PrzepisŚniadanieZamiast jajecznicy, robię na śniadanie to cudo. Do obiadu nikt nie jest głodny

Zamiast jajecznicy, robię na śniadanie to cudo. Do obiadu nikt nie jest głodny

Jajka na śniadanie to klasyka gatunku, ale w tej postaci raczej nieczęsto goszczą na stołach Polaków. Podczas gdy inni zajadają się jajecznicą czy omletem, ja przyrządzam z nich szakszukę. A skoro jest jesień, to dodatkowym składnikiem jest popularne, pomarańczowe warzywo.

Szakszuka z dynią sprawdzi się na śniadanie
Szakszuka z dynią sprawdzi się na śniadanie
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Timolina

23.10.2024 06:30

Kilka lat temu, podczas wakacji spędzanych w Tunezji, odkryłem danie, w którym totalnie się zakochałem i od tamtej pory regularnie przyrządzam je w domu. Szakszuka – co ciekawe, słowo to oznacza po prostu "mieszankę" – to potrawa, która cieszy się największą popularnością właśnie w północnej Afryce i na Bliskim Wschodzie. O co w nim chodzi? Generalnie rzecz ujmując – o jajka, gotowane w różnych "mieszankach" składników.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

W recepturze tej pysznej potrawy najczęściej można spotkać pomidory, cebulę i paprykę. Zestaw składników można jednak dowolnie urozmaicać, czego nie omieszkam robić zwłaszcza z uwzględnieniem konkretnych sezonów. Jesienią w moim domu rządzi szakszuka z dynią; warzywem, które uwielbiam nie tylko ze względu na jego smak i kolor, ale również właściwości prozdrowotne. Obecne w dyni witamina C i beta-karoten to idealny duet na sezon częstych przeziębień.

Przygotowanie szakszuki nie jest trudne i gwarantuję, że jeśli pokusisz się o to raz, to do tego dania będziesz wracał jeszcze wielokrotnie. To świetna alternatywa dla omleta czy jajecznicy. W końcu, jak wiadomo, jajka na śniadanie to świetny pomysł!

Szakszuka z dynią

Składniki:

  • 3 jajka,
  • ok. 100 g dyni hokkaido,
  • 2 duże pomidory,
  • 1 czerwona cebula,
  • 1 ząbek czosnku,
  • sól,
  • pieprz,
  • kumin,
  • oregano,
  • ostra papryka,
  • olej do smażenia,
  • natka pietruszki.

Sposób przygotowania:

  1. Dynię bez skórki i pestek kroję w kostkę. Podsmażam ją na niewielkiej ilości oleju roślinnego.
  2. Gdy zmięknie, na patelni ląduje kolejno przepuszczony przez praskę czosnek, cebula w piórkach i posiekane pomidory. Przykrywam patelnię i całość duszę przez kilka minut.
  3. Doprawiam solą, pieprzem, oregano i ostrą papryką. Prawdziwa szakszuka powinna mieć również posmak kuminu – ja dodaję tę przyprawę, ale wcale nie uważam tego za coś bardzo obowiązkowego.
  4. Całość mieszam, a następnie robię w mieszance wgłębienia i wbijam w nie jajka.
  5. Znowu przykrywam i trzymam przez 3-4 minuty, aż jajka się zetną.
  6. Podaję z posiekaną natką pietruszki. Gotowe!
dyniaszakszukaśniadanie
Wybrane dla Ciebie