PoradyJedz, a wzmocnisz serce. Obniżają cholesterol i poziom cukru

Jedz, a wzmocnisz serce. Obniżają cholesterol i poziom cukru

Figi
Figi
Źródło zdjęć: © Getty Images,
02.01.2024 12:37, aktualizacja: 02.01.2024 16:59

To niewielkie i niepozorne owoce, ale kryją sobie skarbnicę składników odżywczych. Figi są małe, ale za to mają ogrom właściwości zdrowotnych. Zawsze świetnie smakują i stanowią wspaniałą przekąskę. Oto kilka powodów, dla których warto je jeść.

Figi możemy zjadać na surowo lub zrobić z nich pyszny deser, świetnie sprawdzają się jako składniki ciast lub galaretek. Tak naprawdę nie mamy ograniczeń przy ich spożywaniu i przygotowywaniu. To bardzo dobrze się składa, gdyż figi są wspaniałym źródłem witamin oraz minerałów. Przede wszystkim zawierają mnóstwo błonnika, który zapewnia sytość i wspiera układ pokarmowy, chroniąc przed wzdęciami i zaparciami.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Figi są bogate w witaminy i minerały

Oprócz błonnika są także polifenole. Związki te są przeciwutleniaczami, które dzielnie walczą z wolnymi rodnikami i zmniejszają tempo starzenia się organizmu. Kwas abscynowy zaś pomaga kontrolować poziom cukru we krwi, dlatego figi są polecane osobom z cukrzycą.

Nie bez znaczenia jest także obecność witamin A i C oraz soli mineralnych, jak potas, żelazo, wapń oraz magnez. Składniki te wspierają układ krwionośny oraz serce. Figi są też niskokaloryczne - w 100 gramach świeżych owoców jest 71 kalorii, w suszonych wartość ta wzrasta do 250 kcal. W owocach znajdziemy także karotenoidy - zmniejszają one prawdopodobieństwo wystąpienia niektórych nowotworów.

Figi
Figi© Pixabay

Figi wspierają zdrowie jelit

Regularne jedzenie tych produktów jest zbawienne dla prawidłowego funkcjonowania układu pokarmowego. Podziękują za nie szczególnie osoby, które mają problemy z zaparciami i wzdęciami. Łagodzą też większość objawów związanych z tymi dolegliwościami - szczególnie dotyczy to skrócenia czasu wypróżnień i zniwelowania bólu brzucha. Tylko nie jedz ich zbyt dużo, bo mogą wywołać biegunkę.

Zachowaj też ostrożność, jeśli przyjmujesz leki rozrzedzające krew. Figi są źródłem witaminy K, która ma ogromne znaczenie w procesie krzepnięcia krwi. Interakcja tej witaminy z lekami może doprowadzić do tego, że leczenie schorzeń będzie mało skuteczne. Omijaj owoce, jeśli jesteś na nie uczulony.

Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także