Jak przyrządzić kurki, żeby nie były gorzkie? Najważniejsza jest marynata

Sezon na kurki w pełni. Po deszczowych dniach wielu z nas ochoczo zabiera się za grzybobranie. Nic w tym dziwnego, w końcu kurki to wspaniały składnik wielu dań. Niestety, niekiedy odznaczają się gorzkim smakiem. Co powinniśmy w takiej sytuacji zrobić?

ObrazekJak przyrządzić kurki, żeby nie były gorzkie - Pyszności; Foto: Canva.com
Agnieszka

Gorzki smak kurek

Obrazek
Kurki - Pyszności; Foto: Pixabay.com

Kurka czyli inaczej pieprznik jadalny to wyjątkowo aromatyczny i smaczny grzyb. W konsekwencji często dodajemy go do różnych dań. Sezon na nie trwa od początku lata do jesieni. Ich piękny żółty kolor oraz charakterystyczny kształt trąbki wyróżnia się na tle zielonych roślin. W związku z tym nie jest trudno je zauważyć w lesie.

Niestety zdarza się, że kurki odznaczają się gorzkim smakiem. Dotyczy to zazwyczaj długo przechowywanych grzybów, które były uprzednio zamrożone bądź zebrane w czasie suszy i upałów. Jak możemy temu zaradzić?

Sposób na gorzkie kurki

Obrazek
Dlaczego warto moczyć kurki w mleku? - Pyszności; Foto: Canva.com

Istnieje wiele sposobów, dzięki którym usuniemy gorzki posmak grzybów. Jednym z nich jest namoczenie kurek w mleku. Wystarczy zostawić je tak na 30 minut. Po tym czasie możemy zabrać się do dalszej obróbki grzybów.

Oczywiście przed zalaniem kurek mlekiem, należy je odpowiednio oczyścić m.in. z piasku. Oprócz tego jednego sposobu, istnieje jeszcze kilka innych, które z powodzeniem można zastosować. Zamiast mleka możesz równie dobrze użyć chłodnej wody.

Zdarza się, że niektórzy, aby złagodzić smak kurek, gotują je w wodzie z dodatkiem cukru. Poza tym warto wiedzieć, że takie składniki jak śmietana, czy cebula świetnie zatuszują gorzki smak grzybów. Można dodać je do potrawy, w której znajdują się gorzkie kurki.

Jak zapobiec gorzkiemu smaku przed zamrożeniem kurek?

Przed zamrożeniem kurek, warto poddać je krótkiej obróbce cieplnej. Dzięki temu po rozmrożeniu nasze grzyby nie powinny być gorzkie. W związku z tym, oczyszczone z piasku kurki blanszujemy we wrzątku. Po tym procesie, możemy przystąpić do zamrożenia grzybów.

Zobacz na naszym kanale YouTube jak przygotować genialne grzyby w trzech odsłonach krok po kroku. Świetnie sprawdzą się jako pyszna przystawka!

Wybrane dla Ciebie
Dodaję do wigilijnej kapusty z grochem. Jest znacznie smaczniejsza
Dodaję do wigilijnej kapusty z grochem. Jest znacznie smaczniejsza
Ten pasztet jest obowiązkowy podczas świąt. Ani grama mięsa, a zachwyca smakiem
Ten pasztet jest obowiązkowy podczas świąt. Ani grama mięsa, a zachwyca smakiem
Sprawdź przy zakupie karpia. Na wigilii ryby na pewno nie będzie czuć mułem
Sprawdź przy zakupie karpia. Na wigilii ryby na pewno nie będzie czuć mułem
Tę sałatkę zrobię na Boże Narodzenie. Po andrzejkach wszystkie kuzynki chciały przepis
Tę sałatkę zrobię na Boże Narodzenie. Po andrzejkach wszystkie kuzynki chciały przepis
Szlachta zajadała się tym mięsem, a dziś zapomniane. Przygotuję je na świąteczny obiad
Szlachta zajadała się tym mięsem, a dziś zapomniane. Przygotuję je na świąteczny obiad
Moja kuzynka robi takie na Wigilię. Cały gar znika w mgnieniu oka
Moja kuzynka robi takie na Wigilię. Cały gar znika w mgnieniu oka
Świąteczny pasztet piekę zawsze w takiej temperaturze. Jest kremowy, pełen smaku, ale nigdy za suchy
Świąteczny pasztet piekę zawsze w takiej temperaturze. Jest kremowy, pełen smaku, ale nigdy za suchy
Wiesz, ile gotować grzyby na uszka? Błąd sprawi, że stracą smak lub będą za twarde
Wiesz, ile gotować grzyby na uszka? Błąd sprawi, że stracą smak lub będą za twarde
Ryby na Wigilię nie panieruj w tej mące. Panierka nigdy nie będzie chrupiąca, a naciągnie tłuszczu
Ryby na Wigilię nie panieruj w tej mące. Panierka nigdy nie będzie chrupiąca, a naciągnie tłuszczu
Doświadczone gospodynie tak gotują buraki. Są szybko miękkie i nie tracą koloru
Doświadczone gospodynie tak gotują buraki. Są szybko miękkie i nie tracą koloru
Większość ją wylewa, a ja moczę w niej śledzie. Jak nic innego sprawia, że są jędrne i miękkie
Większość ją wylewa, a ja moczę w niej śledzie. Jak nic innego sprawia, że są jędrne i miękkie
Wlewam kapkę do świątecznej kawy lub gorącej czekolady. Od samego zapachu można się rozpłynąć
Wlewam kapkę do świątecznej kawy lub gorącej czekolady. Od samego zapachu można się rozpłynąć
NIE WYCHODŹ JESZCZE! MAMY COŚ SPECJALNIE DLA CIEBIE 🎯