Solisz bigos na początku czy na końcu gotowania? Wybór ma wielkie znaczenie

Sezon na bigos należy uznać za otwarty. To właśnie jesienią, na naszych talerzach króluje właśnie to danie z kapusty. Pomimo tego, że jest to proste w przygotowaniu danie, to warto wziąć pod uwagę kilka istotnych wskazówek. Jak przygotować najlepszy bigos?

Najlepszy bigosNajlepszy bigos - Pyszności; Foto Canva.com
Karol Wiak

Najlepszy bigos za każdym razem - jakie składniki wybrać?

Najważniejsza jest tu przede wszystkim podstawa, bez której przygotowanie bigosu będzie praktycznie niemożliwe. Dobrej jakości kapusta kiszona lub główka kapusty białej, kiełbasa, boczek lub inne mięso oraz oczywiście - przyprawy. W tej kwestii możemy sobie jednak pozwolić na pełną dowolność, bo to, co dodamy do naszego bigosu, jest w pełni uzależnione od naszego upodobania. Niektórzy dodają śliwki lub grzyby, jednak lista dodatków jest o wiele dłuższa.

Obrazek
Kapusta kiszona - Pyszności; Foto Canva.com

Czym się kierować, gdy chcemy przygotować najlepszy bigos?

Mając wcześniej wymienione składniki, możemy przystąpić do gotowania bigosu. Jeśli chcesz przygotować ten możliwie najlepszy bigos, to warto wziąć pod uwagę kilka istotnych porad, dzięki którym uzyskasz zadowalający efekt.

Pamiętaj, że:

  • używaj kapusty kiszonej, a nie kwaszonej - dobrze jest sprawdzić tę informację przy zakupie produktu; pamiętaj, że z tej kwaszonej nie ugotujesz najlepszego bigosu;
  • dodaj mięso wieprzowe, wędzony boczek lub kiełbasę;
  • bigos należy gotować w garnku lub rondlu z grubym dnem - dzięki temu unikniemy przypalenia;
  • najlepszy bigos wymaga długiego gotowania na wolnym ogniu;
  • możesz połączyć kapustę świeżą i kiszoną, dzięki czemu wzbogacisz smak bigosu;
  • staropolskie receptury podkreślają, że kapusty powinno być tyle samo co mięsa;
  • suszone leśne grzyby i wędzona śliwka to dodatki, dzięki którym ugotujesz naprawdę wyjątkowy bigos;
  • pamiętaj o przyprawach - ten temat został szerzej omówiony poniżej.

Jak przyprawić najlepszy bigos?

Wszyscy dobrze wiemy, że kluczową rolę w przygotowaniu tych najlepszych dań odgrywają przyprawy. Aby uzyskać najlepszy bigos, dobrze jest dodać pieprz, liście laurowe, ziele angielskie, jałowiec, majeranek i kminek. Nie należy jednak przesadzać z ich ilością, by nie zdominowały smaku naszego bigosu. A co z solą? Ta kwestia jest również ważna. Jak dobrze wiemy, większość składników naszego dania, w tym kapusta kiszona i wędliny są słone. Co zatem robić w takiej sytuacji?

Staropolski bigos- Pyszności
Staropolski bigos- Pyszności

Z posoleniem bigosu, najlepiej jest się wstrzymać do samego końca gotowania - wówczas łatwiej będzie nam ocenić, ile soli musimy dodać. Biorąc pod uwagę wszystkie wskazówki, to na pewno uda Wam się przygotować ten najlepszy bigos!

Lubisz dania z kapustą w roli głównej? Zobacz na naszym kanale YouTube przepis na ślimakowe gołąbki na obiad:

Wybrane dla Ciebie
Dodaję do wigilijnej kapusty z grochem. Jest znacznie smaczniejsza
Dodaję do wigilijnej kapusty z grochem. Jest znacznie smaczniejsza
Ten pasztet jest obowiązkowy podczas świąt. Ani grama mięsa, a zachwyca smakiem
Ten pasztet jest obowiązkowy podczas świąt. Ani grama mięsa, a zachwyca smakiem
Sprawdź przy zakupie karpia. Na wigilii ryby na pewno nie będzie czuć mułem
Sprawdź przy zakupie karpia. Na wigilii ryby na pewno nie będzie czuć mułem
Tę sałatkę zrobię na Boże Narodzenie. Po andrzejkach wszystkie kuzynki chciały przepis
Tę sałatkę zrobię na Boże Narodzenie. Po andrzejkach wszystkie kuzynki chciały przepis
Szlachta zajadała się tym mięsem, a dziś zapomniane. Przygotuję je na świąteczny obiad
Szlachta zajadała się tym mięsem, a dziś zapomniane. Przygotuję je na świąteczny obiad
Moja kuzynka robi takie na Wigilię. Cały gar znika w mgnieniu oka
Moja kuzynka robi takie na Wigilię. Cały gar znika w mgnieniu oka
Świąteczny pasztet piekę zawsze w takiej temperaturze. Jest kremowy, pełen smaku, ale nigdy za suchy
Świąteczny pasztet piekę zawsze w takiej temperaturze. Jest kremowy, pełen smaku, ale nigdy za suchy
Wiesz, ile gotować grzyby na uszka? Błąd sprawi, że stracą smak lub będą za twarde
Wiesz, ile gotować grzyby na uszka? Błąd sprawi, że stracą smak lub będą za twarde
Ryby na Wigilię nie panieruj w tej mące. Panierka nigdy nie będzie chrupiąca, a naciągnie tłuszczu
Ryby na Wigilię nie panieruj w tej mące. Panierka nigdy nie będzie chrupiąca, a naciągnie tłuszczu
Doświadczone gospodynie tak gotują buraki. Są szybko miękkie i nie tracą koloru
Doświadczone gospodynie tak gotują buraki. Są szybko miękkie i nie tracą koloru
Większość ją wylewa, a ja moczę w niej śledzie. Jak nic innego sprawia, że są jędrne i miękkie
Większość ją wylewa, a ja moczę w niej śledzie. Jak nic innego sprawia, że są jędrne i miękkie
Wlewam kapkę do świątecznej kawy lub gorącej czekolady. Od samego zapachu można się rozpłynąć
Wlewam kapkę do świątecznej kawy lub gorącej czekolady. Od samego zapachu można się rozpłynąć
ZACZEKAJ! ZOBACZ, CO TERAZ JEST NA TOPIE 🔥