Jaka mąka najlepiej sprawdzi się do pierogów? Wyjdą jak u babci

Robisz samodzielnie ciasto na pierogi? Koniecznie sprawdź, czy na pewno używasz do tego zadania odpowiedniej mąki. Ten wybór ma kluczowe znaczenie.

Lepienie pierogówLepienie pierogów
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Evgeniya
Marzena Pęcak

Pierogi to jedno z najbardziej popularnych dań w naszym kraju. I w sumie nie ma się co dziwić, bo nie dość, że świetnie smakują, to jeszcze można przygotować je na wiele ciekawych sposobów. Masz ochotę na wytrawną wersję? Nie ma problemu. Podobnie jest w przypadku pierogów na słodko - pomysłów i inspiracji jest cała masa.

Pochodzę z domu, gdzie pierogi gościły na stole niemal w każdy piątek. I nikt z bliskich nigdy nie miał ich dość. Ba, taki obiad za każdym razem kończył się na kolejnej porcji.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Obiad wcale nie musi być nudny. Ten przepis to najlepszy dowód

Jak zrobić idealne pierogi?

Pierogi to również ulubione danie moich dzieci, dlatego też często je robię. Oczywiście musiałam przetestować wiele rozwiązań, aby w końcu dojść do perfekcji, ale udało się.

Bazą pysznych pierogów jest odpowiednie ciasto. Powinno być ono elastyczne i wytrzymałe, aby łatwo mogło się z nim pracować i formować w piękne pierogi. Z drugiej strony musi być delikatne, by nie zdominowało smaku farszu. Jak więc przygotować idealne ciasto na pierogi? Trzeba postawić na odpowiedni typ mąki. I na tym dzisiaj właśnie się skupimy. 

Jaką wybrać mąkę na pierogi?

Wybór w tym przypadku ogranicza się tak naprawdę do dwóch rozwiązań — mąki typu 550 lub 500. Na bazie tych produktów masz pewność, że ciasto będzie elastyczne, delikatne, ale jednocześnie wytrzymałe - czyli takie, na jakim nam właśnie zależy.

Wybór odpowiedniego typu mąki ma ogromne znaczenie
Wybór odpowiedniego typu mąki ma ogromne znaczenie © Adobe Stock | Anna

Będąc przy temacie ciasta na pierogi, warto dodać też, jakiego typu mąki lepiej nie używać do tego przepisu. Ciasto przygotowane na bazie mąki kukurydzianej, gryczanej, tortowej, migdałowej czy kokosowej nie jest dobrym pomysłem. Dlaczego tak jest? Otóż mąka gryczana może zmienić zarówno smak, jak i strukturę ciasta na pierogi. Pozostałe mąki są znowu zbyt delikatne, dlatego praca z takim ciastem przy pierogach zakończyłaby się jedną, wielką klapą.

A ty jakiej mąki używasz do robienia ciasta na pierogi? Czekam na twój komentarz pod tym artykułem z niecierpliwością.

Wybrane dla Ciebie
Podpatrzyłam u cioci z Białegostoku. Co roku wszyscy czekają na ten deser
Podpatrzyłam u cioci z Białegostoku. Co roku wszyscy czekają na ten deser
Dodaję do wody, w której moczą się śledzie. Stają się delikatniejsze, a ich zapach bardziej neutralny
Dodaję do wody, w której moczą się śledzie. Stają się delikatniejsze, a ich zapach bardziej neutralny
Może zastąpić jarzynową. Sprawdź, jak zrobić sałatkę milionera
Może zastąpić jarzynową. Sprawdź, jak zrobić sałatkę milionera
Zamiast barszczu czy grzybowej, gotuję postny rosół. Rodzina kręci nosem, ale po pierwszej łyżce każdy chwali
Zamiast barszczu czy grzybowej, gotuję postny rosół. Rodzina kręci nosem, ale po pierwszej łyżce każdy chwali
Zamiast gotować w kompocie, dodaję do pierogów. Dzieci zajadają jak szalone
Zamiast gotować w kompocie, dodaję do pierogów. Dzieci zajadają jak szalone
Spróbowałam we Włoszech. Zamiast sosu pomidorowego w środku czeka coś innego
Spróbowałam we Włoszech. Zamiast sosu pomidorowego w środku czeka coś innego
Mięciutki i aromatyczny boczek na święta. Sekretem jest specjalna marynata
Mięciutki i aromatyczny boczek na święta. Sekretem jest specjalna marynata
Nie lane i nie kładzione. Ciocia z Niemiec pokazała mi, jak zrobić szwabskie kluseczki do zupy i sosu
Nie lane i nie kładzione. Ciocia z Niemiec pokazała mi, jak zrobić szwabskie kluseczki do zupy i sosu
Każdy fan kurczaka zakocha się w tym przepisie. Aksamitny i pełen smaku sos robi robotę
Każdy fan kurczaka zakocha się w tym przepisie. Aksamitny i pełen smaku sos robi robotę
Większość nie wie, co oznacza sina obwódka wokół żółtka. Wyjaśnijmy raz na zawsze
Większość nie wie, co oznacza sina obwódka wokół żółtka. Wyjaśnijmy raz na zawsze
Tortillę zostawiam w szafce. Z tego placka robię najlepsze roladki
Tortillę zostawiam w szafce. Z tego placka robię najlepsze roladki
Niemiecki wynalazek nafaszerowany chemią i cukrem. Lepiej unikaj
Niemiecki wynalazek nafaszerowany chemią i cukrem. Lepiej unikaj
MOŻE JESZCZE JEDEN ARTYKUŁ? ZOBACZ CO POLECAMY 🌟