5 sposobów na niemarnowanie jedzenia. Nie wyrzucaj poświątecznych resztek

Zdarza się, że po świętach nasza lodówka pęka w szwach. Marnowanie jedzenia to coś, czego bardzo nie lubimy, więc mamy dla Ciebie wskazówki, jak tego nie robić ;)

Obrazek
Ewa

#1 Mrożenie

To najlepszy sposób przechowywania żywności.
Możesz zamrozić pierogi, uszka, krokiety i nawet makowiec. Zapakuj wszystko w szczelne torebki strunowe i włóż do zamrażarki.
Pierogi i uszka najlepiej wcześniej "podmrozić" na tacce, ułożone obok siebie, żeby nie skleiły się w opakowaniu.

Obrazek

#2 Wekowanie

Idealny sposób na przechowywania zupy. Zagotuj barszcz, wlej do wyparzonego i czystego słoika.
Gotuj przez 30 minut w garnku z gorącą wodą (musi sięgać do 3/4 wysokości słoika i nie zalewać jego nakrętki).
Tak zawekowaną zupę możesz przechowywać w lodówce do miesiąca.

Obrazek

#3 Przerabianie

Jeśli masz już dość niektórych potraw- przerób je na coś nowego. Resztki mięs sprawdzą się idealnie w zapiekance makaronowej. Dorzuć warzywa, makaron i zalej sosem. Zapiecz z serem i gotowe!
Z resztek ciasta przygotuj bajaderki, wędliny możesz przerobić na pastę kanapkową lub przygotować tosty dla całej rodziny.

Obrazek

#4 Pierniczki zamknij w pojemniku z jabłkiem

Jeśli nie jesteś w stanie zjeść wszystkich pierniczków- przełóż je do pojemnika z kawałkiem jabłka. Dzięki temu dłużej zostaną miękkie i apetyczne.

Obrazek

#5 Podziel się

Nie tylko ze swoimi bliskim. W wielu miastach stanęły lodówki społeczne, do których możesz odłożyć jedzenie, którego już nie jesteś w stanie zjeść.
Wiele noclegowni również chętnie przyjmie posiłki dla bezdomnych.
Ciebie to nic nie kosztuje, jedzenie się nie zmarnuje, a ktoś dostanie szanse na dobry posiłek. Czasami jedną na wiele dni.

Obrazek

Wybrane dla Ciebie

Jesień rozpoczynam tymi burgerami. Na samą myśl ślinka cieknie
Jesień rozpoczynam tymi burgerami. Na samą myśl ślinka cieknie
Pierwszy raz jadłam we Włoszech. Polskie placki ziemniaczane nie mają szans
Pierwszy raz jadłam we Włoszech. Polskie placki ziemniaczane nie mają szans
Wlej do wody zanim zaczniesz gotować kukurydzę. Będzie dużo smaczniejsza niż z KFC
Wlej do wody zanim zaczniesz gotować kukurydzę. Będzie dużo smaczniejsza niż z KFC
Taki deser możesz jeść codziennie. Jego podstawą jest "złoto Inków"
Taki deser możesz jeść codziennie. Jego podstawą jest "złoto Inków"
Na piątek robię pulpety bez grama mięsa. Trudno o smaczniejszy obiad
Na piątek robię pulpety bez grama mięsa. Trudno o smaczniejszy obiad
Ania Starmach podaje placki ziemniaczane z takim gulaszem. Mięso jest tak miękkie, że rozpływa się w ustach
Ania Starmach podaje placki ziemniaczane z takim gulaszem. Mięso jest tak miękkie, że rozpływa się w ustach
Jarskie kotlety w kilka minut. Moje dziecko się nimi zajada, choć twierdzi, że warzywnych nie znosi
Jarskie kotlety w kilka minut. Moje dziecko się nimi zajada, choć twierdzi, że warzywnych nie znosi
Naleśniki po łotewsku to moje nowe odkrycie kulinarne. Smakują jak babcine racuchy
Naleśniki po łotewsku to moje nowe odkrycie kulinarne. Smakują jak babcine racuchy
Tyle soli sypię do kiszenia kapusty. Za każdym razem wychodzi idealna
Tyle soli sypię do kiszenia kapusty. Za każdym razem wychodzi idealna
Za komuny były hitem stołówek. Teraz możesz zrobić je w zdrowszej, lżejszej wersji
Za komuny były hitem stołówek. Teraz możesz zrobić je w zdrowszej, lżejszej wersji
O wiele lepsze od filetów z bułką tartą. Czeskie kotlety mają zaskakującą panierkę
O wiele lepsze od filetów z bułką tartą. Czeskie kotlety mają zaskakującą panierkę
Zamiast owsianki, robię ten mus na śniadanie. Jest jak balsam dla zmęczonych jelit
Zamiast owsianki, robię ten mus na śniadanie. Jest jak balsam dla zmęczonych jelit