Wycinasz czy wykręcasz grzyby? Grzybiarze nie mają wątpliwości - wciąż popełniamy kardynalny błąd

Sezon na grzyby już w pełni. Jak należy właściwie je zbierać? Co jest lepsze- wykręcanie czy obcinanie? Grzybiarze ostrzegają przed błędami.

Obrazek
Ewa

Grzybobranie w pełni, a z wypraw do lasu przynosimy coraz bardziej wypełnione koszyki. Kiedy uda nam się już trafić na urodzaj kurek, podgrzybków i prawdziwków, musimy pamiętać o tym, jak prawidłowo je zbierać. Chociaż każdy grzybiarz ma swój patent, to jest jeden sposób, którego należy unikać jak ognia.

Gdzie szukać grzybów?

W słoneczne dni grzybów należy szukać w cienistych i zacisznych miejscach. Jeśli wybierasz się do lasy w czasie deszczowej aury, to skoncentruj się na suchszych i ciepłych miejscach. Prawdziwki i podgrzybki upodobały sobie szczególnie lasy iglaste. Szukaj ich pod świerkami oraz sosnami. Koźlarze upodobały sobie z kolei brzozy. Pyszne i małe kurki zazwyczaj rosną pod sosnami i świerkami, czasem pod brzozami, bukami i dębami. Jeśli już je znajdziesz- rozejrzyj się wokół, bo lubią rosnąć w "stadach". Jeśli szukasz podpowiedzi, gdzie aktualnie był wysyp- zerkaj na tematyczne fora i strony internetowe z mapami.

Gdzie rosną grzyby- Pyszności
Gdzie rosną grzyby- Pyszności

Jak zbierać grzyby?

Wykręcanie, wycinanie, wyrywanie- każdy robi to nieco inaczej. Jednak jedna z tych metod przyprawia o zawrót głowy osoby, które o grzybobraniu co nieco wiedzą. Jeśli chcesz wycinać grzyba, to koniecznie zrób to jak najniżej nóżki. Nie ma nic złego również w wykręcaniu, raz w jedną, raz w drugą stronę. Miejsce, w którym znaleźliśmy nasz okaz dobrze jest przysypać odrobiną ściółki. Dzięki temu w tym miejscu mogą ponownie wyrosnąć grzyby. Grzyby blaszkowe, takie jak kurka, zielonka czy rydz lepiej jest wykręcać. Przy innych wybierz swój ulubiony sposób.

Pod żadnym pozorem nie wyrywaj ich z ziemi. Ta metoda jest niepoprawna i przyczynia się jedynie do niszczenia lasu.

Obrazek

Nie niszcz grzybów

Pamiętaj, żeby zbierać tylko te okazy, których jesteś pewien. Gdy spotkasz na swojej drodze muchomora- nie depcz go. Z chęcią zjedzą go inne zwierzątka i żyjątka, dla których nie jest on trujący.

Zobacz nasze przepisy na pyszne potrawy z grzybów: 

Wybrane dla Ciebie
To mój sprytny sposób na zagęszczenie sosu. O wiele zdrowszy niż śmietana czy mąka
To mój sprytny sposób na zagęszczenie sosu. O wiele zdrowszy niż śmietana czy mąka
Robię najlepsze ciasto na pizzę w rodzinie. Wszyscy pytali mnie o przepis
Robię najlepsze ciasto na pizzę w rodzinie. Wszyscy pytali mnie o przepis
Strzelczyk robi przysmak z dzieciństwa z 3 składników. Tani i wystarczy 10 minut pracy
Strzelczyk robi przysmak z dzieciństwa z 3 składników. Tani i wystarczy 10 minut pracy
Babcie na Śląsku robią taką do obiadu. Główny składnik zaskoczy wiele osób
Babcie na Śląsku robią taką do obiadu. Główny składnik zaskoczy wiele osób
Za komuny ta ryba była na stołówkach, bo prawie nie ma ości. Najlepiej smakuje smażona na maśle
Za komuny ta ryba była na stołówkach, bo prawie nie ma ości. Najlepiej smakuje smażona na maśle
Robert Makłowicz wlewa szklankę do grzybowej. Smakuje lepiej niż w ekskluzywnej restauracji
Robert Makłowicz wlewa szklankę do grzybowej. Smakuje lepiej niż w ekskluzywnej restauracji
Wiele osób gotuje ziemniaki w złej wodzie. Żaden szef kuchni nie popełniłby tego błędu
Wiele osób gotuje ziemniaki w złej wodzie. Żaden szef kuchni nie popełniłby tego błędu
Na Wszystkich Świętych zawsze podaję tę przystawkę. W PRL-u była hitem, dziś zapomniana
Na Wszystkich Świętych zawsze podaję tę przystawkę. W PRL-u była hitem, dziś zapomniana
Kalafior duszę w takim sosie. Smakuje lepiej niż z bułką tartą i masłem
Kalafior duszę w takim sosie. Smakuje lepiej niż z bułką tartą i masłem
Nie lubisz pić kawy? Przygotuj napój, który szybko postawi cię na nogi
Nie lubisz pić kawy? Przygotuj napój, który szybko postawi cię na nogi
Babcia gotowała co tydzień. Dziś mało osób robi tę prostą zupę
Babcia gotowała co tydzień. Dziś mało osób robi tę prostą zupę
Takie przekąski robiły nasze babcie na domówki. Przepis ma już 50 lat
Takie przekąski robiły nasze babcie na domówki. Przepis ma już 50 lat