Jak szybko obrać jajko? Ten sposób pozwala zaoszczędzić czas i nerwy

Jeśli lubisz dania, do których wykorzystuje się jajka na twardo, to z pewnością dobrze wiesz, że ich obieranie nie należy do najłatwiejszych. Najczęstszym problemem jest przywieranie białka, które odchodzi razem ze skorupką. Jako, że Wielkanoc tuż-tuż, dobrze będzie poznać sprawdzone metody, dzięki którym będziesz wiedział, jak szybko obrać jajko. Zaoszczędź swój czas i nerwy i ciesz się smakiem swoich ulubionych potraw.

ObrazekJak szybko obrać jajko? - Pyszności; Foto Canva.com
Karol Wiak

Zbliżająca się Wielkanoc to czas, w którym obieranie ugotowanych jajek będzie normalnością. Do żurku, do święconki, do sałatki jarzynowej lub w celu faszerowania jajek. W takiej sytuacji, dobrze jest zadbać o to, by wyglądały apetycznie i zachwycały nie tylko smakiem. W takim przypadku, kluczowe będzie ich obranie. Czynność ta nie należy do najłatwiejszych, ale są pewne sposoby, które zdecydowanie potrafią ułatwić życie.

Z czego wynikają trudności z obieraniem jajka?

Pamiętaj, że to nie są wyścigi i nikt cię tu nie goni. Dokładne i staranne obranie jajka będzie sukcesem, jeśli skorzystasz ze sprawdzonych rozwiązań. Największy problem może pojawić się w chwili, gdy napotkasz na opór od strony skorupki. Jak szybko obrać jajko i z czego wynika ten problem? Wspomniana trudność wynika nie ze sposobu ugotowania jajek, ale z kwasowości jajka. Neutralne pH to wartość 7. Wszystko to, co poniżej ma odczyn kwasowy, a powyżej - odczyn zasadowy. Świeże jajka mają niskie pH, przez co są bardziej kwasowe.

Obrazek
Jajka - Pyszności; foto: Canva

Warto podkreślić, że kwaśne środowisko dodatkowo wzmacnia błonę, która znajduje się tuż pod skorupką jajka. Keratyna wiąże się z białkiem, przez co tak trudno jest je od siebie oddzielić podczas obierania. Im większa jest zasadowość, tym łączenie keratyny z białkiem jest słabsze. Jaki można wyciągnąć z tego wniosek? Zdecydowanie najtrudniej obiera się te najświeższe jajka, a najłatwiej te, które leżały przez przynajmniej kilka dni. Są jednak metody, które ułatwią obieranie nawet tych świeżych jajek. Co musisz zrobić i jakie triki zastosować?

Bez pośpiechu i z uśmiechem na ustach - jak szybko obrać jajko?

Jeśli zastanawiasz się nad tym, jak szybko obrać jajko, to wiedz, że istnieje kilka patentów, które ułatwią ten trudny proces. Jeśli posiadasz świeże jajka w swojej kuchni, to wiedz, że ich obieranie może być przyjemne, pomimo tego, że posiadają odczyn bardziej kwasowy. Pomocny będzie tu nie tylko sam sposób ich gotowania, ale również pewne triki, które ułatwią ich obieranie. Zachwycą smakiem i wyglądem podczas wielkanocnego śniadania. Pamiętaj tylko o ważnych zasadach.

Obrazek
Jajka - Pyszności; foto: Canva

W przypadku, gdy zależy ci na tym, by jajka obierały się łatwo i przyjemnie, to pamiętaj by:

  • do gotowania wybrać jajka przynajmniej 3-dniowe;
  • gorące jajka po ugotowaniu, warto jest od razu zalać zimną wodą - pod wpływem temperatury jajko łatwo się obkurcza, przez co zdecydowanie lepiej się obiera;
  • do gotujących się jajek dodaj odrobinę soli, octu lub sody - obieranie będzie prostsze, a w przypadku, gdy jajko pęknie podczas gotowania, to białko nie wypłynie na zewnątrz;
  • staraj się obierać jajko od grubszego końca - pamiętaj, że w tej części, pod skorupką znajduje się pęcherzyk powietrza;
  • obtłucz ugotowane jajka i po ugotowaniu pozostaw je przez kilka minut w zimnej wodzie;
  • wykorzystaj łyżeczkę - skorupkę należy obtłuc i następnie włożyć pod nią - łyżeczkę.

Tak podane jajko w żurku zachwyci każdego. Zobacz na naszym kanale YouTube przepis na żurek z puszystym jajkiem:

Wybrane dla Ciebie
Nie jabłka czy śliwki. Wrzucam do formy i zapiekam pod kruszonką
Nie jabłka czy śliwki. Wrzucam do formy i zapiekam pod kruszonką
Piję zamiast kawy. Subtelnie pobudza, ale maksymalnie poprawia koncentrację
Piję zamiast kawy. Subtelnie pobudza, ale maksymalnie poprawia koncentrację
Japoński sekret gotowania ryżu. Nie klei się i nie zbryla, a jest idealnie sypki
Japoński sekret gotowania ryżu. Nie klei się i nie zbryla, a jest idealnie sypki
Nie musisz z nich usuwać ości. Te ryby są pyszne i nie kumulują metali ciężkich
Nie musisz z nich usuwać ości. Te ryby są pyszne i nie kumulują metali ciężkich
Miękkie, delikatne i puszyste ciasto, które pokochali Czesi. Zrobię na 1 listopada, zachwyci wszystkie ciotki
Miękkie, delikatne i puszyste ciasto, które pokochali Czesi. Zrobię na 1 listopada, zachwyci wszystkie ciotki
Wygląda jak jadalna pieczarka. Ale to bardzo podstępny i niebezpieczny grzyb
Wygląda jak jadalna pieczarka. Ale to bardzo podstępny i niebezpieczny grzyb
Zamiast kupować, robię sama. Pyszna i mam pewność, że wolna od szkodliwej chemii, a dzieci ją uwielbiają
Zamiast kupować, robię sama. Pyszna i mam pewność, że wolna od szkodliwej chemii, a dzieci ją uwielbiają
Tak przechowuję usmażone placki ziemniaczane. Nie tracą smaku i chrupkości nawet przez 3 dni
Tak przechowuję usmażone placki ziemniaczane. Nie tracą smaku i chrupkości nawet przez 3 dni
Coraz rzadziej jemy tę zdrową rybę. W sosie smakuje rewelacyjnie
Coraz rzadziej jemy tę zdrową rybę. W sosie smakuje rewelacyjnie
Dodaj do gulaszu. Mięso w mig stanie się miękkie i wydobędziesz z niego najlepszy smak
Dodaj do gulaszu. Mięso w mig stanie się miękkie i wydobędziesz z niego najlepszy smak
Pyszne i zdrowe mięso jemy tylko od święta. Nie jest naszpikowane hormonami i antybiotykami
Pyszne i zdrowe mięso jemy tylko od święta. Nie jest naszpikowane hormonami i antybiotykami
Tylko w tej temperaturze piekę kiełbasę. Smakuje jak prosto z ogniska
Tylko w tej temperaturze piekę kiełbasę. Smakuje jak prosto z ogniska