Jaka mąka najlepiej sprawdzi się do pierogów? Wyjdą jak u babci

Robisz samodzielnie ciasto na pierogi? Koniecznie sprawdź, czy na pewno używasz do tego zadania odpowiedniej mąki. Ten wybór ma kluczowe znaczenie.

Lepienie pierogówLepienie pierogów
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Evgeniya
SKOMENTUJ

Pierogi to jedno z najbardziej popularnych dań w naszym kraju. I w sumie nie ma się co dziwić, bo nie dość, że świetnie smakują, to jeszcze można przygotować je na wiele ciekawych sposobów. Masz ochotę na wytrawną wersję? Nie ma problemu. Podobnie jest w przypadku pierogów na słodko - pomysłów i inspiracji jest cała masa.

Pochodzę z domu, gdzie pierogi gościły na stole niemal w każdy piątek. I nikt z bliskich nigdy nie miał ich dość. Ba, taki obiad za każdym razem kończył się na kolejnej porcji.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Roladki wieprzowe z pysznym farszem. Idealna na rodzinny obiad

Jak zrobić idealne pierogi?

Pierogi to również ulubione danie moich dzieci, dlatego też często je robię. Oczywiście musiałam przetestować wiele rozwiązań, aby w końcu dojść do perfekcji, ale udało się.

Bazą pysznych pierogów jest odpowiednie ciasto. Powinno być ono elastyczne i wytrzymałe, aby łatwo mogło się z nim pracować i formować w piękne pierogi. Z drugiej strony musi być delikatne, by nie zdominowało smaku farszu. Jak więc przygotować idealne ciasto na pierogi? Trzeba postawić na odpowiedni typ mąki. I na tym dzisiaj właśnie się skupimy. 

Jaką wybrać mąkę na pierogi?

Wybór w tym przypadku ogranicza się tak naprawdę do dwóch rozwiązań — mąki typu 550 lub 500. Na bazie tych produktów masz pewność, że ciasto będzie elastyczne, delikatne, ale jednocześnie wytrzymałe - czyli takie, na jakim nam właśnie zależy.

Wybór odpowiedniego typu mąki ma ogromne znaczenie
Wybór odpowiedniego typu mąki ma ogromne znaczenie © Adobe Stock | Anna

Będąc przy temacie ciasta na pierogi, warto dodać też, jakiego typu mąki lepiej nie używać do tego przepisu. Ciasto przygotowane na bazie mąki kukurydzianej, gryczanej, tortowej, migdałowej czy kokosowej nie jest dobrym pomysłem. Dlaczego tak jest? Otóż mąka gryczana może zmienić zarówno smak, jak i strukturę ciasta na pierogi. Pozostałe mąki są znowu zbyt delikatne, dlatego praca z takim ciastem przy pierogach zakończyłaby się jedną, wielką klapą.

A ty jakiej mąki używasz do robienia ciasta na pierogi? Czekam na twój komentarz pod tym artykułem z niecierpliwością.

Wybrane dla Ciebie

Kurczaka robię w tym kremowym sosie. Jest delikatny i mięciutki
Kurczaka robię w tym kremowym sosie. Jest delikatny i mięciutki
Ile soli może jeść senior? Eksperci nie mają wątpliwości
Ile soli może jeść senior? Eksperci nie mają wątpliwości
Nie możesz przekonać się do wątróbki? Spróbuj takiej, a będziesz zachwycony od pierwszego kęsa
Nie możesz przekonać się do wątróbki? Spróbuj takiej, a będziesz zachwycony od pierwszego kęsa
Co roku na Dzień Ojca robię ten pieczony schab. Wychodzi soczysty z chrupiącą skórką
Co roku na Dzień Ojca robię ten pieczony schab. Wychodzi soczysty z chrupiącą skórką
Dodawaj do sałatki owocowej. Twoje jelita będą lepiej funkcjonowały
Dodawaj do sałatki owocowej. Twoje jelita będą lepiej funkcjonowały
Makaron robię często z tym mięsem. Jest chudsze i zdrowsze od kurczaka
Makaron robię często z tym mięsem. Jest chudsze i zdrowsze od kurczaka
Delikatne mięso owijam szczelnie boczkiem i piekę. Z młodymi ziemniaczkami i mizerią jest rewelacyjne
Delikatne mięso owijam szczelnie boczkiem i piekę. Z młodymi ziemniaczkami i mizerią jest rewelacyjne
Cebulę do tej sałatki zrobiłam inaczej. Z grillowaną karkówką weszła jak złoto
Cebulę do tej sałatki zrobiłam inaczej. Z grillowaną karkówką weszła jak złoto
Najlepsze ciasto z czereśniami. Nie trzeba ucierać i wyrabiać, a jest puszyste jak żadne
Najlepsze ciasto z czereśniami. Nie trzeba ucierać i wyrabiać, a jest puszyste jak żadne
Ani makaron, ani ryż. Pomidorówka najlepiej smakuje z zupełnie innym dodatkiem
Ani makaron, ani ryż. Pomidorówka najlepiej smakuje z zupełnie innym dodatkiem
Groźny składnik w jogurcie z Biedronki. Naukowcy ostrzegają
Groźny składnik w jogurcie z Biedronki. Naukowcy ostrzegają
Znajoma poczęstowała mnie naleśnikami po ukraińsku. Farsz bardzo mnie zaskoczył
Znajoma poczęstowała mnie naleśnikami po ukraińsku. Farsz bardzo mnie zaskoczył