Jak zrobić gofry bez gofrownicy? Znamy aż 2 tanie i banalnie proste sposoby
Gofry chyba każdemu z nas kojarzą się z polskim morzem, deptakiem i upałem. Tam jemy je najchętniej, ale nic nie stoi na przeszkodzie, by zrobić je w domu. Nawet jeśli nie macie gofrownicy - możecie cieszyć się ich smakiem. Pokazujemy najlepsze sposoby!
02.08.2022 14:24
Argument o tym, że do zrobienia gofrów potrzebna gofrownica- obalony! Zrobienie gofrów bez tego sprzętu jest naprawdę proste. Niektórzy uważają, że nawet prostsze, niż robienie ich w gofrownicy. Przedstawiamy nasz sprawdzony przepis i listę potrzebnych składników.
Gofry bez gofrownicy
Składniki:
- 2 jajka klasy "L"
- 1 i 1/2 szklanki mleka
- 1 i 1/2 szklanki mąki
- 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 100 g masła
- Opakowanie cukru wanilinowego
- Szczypta soli
Sposób przygotowania gofrów:
Na początku rozpuść masło w rondelku i wystudź. Kolejnym krokiem jest oddzielenie żółtek od białka i umieszczanie ich w misce. Następnie do żółtka dodajemy mleko, mąkę, cukier wanilinowy proszek do pieczenia. Całość mieszamy ręcznie lub za pomocą miksera. Wlewamy masło i raz jeszcze, łączymy składniki. Kolejny krok to dodanie do białek soli i ubicie wszystkiego na sztywną piane. Tak ubite białka przekładamy do żółtek i delikatnie wszystko mieszamy.
Pieczenie gofrów:
Tutaj możesz wybrać dwie formy przygotowania. Jedna z nich jest pieczeni na patelni, a drugą w piekarniku. W zależności od sposobu robienia gofrów rozgrzewamy patelnię grillową lub taką z nieprzywierającą powierzchnią bez dodatku tłuszczu albo piekarnik do 180 stopni Celsjusza.
- Patelnia: Porcję ciasta wylewamy na środek i smażymy na średnim ogniu po 2-3 minuty z każdej strony
- Piekarnik: Porcję ciasta wlewamy do specjalnej foremki do gofrów, układamy ją na blasze i pieczemy przez 15-20 minut.
Gotowe gofry odkładamy na kratkę do studzenia ciast. Dzięki temu woda wyparuje, a gofry będą chrupiące. Podajemy z ulubionymi dodatkami.
Z czym podawać gofry?
Chyba każdy powie, że bita śmietana i owoce komponują się najlepiej. Jest jeszcze kilka innych możliwości. Dobrze sprawdzi się domowy dżem, cukier puder czy czekolada. Można też podać je z frużeliną, lodami i jogurtem. Oprócz tego same sezonowe owoce wystarczą. Taki dodatek będzie o wiele zdrowszy niż standardowy gofr z bitą śmietaną. W domu można trochę urozmaicić te owoce i zrobić na przykład prażone jabłka z cynamonem i wanilią.
Jeśli natomiast posiadasz gofrownicę, możesz przygotować gofry z naszego przepisu: