5 sposobów na niemarnowanie jedzenia. Nie wyrzucaj poświątecznych resztek

Zdarza się, że po świętach nasza lodówka pęka w szwach. Marnowanie jedzenia to coś, czego bardzo nie lubimy, więc mamy dla Ciebie wskazówki, jak tego nie robić ;)

Obrazek
Ewa

#1 Mrożenie

To najlepszy sposób przechowywania żywności.
Możesz zamrozić pierogi, uszka, krokiety i nawet makowiec. Zapakuj wszystko w szczelne torebki strunowe i włóż do zamrażarki.
Pierogi i uszka najlepiej wcześniej "podmrozić" na tacce, ułożone obok siebie, żeby nie skleiły się w opakowaniu.

Obrazek

#2 Wekowanie

Idealny sposób na przechowywania zupy. Zagotuj barszcz, wlej do wyparzonego i czystego słoika.
Gotuj przez 30 minut w garnku z gorącą wodą (musi sięgać do 3/4 wysokości słoika i nie zalewać jego nakrętki).
Tak zawekowaną zupę możesz przechowywać w lodówce do miesiąca.

Obrazek

#3 Przerabianie

Jeśli masz już dość niektórych potraw- przerób je na coś nowego. Resztki mięs sprawdzą się idealnie w zapiekance makaronowej. Dorzuć warzywa, makaron i zalej sosem. Zapiecz z serem i gotowe!
Z resztek ciasta przygotuj bajaderki, wędliny możesz przerobić na pastę kanapkową lub przygotować tosty dla całej rodziny.

Obrazek

#4 Pierniczki zamknij w pojemniku z jabłkiem

Jeśli nie jesteś w stanie zjeść wszystkich pierniczków- przełóż je do pojemnika z kawałkiem jabłka. Dzięki temu dłużej zostaną miękkie i apetyczne.

Obrazek

#5 Podziel się

Nie tylko ze swoimi bliskim. W wielu miastach stanęły lodówki społeczne, do których możesz odłożyć jedzenie, którego już nie jesteś w stanie zjeść.
Wiele noclegowni również chętnie przyjmie posiłki dla bezdomnych.
Ciebie to nic nie kosztuje, jedzenie się nie zmarnuje, a ktoś dostanie szanse na dobry posiłek. Czasami jedną na wiele dni.

Obrazek
Wybrane dla Ciebie
Niektórzy dostają ciarki na sam widok. Ja zapiekam je z warzywami i mam prawdziwy rarytas
Niektórzy dostają ciarki na sam widok. Ja zapiekam je z warzywami i mam prawdziwy rarytas
Dodaję do surówki z kapusty kiszonej. Ma przyjemniejszy aromat i lepiej się trawi
Dodaję do surówki z kapusty kiszonej. Ma przyjemniejszy aromat i lepiej się trawi
Taką kaszę jadali bohaterowie Reymonta. Danie było skromne, ale sycące i pełne smaku
Taką kaszę jadali bohaterowie Reymonta. Danie było skromne, ale sycące i pełne smaku
Prawie nikt nie robi mielonych z tego taniego mięsa. Jest pełne smaku i ma mnóstwo żelaza
Prawie nikt nie robi mielonych z tego taniego mięsa. Jest pełne smaku i ma mnóstwo żelaza
Wielu nawet nie patrzy w stronę tych grzybów. Do sałatek i sosu tatarskiego nie ma lepszych
Wielu nawet nie patrzy w stronę tych grzybów. Do sałatek i sosu tatarskiego nie ma lepszych
Na Wszystkich Świętych zrobię kultowe ciasto z banalnego przepisu. Każdego zachwyci, a nie napracuję się bardzo
Na Wszystkich Świętych zrobię kultowe ciasto z banalnego przepisu. Każdego zachwyci, a nie napracuję się bardzo
Dziadkowie zajadali tę tanią część kurczaka. Młodzi wzdrygają się na samą myśl, a jest świetna na stawy
Dziadkowie zajadali tę tanią część kurczaka. Młodzi wzdrygają się na samą myśl, a jest świetna na stawy
Dodaj odrobinę do rosołu pod koniec gotowania. Nabierze głębszego i pełniejszego smaku
Dodaj odrobinę do rosołu pod koniec gotowania. Nabierze głębszego i pełniejszego smaku
Zrobiłam tę sałatkę na Wszystkich Świętych w tamtym roku. Goście prawie wyrywali sobie salaterkę z rąk
Zrobiłam tę sałatkę na Wszystkich Świętych w tamtym roku. Goście prawie wyrywali sobie salaterkę z rąk
To najzdrowszy deser. Po nim poczujesz luz w pasie, a jelita zaczną pracować jak w zegarku
To najzdrowszy deser. Po nim poczujesz luz w pasie, a jelita zaczną pracować jak w zegarku
Czy odgrzewany makaron jest zdrowy? Wiele osób nie wie, jak zmienia się jego skład drugiego dnia
Czy odgrzewany makaron jest zdrowy? Wiele osób nie wie, jak zmienia się jego skład drugiego dnia
Pierwszy raz jadłam u cioci na Podkarpaciu. Od tej pory często pojawiają się też w moim domu
Pierwszy raz jadłam u cioci na Podkarpaciu. Od tej pory często pojawiają się też w moim domu