Jak kisić ogórki - kilka niezbędnych rad

Jak kisić ogórki? Okazuje się, że ten proces nie jest wcale taki trudny. Dlatego dziś postaram się przybliżyć cały przepis krok po kroku, aby ogórki kiszone w słoiku wyszły idealne za każdym razem.

Obrazek
Frania

W końcu ogórki kiszone lub małosolne to klasyka, która co roku gości na wielu polskich stołach. Dlatego nie możemy pominąć tak ważnego tematu. No to zaczynamy!

Jak kisić ogórki – niezbędne przygotowania

Aby kiszenie ogórków udało się w 100%, należy się odpowiednio przygotować, zanim rozpoczniemy cały proces. I właśnie na tym się teraz skupimy.

#1 Ogórki najwyższej jakości

Obrazek
<a href="https://pixabay.com/">pixabay.com‎</a>

Jeśli nie masz własnej działki, na której samodzielnie zasadzisz i zbierzesz ogórki, warto zakupić je w gospodarstwie ekologicznym. Dobrym wyborem jest również zakup warzyw u zaufanego dostawcy.

Zanim jednak dokonamy zakupu większej ilości ogórków, warto jest sprawdzić kilka sztuk. Jak to zrobić? Ogórki należy rozciąć i sprawdzić, jak prezentują się w środku. Nie powinny mieć w środku pustych miejsc. Wręcz przeciwnie, powinny być twarde i zbite. Tylko takie warzywa dadzą nam gwarancję pełnej świeżości przez dłuższy okres czasu.

#2 Wielkość ogórków

Jeśli zamierzasz kisić ogórki w słoiku, powinnaś wziąć pod uwagę wielkość warzyw. Wybieraj takie produkty, które bez problemu zmieszczą się w słoiku. Co więcej, jeśli zdecydujesz się na mniejsze warzywa, bez problemu będziesz mogła zmiesić w słoiku więcej ogórków.

#3 Słoiki na kiszone ogórki

Obrazek
<a href="https://pixabay.com/">pixabay.com‎</a>

Kiedy zakupiliśmy już odpowiednie ogórki, czas na wybór słoików. Jest on bardzo istotny dla końcowego efektu. Słoiki, podobnie jak ogórki, powinny być dobrej jakości.

W żadnym wypadku nie mogą być popękane. Jeżeli zauważymy na nich nawet małe odpryski, nie używajmy ich. Słoiki powinny być szczelne, warto więc zadbać o dobrej jakości nakrętki. Muszą być idealnie czyste. Co więcej, nie powinny posiadać żadnych uszkodzeń, ani co gorsza śladów rdzy.

Jak kisić ogórki – idealny przepis

Czas na cały proces kiszenia ogórków. Już za chwilę sama przekonasz się, że warto było znaleźć wolną chwilę, aby poznać tę metodę.

Obrazek
<a href="https://pixabay.com/">pixabay.com‎</a>

Potrzebne składniki:

  • ogórki
  • woda (może być zarówno zimna, jak i gorąca)
  • sól (potrzebujemy łyżki soli na jeden litr wody)
  • chrzan
  • czosnek
  • koper
  • gorczyca

Sposób przygotowania:

  1. Zacznij od dokładnego umycia ogórków i słoików.
  2. Do czystego słoika włóż gałąź kopru, trzy ząbki czosnku i kilkanaście ziaren gorczycy.
  3. Nie zapomnij umieścić w słoiku chrzanu (obieramy go i kroimy na niewielkie słupki). Im więcej chrzanu dodasz, tym bardziej ogórki będą ostre.
  4. Kiedy wszystkie składniki znajdą się w słoikach, przechodzimy do układania ogórków. Należy układać je pionowo.
  5. Następnie zalewamy ogórki wodą z solą. Zalewa ma zakrywać ogórki.
  6. Kolejnym krokiem jest dokładne zakręcenie słoików i umieszczenie ich w ciemnym i chłodnym miejscu. Jeżeli słyszymy, że ze słoików ulatnia się powietrze, oznacza to, że nie są one wystarczająco dobrze zakręcone lub zakrętki są uszkodzone. Konieczne jest wymienienie zakrętek.
ogórki kiszone

Jak widzisz przepis na to jak kisić ogórki, jest bajecznie prosty! Koniecznie daj znać czy wykorzystasz go w tym roku ?

Wybrane dla Ciebie
Dodawaj 2 łyżeczki do owsianki. Opóźnią procesy starzenia się i pomogą podnieść poziom żelaza
Dodawaj 2 łyżeczki do owsianki. Opóźnią procesy starzenia się i pomogą podnieść poziom żelaza
Unikaj tych chlebów, jeśli chcesz na dłużej zachować zdrowie
Unikaj tych chlebów, jeśli chcesz na dłużej zachować zdrowie
Tak upieczonymi żeberkami zaskoczysz nawet wybrednego gościa. Po prostu palce lizać
Tak upieczonymi żeberkami zaskoczysz nawet wybrednego gościa. Po prostu palce lizać
Nie mogłam się zdecydować i zrobiłam 2 w 1. Rodzina oszalała na punkcie tego ciasta
Nie mogłam się zdecydować i zrobiłam 2 w 1. Rodzina oszalała na punkcie tego ciasta
Wygląda jak naleśnik, ale nie ma w nim ani grama mąki. Serwuję na śniadanie
Wygląda jak naleśnik, ale nie ma w nim ani grama mąki. Serwuję na śniadanie
Blenduję z kawą i piję przed śniadaniem. Daje kopa energii i rozkręca leniwe jelita
Blenduję z kawą i piję przed śniadaniem. Daje kopa energii i rozkręca leniwe jelita
Na Wszystkich Świętych robię schab po węgiersku. Odgrzewany smakuje 100 razy lepiej
Na Wszystkich Świętych robię schab po węgiersku. Odgrzewany smakuje 100 razy lepiej
Żadne placki czy zapiekanka. W moim domu hitem są ziemniaczki po chińsku
Żadne placki czy zapiekanka. W moim domu hitem są ziemniaczki po chińsku
Mieszam kilka składników i wrzucam na gorący olej. Na widok tych pączków aż cieknie ślinka
Mieszam kilka składników i wrzucam na gorący olej. Na widok tych pączków aż cieknie ślinka
Pomaga strawić obfity posiłek. Zrobisz z sezonowych owoców
Pomaga strawić obfity posiłek. Zrobisz z sezonowych owoców
W Skandynawii aż piszczą na widok tych cukierków. Innych skręca na samą myśl
W Skandynawii aż piszczą na widok tych cukierków. Innych skręca na samą myśl
Dodaj do zupy dyniowej. Wesprze odporność i pomoże zbić cholesterol
Dodaj do zupy dyniowej. Wesprze odporność i pomoże zbić cholesterol