Jedz, a wzmocnisz serce. Obniżają cholesterol i poziom cukru

To niewielkie i niepozorne owoce, ale kryją sobie skarbnicę składników odżywczych. Figi są małe, ale za to mają ogrom właściwości zdrowotnych. Zawsze świetnie smakują i stanowią wspaniałą przekąskę. Oto kilka powodów, dla których warto je jeść.

FigiFigi
Źródło zdjęć: © Getty Images,
Paulina Hermann

Figi możemy zjadać na surowo lub zrobić z nich pyszny deser, świetnie sprawdzają się jako składniki ciast lub galaretek. Tak naprawdę nie mamy ograniczeń przy ich spożywaniu i przygotowywaniu. To bardzo dobrze się składa, gdyż figi są wspaniałym źródłem witamin oraz minerałów. Przede wszystkim zawierają mnóstwo błonnika, który zapewnia sytość i wspiera układ pokarmowy, chroniąc przed wzdęciami i zaparciami.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Sylwestrowe jajka z jadalnym brokatem. O tej przekąsce goście będą mówić przez kilka miesięcy

Figi są bogate w witaminy i minerały

Oprócz błonnika są także polifenole. Związki te są przeciwutleniaczami, które dzielnie walczą z wolnymi rodnikami i zmniejszają tempo starzenia się organizmu. Kwas abscynowy zaś pomaga kontrolować poziom cukru we krwi, dlatego figi są polecane osobom z cukrzycą.

Nie bez znaczenia jest także obecność witamin A i C oraz soli mineralnych, jak potas, żelazo, wapń oraz magnez. Składniki te wspierają układ krwionośny oraz serce. Figi są też niskokaloryczne - w 100 gramach świeżych owoców jest 71 kalorii, w suszonych wartość ta wzrasta do 250 kcal. W owocach znajdziemy także karotenoidy - zmniejszają one prawdopodobieństwo wystąpienia niektórych nowotworów.

Figi
Figi © Pixabay

Figi wspierają zdrowie jelit

Regularne jedzenie tych produktów jest zbawienne dla prawidłowego funkcjonowania układu pokarmowego. Podziękują za nie szczególnie osoby, które mają problemy z zaparciami i wzdęciami. Łagodzą też większość objawów związanych z tymi dolegliwościami - szczególnie dotyczy to skrócenia czasu wypróżnień i zniwelowania bólu brzucha. Tylko nie jedz ich zbyt dużo, bo mogą wywołać biegunkę.

Zachowaj też ostrożność, jeśli przyjmujesz leki rozrzedzające krew. Figi są źródłem witaminy K, która ma ogromne znaczenie w procesie krzepnięcia krwi. Interakcja tej witaminy z lekami może doprowadzić do tego, że leczenie schorzeń będzie mało skuteczne. Omijaj owoce, jeśli jesteś na nie uczulony.

Wybrane dla Ciebie
Wars z nowym menu. Dania i ceny jak z restauracji
Wars z nowym menu. Dania i ceny jak z restauracji
Na długi weekend piekę karkówkę w kapuście kiszonej. Idealna na zjazd rodzinny
Na długi weekend piekę karkówkę w kapuście kiszonej. Idealna na zjazd rodzinny
Zagniatam zamiast makaronu. Nawet rosołem można się najeść
Zagniatam zamiast makaronu. Nawet rosołem można się najeść
Tę sałatkę zrobisz w 10 minut. Jest idealna na kolację
Tę sałatkę zrobisz w 10 minut. Jest idealna na kolację
Dodaję zamiast makreli. Pasta znika, zanim ukroję pieczywo
Dodaję zamiast makreli. Pasta znika, zanim ukroję pieczywo
Nie dodaję ani grama śmietany. Mam zdrowszy sposób na zabielanie
Nie dodaję ani grama śmietany. Mam zdrowszy sposób na zabielanie
Bez mąki i drożdży, a na patelni rosną jak szalone. Konkurencja dla racuchów
Bez mąki i drożdży, a na patelni rosną jak szalone. Konkurencja dla racuchów
Zamiast jabłek do środka wkładam wytrawny farsz. Wychodzi pyszny strudel
Zamiast jabłek do środka wkładam wytrawny farsz. Wychodzi pyszny strudel
To najlepsza wątróbka. Jest mięciutka, delikatna, pełna smaku i bez grama goryczy
To najlepsza wątróbka. Jest mięciutka, delikatna, pełna smaku i bez grama goryczy
Nie smażę frytek i placków. Rodzina oszalała na punkcie chrupiących kuleczek
Nie smażę frytek i placków. Rodzina oszalała na punkcie chrupiących kuleczek
W PRL-u zachwycała na stole podczas każdej imprezy. Dziś powraca w nowoczesnej wersji
W PRL-u zachwycała na stole podczas każdej imprezy. Dziś powraca w nowoczesnej wersji
Jemy go bardzo rzadko, a ma więcej żelaza niż mięso. Jest doskonały dla stłuszczonej wątroby
Jemy go bardzo rzadko, a ma więcej żelaza niż mięso. Jest doskonały dla stłuszczonej wątroby