Solisz bigos na początku czy na końcu gotowania? Wybór ma wielkie znaczenie

Sezon na bigos należy uznać za otwarty. To właśnie jesienią, na naszych talerzach króluje właśnie to danie z kapusty. Pomimo tego, że jest to proste w przygotowaniu danie, to warto wziąć pod uwagę kilka istotnych wskazówek. Jak przygotować najlepszy bigos?

Najlepszy bigosNajlepszy bigos - Pyszności; Foto Canva.com
Karol Wiak

Najlepszy bigos za każdym razem - jakie składniki wybrać?

Najważniejsza jest tu przede wszystkim podstawa, bez której przygotowanie bigosu będzie praktycznie niemożliwe. Dobrej jakości kapusta kiszona lub główka kapusty białej, kiełbasa, boczek lub inne mięso oraz oczywiście - przyprawy. W tej kwestii możemy sobie jednak pozwolić na pełną dowolność, bo to, co dodamy do naszego bigosu, jest w pełni uzależnione od naszego upodobania. Niektórzy dodają śliwki lub grzyby, jednak lista dodatków jest o wiele dłuższa.

Obrazek
Kapusta kiszona - Pyszności; Foto Canva.com

Czym się kierować, gdy chcemy przygotować najlepszy bigos?

Mając wcześniej wymienione składniki, możemy przystąpić do gotowania bigosu. Jeśli chcesz przygotować ten możliwie najlepszy bigos, to warto wziąć pod uwagę kilka istotnych porad, dzięki którym uzyskasz zadowalający efekt.

Pamiętaj, że:

  • używaj kapusty kiszonej, a nie kwaszonej - dobrze jest sprawdzić tę informację przy zakupie produktu; pamiętaj, że z tej kwaszonej nie ugotujesz najlepszego bigosu;
  • dodaj mięso wieprzowe, wędzony boczek lub kiełbasę;
  • bigos należy gotować w garnku lub rondlu z grubym dnem - dzięki temu unikniemy przypalenia;
  • najlepszy bigos wymaga długiego gotowania na wolnym ogniu;
  • możesz połączyć kapustę świeżą i kiszoną, dzięki czemu wzbogacisz smak bigosu;
  • staropolskie receptury podkreślają, że kapusty powinno być tyle samo co mięsa;
  • suszone leśne grzyby i wędzona śliwka to dodatki, dzięki którym ugotujesz naprawdę wyjątkowy bigos;
  • pamiętaj o przyprawach - ten temat został szerzej omówiony poniżej.

Jak przyprawić najlepszy bigos?

Wszyscy dobrze wiemy, że kluczową rolę w przygotowaniu tych najlepszych dań odgrywają przyprawy. Aby uzyskać najlepszy bigos, dobrze jest dodać pieprz, liście laurowe, ziele angielskie, jałowiec, majeranek i kminek. Nie należy jednak przesadzać z ich ilością, by nie zdominowały smaku naszego bigosu. A co z solą? Ta kwestia jest również ważna. Jak dobrze wiemy, większość składników naszego dania, w tym kapusta kiszona i wędliny są słone. Co zatem robić w takiej sytuacji?

Staropolski bigos- Pyszności
Staropolski bigos- Pyszności

Z posoleniem bigosu, najlepiej jest się wstrzymać do samego końca gotowania - wówczas łatwiej będzie nam ocenić, ile soli musimy dodać. Biorąc pod uwagę wszystkie wskazówki, to na pewno uda Wam się przygotować ten najlepszy bigos!

Lubisz dania z kapustą w roli głównej? Zobacz na naszym kanale YouTube przepis na ślimakowe gołąbki na obiad:

Wybrane dla Ciebie

Większość zajada się czereśniami, a ignoruje inne polskie owoce. Chronią organizm przed starzeniem i nowotworami
Większość zajada się czereśniami, a ignoruje inne polskie owoce. Chronią organizm przed starzeniem i nowotworami
To król polskich rzek. Pomoże obniżyć cukier i wzmocni serce
To król polskich rzek. Pomoże obniżyć cukier i wzmocni serce
Wlej 1 łyżkę do fasolki szparagowej. Zachowa piękny kolor i się nie rozgotuje
Wlej 1 łyżkę do fasolki szparagowej. Zachowa piękny kolor i się nie rozgotuje
Zapiekankę podaję jak tort. Nawet dzieci zjadły całą porcję warzyw
Zapiekankę podaję jak tort. Nawet dzieci zjadły całą porcję warzyw
Prawdziwy przysmak PRL-u. Sprawdź, jak przyrządzić kergulenę
Prawdziwy przysmak PRL-u. Sprawdź, jak przyrządzić kergulenę
Jeden kęs i nikt już nie tęskni za mielonymi. Te kotlety smakują o niebo lepiej
Jeden kęs i nikt już nie tęskni za mielonymi. Te kotlety smakują o niebo lepiej
Gdy nadchodzą upały, jem chłodnik ze słodkich składników. Jest o niebo lepszy od wersji z ogórkiem
Gdy nadchodzą upały, jem chłodnik ze słodkich składników. Jest o niebo lepszy od wersji z ogórkiem
Kupuję na zapas i mrożę. W zimie nie ma lepszego dodatku do obiadu
Kupuję na zapas i mrożę. W zimie nie ma lepszego dodatku do obiadu
Turecki deser lepszy niż baklava. Jest mleczny, słodki i niesztampowy
Turecki deser lepszy niż baklava. Jest mleczny, słodki i niesztampowy
Do tego obiadu potrzebuję pieczywo i szpinak. Wychodzą pyszne knedle
Do tego obiadu potrzebuję pieczywo i szpinak. Wychodzą pyszne knedle
Ciasto siostry Anastazji to istny majstersztyk. Jest kremowe i puszyste niczym chmurka
Ciasto siostry Anastazji to istny majstersztyk. Jest kremowe i puszyste niczym chmurka
Serbski biszkopt z trzech składników. Tak pyszny, że smakuje nawet bez owoców i kremu
Serbski biszkopt z trzech składników. Tak pyszny, że smakuje nawet bez owoców i kremu