Porady5 sprawdzonych sposób na uratowanie zbyt kwaśnej zupy. Od razu odmieniają smak, a są bajecznie proste

5 sprawdzonych sposób na uratowanie zbyt kwaśnej zupy. Od razu odmieniają smak, a są bajecznie proste

Jak uratować zbyt kwaśną zupę? - Pyszności; Foto: Canva.com
Jak uratować zbyt kwaśną zupę? - Pyszności; Foto: Canva.com
Agnieszka
06.08.2022 16:17

Zdarza się, że podczas przygotowywania zupy dodamy za dużo soku z cytryny. Niekiedy też użyjemy zbyt dużej ilości koncentratu pomidorowego. W konsekwencji nasza potrawa wychodzi wyjątkowo kwaśna. Jak uratować zbyt kwaśną zupę? Okazuje się, że jest na to kilka prostych sposobów.

Kwaśna zupa

Obraz

Podczas przygotowywania zupy, często wlewamy do niej takie składniki jak sok z cytryny, ocet, czy koncentrat pomidorowy. Produkty te dodane w zbyt dużej ilości mogą negatywnie wpłynąć na smak końcowy potrawy. W konsekwencji zupa jest wyjątkowo kwaśna. W związku z tym poniżej podajemy całą listę składników, które pozwolą ci przywrócić dobry smak dania.

Jak uratować zbyt kwaśną zupę?

  • Cukier
Cukier - Pyszności; Foto: Canva.com
Cukier - Pyszności; Foto: Canva.com

Okazuje się, że z łatwością możemy poprawić smak naszej potrawy. Wystarczy wsypać niewielką ilość cukru. W takiej sytuacji warto dodawać go stopniowo i za każdym razem sprawdzać smak zupy. Dzięki temu uzyskamy idealną potrawę. Warto wspomnieć, że niektórzy zamiast cukru dodają małą łyżeczkę miodu. 

  • Soda oczyszczona

Jeśli nie chcesz dodawać cukru - użyj sody oczyszczonej. W takiej sytuacji na jeden duży garnek zupy dodaj około pół łyżeczki sody. Produkt ten odznacza się zasadowym odczynem. Dzięki temu, skutecznie poprawi smak potrawy.

  • Ryż
Ryż - Pyszności; Foto: Canva.com
Ryż - Pyszności; Foto: Canva.com

Ryż najlepiej sprawdzi się w zbyt kwaśnej zupie pomidorowej. Składnik ten przywróci jej wspaniały smak. Wystarczy, że ugotujesz go w bulionie.

  • Woda

W przypadku zupy odznaczającej się wyjątkowo intensywnym smakiem, możesz dodać trochę wody. W ten sposób rozcieńczysz danie i złagodzisz jego kwaśny smak.

  • Śmietanka

Niekiedy wystarczy, że zabielisz zupę śmietanką o zawartości 30 % lub 36 % tłuszczu. Składnik ten świetnie sprawdzi się w przypadku kwaśnej zupy ogórkowej. Jeśli nie masz przy sobie śmietanki, to podczas gotowania zupy wrzuć do niej surowego ziemniaka. Następnie ugotuj go w potrawie. Ważne jest, aby uprzednio obrać oraz pokroić warzywo.

Zobacz na naszym kanale YouTube jak przygotować pyszną zupę ogórkową na wędzonych żeberkach krok po kroku. Potrawa wspaniale sprawdzi się na obiad.

Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także