Jak zrobić gofry bez gofrownicy? Znamy aż 2 tanie i banalnie proste sposoby

Gofry chyba każdemu z nas kojarzą się z polskim morzem, deptakiem i upałem. Tam jemy je najchętniej, ale nic nie stoi na przeszkodzie, by zrobić je w domu. Nawet jeśli nie macie gofrownicy - możecie cieszyć się ich smakiem. Pokazujemy najlepsze sposoby! 

Obrazek
Paulina

Argument o tym, że do zrobienia gofrów potrzebna gofrownica- obalony! Zrobienie gofrów bez tego sprzętu jest naprawdę proste. Niektórzy uważają, że nawet prostsze, niż robienie ich w gofrownicy. Przedstawiamy nasz sprawdzony przepis i listę potrzebnych składników.

Obrazek

Gofry bez gofrownicy

Składniki:

  • 2 jajka klasy "L"
  • 1 i 1/2 szklanki mleka
  • 1 i 1/2 szklanki mąki
  • 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 100 g masła
  • Opakowanie cukru wanilinowego
  • Szczypta soli

Sposób przygotowania gofrów:

Na początku rozpuść masło w rondelku i wystudź. Kolejnym krokiem jest oddzielenie żółtek od białka i umieszczanie ich w misce. Następnie do żółtka dodajemy mleko, mąkę, cukier wanilinowy proszek do pieczenia. Całość mieszamy ręcznie lub za pomocą miksera. Wlewamy masło i raz jeszcze, łączymy składniki. Kolejny krok to dodanie do białek soli i ubicie wszystkiego na sztywną piane. Tak ubite białka przekładamy do żółtek i delikatnie wszystko mieszamy.

Pieczenie gofrów:

Tutaj możesz wybrać dwie formy przygotowania. Jedna z nich jest pieczeni na patelni, a drugą w piekarniku. W zależności od sposobu robienia gofrów rozgrzewamy patelnię grillową lub taką z nieprzywierającą powierzchnią bez dodatku tłuszczu albo piekarnik do 180 stopni Celsjusza.

  • Patelnia: Porcję ciasta wylewamy na środek i smażymy na średnim ogniu po 2-3 minuty z każdej strony
  • Piekarnik: Porcję ciasta wlewamy do specjalnej foremki do gofrów, układamy ją na blasze i pieczemy przez 15-20 minut.

Gotowe gofry odkładamy na kratkę do studzenia ciast. Dzięki temu woda wyparuje, a gofry będą chrupiące. Podajemy z ulubionymi dodatkami.

Obrazek

Z czym podawać gofry?

Chyba każdy powie, że bita śmietana i owoce komponują się najlepiej. Jest jeszcze kilka innych możliwości. Dobrze sprawdzi się domowy dżem, cukier puder czy czekolada. Można też podać je z frużeliną, lodami i jogurtem. Oprócz tego same sezonowe owoce wystarczą. Taki dodatek będzie o wiele zdrowszy niż standardowy gofr z bitą śmietaną. W domu można trochę urozmaicić te owoce i zrobić na przykład prażone jabłka z cynamonem i wanilią.

Jeśli natomiast posiadasz gofrownicę, możesz przygotować gofry z naszego przepisu

Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej