Zamiast jajecznicy, robię na śniadanie to cudo. Do obiadu nikt nie jest głodny
Jajka na śniadanie to klasyka gatunku, ale w tej postaci raczej nieczęsto goszczą na stołach Polaków. Podczas gdy inni zajadają się jajecznicą czy omletem, ja przyrządzam z nich szakszukę. A skoro jest jesień, to dodatkowym składnikiem jest popularne, pomarańczowe warzywo.
23.10.2024 06:30
Kilka lat temu, podczas wakacji spędzanych w Tunezji, odkryłem danie, w którym totalnie się zakochałem i od tamtej pory regularnie przyrządzam je w domu. Szakszuka – co ciekawe, słowo to oznacza po prostu "mieszankę" – to potrawa, która cieszy się największą popularnością właśnie w północnej Afryce i na Bliskim Wschodzie. O co w nim chodzi? Generalnie rzecz ujmując – o jajka, gotowane w różnych "mieszankach" składników.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
W recepturze tej pysznej potrawy najczęściej można spotkać pomidory, cebulę i paprykę. Zestaw składników można jednak dowolnie urozmaicać, czego nie omieszkam robić zwłaszcza z uwzględnieniem konkretnych sezonów. Jesienią w moim domu rządzi szakszuka z dynią; warzywem, które uwielbiam nie tylko ze względu na jego smak i kolor, ale również właściwości prozdrowotne. Obecne w dyni witamina C i beta-karoten to idealny duet na sezon częstych przeziębień.
Przygotowanie szakszuki nie jest trudne i gwarantuję, że jeśli pokusisz się o to raz, to do tego dania będziesz wracał jeszcze wielokrotnie. To świetna alternatywa dla omleta czy jajecznicy. W końcu, jak wiadomo, jajka na śniadanie to świetny pomysł!
Zobacz także
Szakszuka z dynią
Składniki:
- 3 jajka,
- ok. 100 g dyni hokkaido,
- 2 duże pomidory,
- 1 czerwona cebula,
- 1 ząbek czosnku,
- sól,
- pieprz,
- kumin,
- oregano,
- ostra papryka,
- olej do smażenia,
- natka pietruszki.
Sposób przygotowania:
- Dynię bez skórki i pestek kroję w kostkę. Podsmażam ją na niewielkiej ilości oleju roślinnego.
- Gdy zmięknie, na patelni ląduje kolejno przepuszczony przez praskę czosnek, cebula w piórkach i posiekane pomidory. Przykrywam patelnię i całość duszę przez kilka minut.
- Doprawiam solą, pieprzem, oregano i ostrą papryką. Prawdziwa szakszuka powinna mieć również posmak kuminu – ja dodaję tę przyprawę, ale wcale nie uważam tego za coś bardzo obowiązkowego.
- Całość mieszam, a następnie robię w mieszance wgłębienia i wbijam w nie jajka.
- Znowu przykrywam i trzymam przez 3-4 minuty, aż jajka się zetną.
- Podaję z posiekaną natką pietruszki. Gotowe!