Jedz, a wzmocnisz serce. Obniżają cholesterol i poziom cukru

To niewielkie i niepozorne owoce, ale kryją sobie skarbnicę składników odżywczych. Figi są małe, ale za to mają ogrom właściwości zdrowotnych. Zawsze świetnie smakują i stanowią wspaniałą przekąskę. Oto kilka powodów, dla których warto je jeść.

FigiFigi
Źródło zdjęć: © Getty Images,
Paulina Hermann

Figi możemy zjadać na surowo lub zrobić z nich pyszny deser, świetnie sprawdzają się jako składniki ciast lub galaretek. Tak naprawdę nie mamy ograniczeń przy ich spożywaniu i przygotowywaniu. To bardzo dobrze się składa, gdyż figi są wspaniałym źródłem witamin oraz minerałów. Przede wszystkim zawierają mnóstwo błonnika, który zapewnia sytość i wspiera układ pokarmowy, chroniąc przed wzdęciami i zaparciami.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Sylwestrowe jajka z jadalnym brokatem. O tej przekąsce goście będą mówić przez kilka miesięcy

Figi są bogate w witaminy i minerały

Oprócz błonnika są także polifenole. Związki te są przeciwutleniaczami, które dzielnie walczą z wolnymi rodnikami i zmniejszają tempo starzenia się organizmu. Kwas abscynowy zaś pomaga kontrolować poziom cukru we krwi, dlatego figi są polecane osobom z cukrzycą.

Nie bez znaczenia jest także obecność witamin A i C oraz soli mineralnych, jak potas, żelazo, wapń oraz magnez. Składniki te wspierają układ krwionośny oraz serce. Figi są też niskokaloryczne - w 100 gramach świeżych owoców jest 71 kalorii, w suszonych wartość ta wzrasta do 250 kcal. W owocach znajdziemy także karotenoidy - zmniejszają one prawdopodobieństwo wystąpienia niektórych nowotworów.

Figi
Figi © Pixabay

Figi wspierają zdrowie jelit

Regularne jedzenie tych produktów jest zbawienne dla prawidłowego funkcjonowania układu pokarmowego. Podziękują za nie szczególnie osoby, które mają problemy z zaparciami i wzdęciami. Łagodzą też większość objawów związanych z tymi dolegliwościami - szczególnie dotyczy to skrócenia czasu wypróżnień i zniwelowania bólu brzucha. Tylko nie jedz ich zbyt dużo, bo mogą wywołać biegunkę.

Zachowaj też ostrożność, jeśli przyjmujesz leki rozrzedzające krew. Figi są źródłem witaminy K, która ma ogromne znaczenie w procesie krzepnięcia krwi. Interakcja tej witaminy z lekami może doprowadzić do tego, że leczenie schorzeń będzie mało skuteczne. Omijaj owoce, jeśli jesteś na nie uczulony.

Wybrane dla Ciebie
Podaj jak pizzę lub do sałatki. W kuchni polskiej znane od średniowiecza
Podaj jak pizzę lub do sałatki. W kuchni polskiej znane od średniowiecza
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni