PrzepisTylko tak pancakes wyjdą idealne. Kluczowe jest połączenie dwóch napojów

Tylko tak pancakes wyjdą idealne. Kluczowe jest połączenie dwóch napojów

Jak zrobić prawdziwe pancakes? - Pyszności; Foto Canva.com
Jak zrobić prawdziwe pancakes? - Pyszności; Foto Canva.com

07.02.2023 08:09

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Pancakes to amerykański rodzaj naleśników, które w błyskawicznym tempie podbiły serca Polaków. Okazuje się, że przygotowanie tego przysmaku jest banalnie proste. Jak zrobić prawdziwe pancakes? Kluczowe są tu składniki i odpowiednie połączenie napojów.

Czy wiesz, jak zrobić prawdziwe pancakes?

Jeśli zależy ci na usmażeniu pancakes, rodem z amerykańskich restauracji, to wiedz, że ich przygotowanie jest banalne. To świetna opcja na pożywne śniadanie, czy posiłek dla dzieci. Aby uzyskać możliwie najlepszy efekt, to kluczowe będzie połączenie mleka i maślanki w odpowiednich proporcjach. Dzięki temu, takie naleśniki będą grubsze i naprawdę smaczne. Ten puszysty posiłek, można przygotować zarówno na śniadanie, obiad, czy kolację i podać je z wieloma wspaniałymi słodkimi dodatkami. Jak zrobić prawdziwe pancakes? Sprawdźmy!

Puszyste pancakes - Pyszności
Puszyste pancakes - Pyszności

Poznaj przepis na prawdziwe pancakes!

Jeśli ma być amerykańsko, smacznie i wyjątkowo, to przygotuj ten przysmak już dziś! Robi się je szybko. Smakują wyjątkowo, podane z ulubionymi dodatkami. Zachwyć swoją rodzinę tym amerykańskim przysmakiem.

Składniki:

  • 3/4 szklanki mleka
  • czubata szklanka mąki
  • 1/4 szklanki cukru pudru
  • 3/4 szklanki maślanki
  • duże jajko
  • czubata łyżeczka sody
  • 1/4 szklanki oleju
  • czubata łyżeczka proszku do pieczenia
  • ulubione dodatki.

Sposób przygotowania:

Jak zrobić prawdziwe pancakes? Rozpocznij od przesiania mąki do miski i dodania pozostałych sypkich składników. Wszystko dokładnie wymieszaj  i następnie dodaj mleko, maślankę, jajko. Zacznij miksować, stopniowo dolewając olej. Teraz, dobrze będzie odstawić miskę z ciastem na kilka minut, aby gluten obecny w cieście - spęczniał. Rozgrzej patelnię z olejem i przy pomocy chochelki wylewaj porcje ciasta na pancakes. Dobrze sprawdzi się tu specjalna metalowa foremka na pancakes, która ułatwi smażenie i uformowanie naleśników. Smaż na umiarkowanej mocy palnik, z dwóch stron, aż staną się złote i lekko urosną. Podaj z ulubionymi słodkimi dodatkami. Smacznego!

Najlepiej będą się komponować z syropem klonowym, bananami, dżemem owocami lub bitą śmietaną.

Jeśli ma być wyjątkowo i owocowo, to już dziś przygotuj kluski leniwe z owocami. Przepis znajdziesz na naszym kanale YouTube:

Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także