Te nawyki w kuchni pozwolą ci oszczędzić energię. Łatwo obniżysz swoje rachunki

Podobno już jesienią możemy spodziewać się podwyżki ceny energii elektrycznej. Nikt z nas nie lubi rachunków - szczególnie jeśli musimy wydać na nie wyjątkowo dużą sumę pieniędzy. Okazuje się, że warto wyrobić parę nowych nawyków, dzięki którym oszczędzimy prąd oraz pieniądze. Poniżej podajemy całą listę czynności, które pozwolą ci zużyć mniej energii.

Obrazek
Agnieszka

Kuchnia, a prąd

Obrazek
Kuchnia - Pyszności; Foto: Canva.com

Kuchnia to miejsce, w którym korzystamy z wielu urządzeń takich jak piekarnik elektryczny, płyta indukcyjna, czy lodówka. Z reguły zużywają one sporo prądu. W konsekwencji przekłada się to na dużą sumę pieniędzy do zapłacenia. Jednak jest na to sposób! Okazuje się, że z łatwością oszczędzisz energię - wystarczy wyrobić kilka nowych nawyków.

Nawyki, które pozwolą ci zużyć mniej energii

Obrazek
Gotowanie - Pyszności; Foto: Canva.com

Poniżej podajemy listę czynności, dzięki którym oszczędzisz prąd oraz pieniądze:

  • Nie wkładaj do lodówki gorących potraw

Gdy wkładasz do lodówki gorącą potrawę, automatycznie podnosisz temperaturę w urządzeniu. W konsekwencji lodówka musi zużyć więcej energii, aby uzyskać pożądaną temperaturę. Warto w takim razie przed włożeniem do lodówki poczekać, aż potrawa ostygnie.

  • Gotuj dania pod przykryciem

Warto gotować dania pod przykrywką. Dzięki temu szybciej przygotujesz potrawę i dodatkowo zużyjesz mniej energii. Oprócz tego, przed rozpoczęciem przygotowywania posiłku upewnij się, że garnek, a w szczególności jego dno jest czyste.

  • Piecz kilka potraw na raz

Jeśli to możliwe, warto piec kilka potraw jednocześnie. Dzięki temu nie tylko oszczędzisz prąd, ale również czas. Poza tym, podczas pieczenie nie otwieraj zbyt często drzwi piekarnika.

W przeciwnym razie obniży się temperatura pieczenia i piekarnik będzie musiał zużyć energię, aby ją podnieść. Oprócz tego, często wpływa to również negatywnie na pieczoną potrawę.

  • Korzystaj ze zmywarki

Warto korzystać ze zmywarki. Oszczędzasz w ten sposób nie tylko energię, ale również wodę. Pamiętaj jednak, aby przed włączeniem zmywarki, upewnić się, że jest pełna.

Zobacz na naszym kanale YouTube jak przygotować zapiekankę ziemniaczaną z boczkiem i jajkami krok po kroku. Niebo w gębie!

Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej