru i odrobinę masła. Gotujemy przez około trzy-cztery minuty. W ten sposób przygotowane szparagi będą chrupiące, a jednocześnie delikatne.

Jak gotować szparagi? Czas przygotowania białych szparagów

Sezon na szparagi trwa w najlepsze, więc nie sposób z niego nie skorzystać. Gotowanie szparagów – zarówno zielonych, jak i białych – wciąż budzi jednak wiele wątpliwości. Niepotrzebnie!

Prawdą jest, że białe szparagi wymagają od nas nieco więcej pracy, ale nie powinniśmy przez to z nich rezygnować. Podstawowym krokiem jest obranie ich z włókien. Najwygodniej zrobimy to obieraczką, zaczynając od główki i obierając ku końcowi. Nie możemy również zapomnieć o odcięciu zdrewniałych końcówek. Szparagi białe gotujemy w garnku pionowo przez około siedem-osiem minut z łyżeczką cukru, soli oraz odrobiną masła.

Wypróbuj również nasz przepis na krem szparagowy. Ma wyjątkowy smak.

Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także