Nie kluski śląskie i nie kopytka. W mlecznych barach królowało inne danie

Kluski leniwe stanowiły (i po dziś dzień stanowią) sztandarowe danie barów mlecznych. Niegdyś, w kuchni peerelowskiej, były niemal szlagierem, pozycją obowiązkową w menu większości barów i restauracji. Dzisiaj przypominamy sobie o nich, kiedy łapie nas ochota na pierogi, ale nie potrafimy wykrzesać z siebie energii na ich lepienie, lub kiedy zostały nam ziemniaki z obiadu. I jeden, i drugi pretekst jest dobry, żeby przyrządzić poczciwe kluski leniwe. Przypomnijcie sobie przepis razem z nami.

Leniwe do sztandarowe danie barów mlecznychLeniwe do sztandarowe danie barów mlecznych
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Leniwe są przyrządzanymi z twarogu, jaj, mąki i gotowanych ziemniaków (opcjonalnie) kluskami, które gotuje się w wodzie i (wedle uznania) podsmaża na patelni. Nazwa - leniwe pierogi, leniwe luski - pochodzi poniekąd od sposobu przyrządzania dania. To leniwa wersja pierogów, ponieważ składniki tych klusek podobne są do składników lepiaków z serem (twarogiem), tylko że w przypadku leniwych nadzienie i ciasto są wymieszane razem.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Posiekaj wszystkie składniki i nałóż na bagietkę. Włosi szaleją na punkcie tej kanapki

Jak zrobić kluski leniwe? Czy potrzebujemy do tego ziemniaków?

Według starych przepisów kluski leniwe przyrządza się z ciasta ziemniaczano-serowego. Na liście składników znajdziemy też mąkę pszenną i jaja. Ser i gotowane ziemniaki przepuszcza się przez maszynkę, łączy z pozostałymi produktami i wyrabia ciasto. To następnie dzieli się na części, z których należy uformować wałki o średnicy 3 cm. Wałki spłaszcza się i kroi w kluski.

Niemniej kluski przyrządzane na bazie gotowanych ziemniaków częściej zalicza się do tzw. kopytek, toteż dla leniwych zarezerwowane jest ciasto twarogowe. Kluski te podaje się z bułką tartą podsmażaną na maśle lub cukrem i śmietaną. Przepis urozmaicić można o dowolne dodatki, np. sos waniliowy czy cynamon z masłem.

Leniwe z masłem i cynamonem
Leniwe z masłem i cynamonem © Wikimedia Commons | Przykuta, CC BY-SA 3.0

Prosty przepis na kluski (pierogi) leniwe

Składniki:

  • 500 g twarogu półtłustego,
  • 2 jajka,
  • 100 g mąki pszennej,
  • 2 łyżki masła,
  • szczypta soli.

Przygotowanie:

  1. Twaróg przepuść przez maszynkę do mielenia lub ręczną praskę.
  2. Białka oddziel od żółtek. Białka ubij na sztywno z dodatkiem szczypty soli.
  3. Do zmielonego twarogu dodaj miękkie masło i żółtka. Wymieszaj całość, a następnie dodaj przesianą mąkę. Ponownie wymieszaj składniki.
  4. Pianę z białek dodaj do ciasta i delikatnie zamieszaj całość (masa będzie lepka, ale nie dokładaj mąki).
  5. Blat posyp mąką. Suchymi, lekko oprószonymi mąką dłońmi uformuj z części ciasta wałek o grubości ok. 3 centymetrów. Wałek lekko spłaszcz, a następnie nożem pokrój go skośnie na małe kawałeczki.
  6. Kluski wrzucaj do garnka z gotującą się wodą. Gotuj je minutę od momentu, jak wypłyną na powierzchnię.
  7. Kluski wyławiaj z wody za pomocą łyżki cedzakowej. Podawaj z ulubionymi dodatkami.

Wybrane dla Ciebie

Ani ziemniak, ani batat. Na zdrowe i chrupiące frytki sprawdzi się inne warzywo
Ani ziemniak, ani batat. Na zdrowe i chrupiące frytki sprawdzi się inne warzywo
Odkąd mam ten przepis, nie kupuję ciastek w sklepie. Cała rodzina chwali aż miło
Odkąd mam ten przepis, nie kupuję ciastek w sklepie. Cała rodzina chwali aż miło
Żółtko zmieniło kolor po ugotowaniu? Sprawdź, o czym to świadczy
Żółtko zmieniło kolor po ugotowaniu? Sprawdź, o czym to świadczy
Różowe śliwki dwa razy droższe niż węgierki. Sprawdziłam, czy warto tyle zapłacić
Różowe śliwki dwa razy droższe niż węgierki. Sprawdziłam, czy warto tyle zapłacić
Zupa, której nie odmówisz. Tak pyszna i rozgrzewająca, że będziesz jeść miskę za miską
Zupa, której nie odmówisz. Tak pyszna i rozgrzewająca, że będziesz jeść miskę za miską
Zawsze dodaję do mielonych tę przyprawę. Świetnie podkreśla i wydobywa smak mięsa
Zawsze dodaję do mielonych tę przyprawę. Świetnie podkreśla i wydobywa smak mięsa
Od lat uchodzi za towar luksusowy. Kiedyś karmili nim więźniów
Od lat uchodzi za towar luksusowy. Kiedyś karmili nim więźniów
Nietypowy składnik zamykam w słoiku. Następnego dnia mam pyszną pastę do kanapki
Nietypowy składnik zamykam w słoiku. Następnego dnia mam pyszną pastę do kanapki
Dzieciaki wracają na treningi. Domowy izotonik z tym składnikiem sprawdzi się lepiej niż ze sklepu
Dzieciaki wracają na treningi. Domowy izotonik z tym składnikiem sprawdzi się lepiej niż ze sklepu
Do kaszy dodaję ulubione grzyby. Zapach sprowadził nawet sąsiadkę
Do kaszy dodaję ulubione grzyby. Zapach sprowadził nawet sąsiadkę
Lepszy niż bagietka czosnkowa. Zrobiłam do sałatki na wrześniowy piknik
Lepszy niż bagietka czosnkowa. Zrobiłam do sałatki na wrześniowy piknik
Ciotka pokazała mi, jak zeszklić cebulę. Jej sekretem jest dodatek, który sypie pod koniec smażenia
Ciotka pokazała mi, jak zeszklić cebulę. Jej sekretem jest dodatek, który sypie pod koniec smażenia