5 sposobów na niemarnowanie jedzenia. Nie wyrzucaj poświątecznych resztek

Zdarza się, że po świętach nasza lodówka pęka w szwach. Marnowanie jedzenia to coś, czego bardzo nie lubimy, więc mamy dla Ciebie wskazówki, jak tego nie robić ;)

Obrazek
Ewa

#1 Mrożenie

To najlepszy sposób przechowywania żywności.
Możesz zamrozić pierogi, uszka, krokiety i nawet makowiec. Zapakuj wszystko w szczelne torebki strunowe i włóż do zamrażarki.
Pierogi i uszka najlepiej wcześniej "podmrozić" na tacce, ułożone obok siebie, żeby nie skleiły się w opakowaniu.

Obrazek

#2 Wekowanie

Idealny sposób na przechowywania zupy. Zagotuj barszcz, wlej do wyparzonego i czystego słoika.
Gotuj przez 30 minut w garnku z gorącą wodą (musi sięgać do 3/4 wysokości słoika i nie zalewać jego nakrętki).
Tak zawekowaną zupę możesz przechowywać w lodówce do miesiąca.

Obrazek

#3 Przerabianie

Jeśli masz już dość niektórych potraw- przerób je na coś nowego. Resztki mięs sprawdzą się idealnie w zapiekance makaronowej. Dorzuć warzywa, makaron i zalej sosem. Zapiecz z serem i gotowe!
Z resztek ciasta przygotuj bajaderki, wędliny możesz przerobić na pastę kanapkową lub przygotować tosty dla całej rodziny.

Obrazek

#4 Pierniczki zamknij w pojemniku z jabłkiem

Jeśli nie jesteś w stanie zjeść wszystkich pierniczków- przełóż je do pojemnika z kawałkiem jabłka. Dzięki temu dłużej zostaną miękkie i apetyczne.

Obrazek

#5 Podziel się

Nie tylko ze swoimi bliskim. W wielu miastach stanęły lodówki społeczne, do których możesz odłożyć jedzenie, którego już nie jesteś w stanie zjeść.
Wiele noclegowni również chętnie przyjmie posiłki dla bezdomnych.
Ciebie to nic nie kosztuje, jedzenie się nie zmarnuje, a ktoś dostanie szanse na dobry posiłek. Czasami jedną na wiele dni.

Obrazek
Wybrane dla Ciebie
Najprostszy przepis na makowca. Miksujesz składniki, a resztę robi za ciebie piekarnik
Najprostszy przepis na makowca. Miksujesz składniki, a resztę robi za ciebie piekarnik
Na święta robię dorsza po wenecku. Ładnie pachnie i nie rozpada się
Na święta robię dorsza po wenecku. Ładnie pachnie i nie rozpada się
Świąteczny bigos może być wsparciem dla jelit. Strukturalny owoc jest lepszym dodatkiem niż mięso
Świąteczny bigos może być wsparciem dla jelit. Strukturalny owoc jest lepszym dodatkiem niż mięso
Karol Okrasa tak robi ciasto na pierogi. Jest delikatne i elastyczne, a farsz nie wypada podczas gotowania
Karol Okrasa tak robi ciasto na pierogi. Jest delikatne i elastyczne, a farsz nie wypada podczas gotowania
Pił ją nawet Fryderyk Chopin. "Kawa partyzantów" poprawia koncentrację i odporność na stres
Pił ją nawet Fryderyk Chopin. "Kawa partyzantów" poprawia koncentrację i odporność na stres
Łzy Hioba są często mylone z pęczakiem. Pomagają obniżyć ciśnienie i opóźniają starzenie
Łzy Hioba są często mylone z pęczakiem. Pomagają obniżyć ciśnienie i opóźniają starzenie
Do ciasta dorzucam kiełbasę i smażę placki. O ziemniaczane nikt nawet nie zapyta
Do ciasta dorzucam kiełbasę i smażę placki. O ziemniaczane nikt nawet nie zapyta
Dodaję 2 sztuki do kawy. Zyskuje świąteczny charakter, a ja mam więcej energii
Dodaję 2 sztuki do kawy. Zyskuje świąteczny charakter, a ja mam więcej energii
Dodaj 3 łyżki do ciasta. Naleśniki do krokietów nie będą się rozrywać
Dodaj 3 łyżki do ciasta. Naleśniki do krokietów nie będą się rozrywać
Podaję w miseczce na wigilii. Każdy chętnie sięga pomiędzy pierogami a śledzikiem
Podaję w miseczce na wigilii. Każdy chętnie sięga pomiędzy pierogami a śledzikiem
W Ukrainie częsty dodatek do barszczu. Odrywane bułeczki sprawdzą się zamiast pasztecików
W Ukrainie częsty dodatek do barszczu. Odrywane bułeczki sprawdzą się zamiast pasztecików
Z wyglądu przypomina pień drzewa. We Francji to świąteczny pewniak
Z wyglądu przypomina pień drzewa. We Francji to świąteczny pewniak
ZATRZYMAJ SIĘ NA CHWILĘ… TE ARTYKUŁY WARTO PRZECZYTAĆ 👀