Zamiast jajecznicy, robię na śniadanie to cudo. Do obiadu nikt nie jest głodny

Jajka na śniadanie to klasyka gatunku, ale w tej postaci raczej nieczęsto goszczą na stołach Polaków. Podczas gdy inni zajadają się jajecznicą czy omletem, ja przyrządzam z nich szakszukę. A skoro jest jesień, to dodatkowym składnikiem jest popularne, pomarańczowe warzywo.

Szakszuka z dynią sprawdzi się na śniadanieSzakszuka z dynią sprawdzi się na śniadanie
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Timolina

Kilka lat temu, podczas wakacji spędzanych w Tunezji, odkryłem danie, w którym totalnie się zakochałem i od tamtej pory regularnie przyrządzam je w domu. Szakszuka – co ciekawe, słowo to oznacza po prostu "mieszankę" – to potrawa, która cieszy się największą popularnością właśnie w północnej Afryce i na Bliskim Wschodzie. O co w nim chodzi? Generalnie rzecz ujmując – o jajka, gotowane w różnych "mieszankach" składników.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Najlepszy przepis na śniadanie bez chleba. Z jajkiem i mozzarellą dobrze zaczniesz dzień

W recepturze tej pysznej potrawy najczęściej można spotkać pomidory, cebulę i paprykę. Zestaw składników można jednak dowolnie urozmaicać, czego nie omieszkam robić zwłaszcza z uwzględnieniem konkretnych sezonów. Jesienią w moim domu rządzi szakszuka z dynią; warzywem, które uwielbiam nie tylko ze względu na jego smak i kolor, ale również właściwości prozdrowotne. Obecne w dyni witamina C i beta-karoten to idealny duet na sezon częstych przeziębień.

Przygotowanie szakszuki nie jest trudne i gwarantuję, że jeśli pokusisz się o to raz, to do tego dania będziesz wracał jeszcze wielokrotnie. To świetna alternatywa dla omleta czy jajecznicy. W końcu, jak wiadomo, jajka na śniadanie to świetny pomysł!

Szakszuka z dynią

Składniki:

  • 3 jajka,
  • ok. 100 g dyni hokkaido,
  • 2 duże pomidory,
  • 1 czerwona cebula,
  • 1 ząbek czosnku,
  • sól,
  • pieprz,
  • kumin,
  • oregano,
  • ostra papryka,
  • olej do smażenia,
  • natka pietruszki.

Sposób przygotowania:

  1. Dynię bez skórki i pestek kroję w kostkę. Podsmażam ją na niewielkiej ilości oleju roślinnego.
  2. Gdy zmięknie, na patelni ląduje kolejno przepuszczony przez praskę czosnek, cebula w piórkach i posiekane pomidory. Przykrywam patelnię i całość duszę przez kilka minut.
  3. Doprawiam solą, pieprzem, oregano i ostrą papryką. Prawdziwa szakszuka powinna mieć również posmak kuminu – ja dodaję tę przyprawę, ale wcale nie uważam tego za coś bardzo obowiązkowego.
  4. Całość mieszam, a następnie robię w mieszance wgłębienia i wbijam w nie jajka.
  5. Znowu przykrywam i trzymam przez 3-4 minuty, aż jajka się zetną.
  6. Podaję z posiekaną natką pietruszki. Gotowe!
Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej