PrzepisŚniadanieZamiast jajecznicy, robię na śniadanie to cudo. Do obiadu nikt nie jest głodny

Zamiast jajecznicy, robię na śniadanie to cudo. Do obiadu nikt nie jest głodny

Szakszuka z dynią sprawdzi się na śniadanie
Szakszuka z dynią sprawdzi się na śniadanie
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Timolina

23.10.2024 06:30

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Jajka na śniadanie to klasyka gatunku, ale w tej postaci raczej nieczęsto goszczą na stołach Polaków. Podczas gdy inni zajadają się jajecznicą czy omletem, ja przyrządzam z nich szakszukę. A skoro jest jesień, to dodatkowym składnikiem jest popularne, pomarańczowe warzywo.

Kilka lat temu, podczas wakacji spędzanych w Tunezji, odkryłem danie, w którym totalnie się zakochałem i od tamtej pory regularnie przyrządzam je w domu. Szakszuka – co ciekawe, słowo to oznacza po prostu "mieszankę" – to potrawa, która cieszy się największą popularnością właśnie w północnej Afryce i na Bliskim Wschodzie. O co w nim chodzi? Generalnie rzecz ujmując – o jajka, gotowane w różnych "mieszankach" składników.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

W recepturze tej pysznej potrawy najczęściej można spotkać pomidory, cebulę i paprykę. Zestaw składników można jednak dowolnie urozmaicać, czego nie omieszkam robić zwłaszcza z uwzględnieniem konkretnych sezonów. Jesienią w moim domu rządzi szakszuka z dynią; warzywem, które uwielbiam nie tylko ze względu na jego smak i kolor, ale również właściwości prozdrowotne. Obecne w dyni witamina C i beta-karoten to idealny duet na sezon częstych przeziębień.

Przygotowanie szakszuki nie jest trudne i gwarantuję, że jeśli pokusisz się o to raz, to do tego dania będziesz wracał jeszcze wielokrotnie. To świetna alternatywa dla omleta czy jajecznicy. W końcu, jak wiadomo, jajka na śniadanie to świetny pomysł!

Szakszuka z dynią

Składniki:

  • 3 jajka,
  • ok. 100 g dyni hokkaido,
  • 2 duże pomidory,
  • 1 czerwona cebula,
  • 1 ząbek czosnku,
  • sól,
  • pieprz,
  • kumin,
  • oregano,
  • ostra papryka,
  • olej do smażenia,
  • natka pietruszki.

Sposób przygotowania:

  1. Dynię bez skórki i pestek kroję w kostkę. Podsmażam ją na niewielkiej ilości oleju roślinnego.
  2. Gdy zmięknie, na patelni ląduje kolejno przepuszczony przez praskę czosnek, cebula w piórkach i posiekane pomidory. Przykrywam patelnię i całość duszę przez kilka minut.
  3. Doprawiam solą, pieprzem, oregano i ostrą papryką. Prawdziwa szakszuka powinna mieć również posmak kuminu – ja dodaję tę przyprawę, ale wcale nie uważam tego za coś bardzo obowiązkowego.
  4. Całość mieszam, a następnie robię w mieszance wgłębienia i wbijam w nie jajka.
  5. Znowu przykrywam i trzymam przez 3-4 minuty, aż jajka się zetną.
  6. Podaję z posiekaną natką pietruszki. Gotowe!
dyniaszakszukaśniadanie