Trik na ugotowanie kolby kukurydzy w 4 minuty! Oszczędza naprawdę sporo czasu
Chrupiąca kukurydza, polana rozpuszczonym masłem i posypana solą...od razu przychodzą na myśl wakacje! Jeśli Ciebie też naszła ochota na gotowaną kukurydzę, mamy super przepis!
29.07.2020 11:18
Zalogowani mogą więcej
Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika
Krok 1: Włóż kolbę kukurydzy do mikrofalówki
Nie ściągaj z niej liści- to dzięki nim uda Ci się błyskawicznie ugotować kukurydzę. Podgrzewaj kolbę przez 3-4 minuty.
Krok 2: Odetnij końcówkę kolby ok. 2,5-3 cm powyżej pierwszej linii ziaren
Podczas wyciągania kukurydzy użyj rękawicy kuchennej lub szmatki, żeby się nie poparzyć.
Krok 3: Chwyć kukurydzę za nieobcięty koniec i potrząśnij, aby wypadła z liści
Krok 4: Pozbądź się liści do końca i...gotowe!
Dzięki temu prostemu patentowi będziesz mógł delektować się gorącą kukurydzą w kilka minut. Koniec z czekaniem aż zagotuje się woda, smak lata błyskawicznie pojawi się na Twoim talerzu.
Znaliście wcześniej ten sposób?
Teraz przygotowywanie gotowanej kukurydzy w domu, będzie o wiele przyjemniejsze!
Zobacz również nasz przepis na kolbę kukurydzy z parmezanem i przyprawami