Jak kisić ogórki - kilka niezbędnych rad
Jak kisić ogórki? Okazuje się, że ten proces nie jest wcale taki trudny. Dlatego dziś postaram się przybliżyć cały przepis krok po kroku, aby ogórki kiszone w słoiku wyszły idealne za każdym razem.
05.07.2019 | aktual.: 23.07.2019 15:52
W końcu ogórki kiszone lub małosolne to klasyka, która co roku gości na wielu polskich stołach. Dlatego nie możemy pominąć tak ważnego tematu. No to zaczynamy!
Jak kisić ogórki – niezbędne przygotowania
Aby kiszenie ogórków udało się w 100%, należy się odpowiednio przygotować, zanim rozpoczniemy cały proces. I właśnie na tym się teraz skupimy.
#1 Ogórki najwyższej jakości
Jeśli nie masz własnej działki, na której samodzielnie zasadzisz i zbierzesz ogórki, warto zakupić je w gospodarstwie ekologicznym. Dobrym wyborem jest również zakup warzyw u zaufanego dostawcy.
Zanim jednak dokonamy zakupu większej ilości ogórków, warto jest sprawdzić kilka sztuk. Jak to zrobić? Ogórki należy rozciąć i sprawdzić, jak prezentują się w środku. Nie powinny mieć w środku pustych miejsc. Wręcz przeciwnie, powinny być twarde i zbite. Tylko takie warzywa dadzą nam gwarancję pełnej świeżości przez dłuższy okres czasu.
#2 Wielkość ogórków
Jeśli zamierzasz kisić ogórki w słoiku, powinnaś wziąć pod uwagę wielkość warzyw. Wybieraj takie produkty, które bez problemu zmieszczą się w słoiku. Co więcej, jeśli zdecydujesz się na mniejsze warzywa, bez problemu będziesz mogła zmiesić w słoiku więcej ogórków.
#3 Słoiki na kiszone ogórki
Kiedy zakupiliśmy już odpowiednie ogórki, czas na wybór słoików. Jest on bardzo istotny dla końcowego efektu. Słoiki, podobnie jak ogórki, powinny być dobrej jakości.
W żadnym wypadku nie mogą być popękane. Jeżeli zauważymy na nich nawet małe odpryski, nie używajmy ich. Słoiki powinny być szczelne, warto więc zadbać o dobrej jakości nakrętki. Muszą być idealnie czyste. Co więcej, nie powinny posiadać żadnych uszkodzeń, ani co gorsza śladów rdzy.
Jak kisić ogórki – idealny przepis
Czas na cały proces kiszenia ogórków. Już za chwilę sama przekonasz się, że warto było znaleźć wolną chwilę, aby poznać tę metodę.
Potrzebne składniki:
- ogórki
- woda (może być zarówno zimna, jak i gorąca)
- sól (potrzebujemy łyżki soli na jeden litr wody)
- chrzan
- czosnek
- koper
- gorczyca
Sposób przygotowania:
- Zacznij od dokładnego umycia ogórków i słoików.
- Do czystego słoika włóż gałąź kopru, trzy ząbki czosnku i kilkanaście ziaren gorczycy.
- Nie zapomnij umieścić w słoiku chrzanu (obieramy go i kroimy na niewielkie słupki). Im więcej chrzanu dodasz, tym bardziej ogórki będą ostre.
- Kiedy wszystkie składniki znajdą się w słoikach, przechodzimy do układania ogórków. Należy układać je pionowo.
- Następnie zalewamy ogórki wodą z solą. Zalewa ma zakrywać ogórki.
- Kolejnym krokiem jest dokładne zakręcenie słoików i umieszczenie ich w ciemnym i chłodnym miejscu. Jeżeli słyszymy, że ze słoików ulatnia się powietrze, oznacza to, że nie są one wystarczająco dobrze zakręcone lub zakrętki są uszkodzone. Konieczne jest wymienienie zakrętek.
Jak widzisz przepis na to jak kisić ogórki, jest bajecznie prosty! Koniecznie daj znać czy wykorzystasz go w tym roku ?