PoradyJak przyrządzić kurki, żeby nie były gorzkie? Najważniejsza jest marynata

Jak przyrządzić kurki, żeby nie były gorzkie? Najważniejsza jest marynata

Sezon na kurki w pełni. Po deszczowych dniach wielu z nas ochoczo zabiera się za grzybobranie. Nic w tym dziwnego, w końcu kurki to wspaniały składnik wielu dań. Niestety, niekiedy odznaczają się gorzkim smakiem. Co powinniśmy w takiej sytuacji zrobić?

Jak przyrządzić kurki, żeby nie były gorzkie - Pyszności; Foto: Canva.com
Jak przyrządzić kurki, żeby nie były gorzkie - Pyszności; Foto: Canva.com
Agnieszka

11.07.2022 21:11

Gorzki smak kurek

Kurki - Pyszności; Foto: Pixabay.com
Kurki - Pyszności; Foto: Pixabay.com

Kurka czyli inaczej pieprznik jadalny to wyjątkowo aromatyczny i smaczny grzyb. W konsekwencji często dodajemy go do różnych dań. Sezon na nie trwa od początku lata do jesieni. Ich piękny żółty kolor oraz charakterystyczny kształt trąbki wyróżnia się na tle zielonych roślin. W związku z tym nie jest trudno je zauważyć w lesie.

Niestety zdarza się, że kurki odznaczają się gorzkim smakiem. Dotyczy to zazwyczaj długo przechowywanych grzybów, które były uprzednio zamrożone bądź zebrane w czasie suszy i upałów. Jak możemy temu zaradzić?

Sposób na gorzkie kurki

Dlaczego warto moczyć kurki w mleku? - Pyszności; Foto: Canva.com
Dlaczego warto moczyć kurki w mleku? - Pyszności; Foto: Canva.com

Istnieje wiele sposobów, dzięki którym usuniemy gorzki posmak grzybów. Jednym z nich jest namoczenie kurek w mleku. Wystarczy zostawić je tak na 30 minut. Po tym czasie możemy zabrać się do dalszej obróbki grzybów.

Oczywiście przed zalaniem kurek mlekiem, należy je odpowiednio oczyścić m.in. z piasku. Oprócz tego jednego sposobu, istnieje jeszcze kilka innych, które z powodzeniem można zastosować. Zamiast mleka możesz równie dobrze użyć chłodnej wody.

Zdarza się, że niektórzy, aby złagodzić smak kurek, gotują je w wodzie z dodatkiem cukru. Poza tym warto wiedzieć, że takie składniki jak śmietana, czy cebula świetnie zatuszują gorzki smak grzybów. Można dodać je do potrawy, w której znajdują się gorzkie kurki.

Jak zapobiec gorzkiemu smaku przed zamrożeniem kurek?

Przed zamrożeniem kurek, warto poddać je krótkiej obróbce cieplnej. Dzięki temu po rozmrożeniu nasze grzyby nie powinny być gorzkie. W związku z tym, oczyszczone z piasku kurki blanszujemy we wrzątku. Po tym procesie, możemy przystąpić do zamrożenia grzybów.

Zobacz na naszym kanale YouTube jak przygotować genialne grzyby w trzech odsłonach krok po kroku. Świetnie sprawdzą się jako pyszna przystawka!

Wybrane dla Ciebie