Jesienna wersja na kotlet schabowy. Tak pyszny, że nie sposób przestać jeść

Kotlety schabowe z grzybami to obiad, który wyjątkowo dobrze smakuje jesienią. Czy jest coś przyjemniejszego od pójścia do lasu, własnoręcznego zebrania darów natury, a następnie zaserwowania ich w formie śmietanowego sosu polanego po pysznym mięsie? Łap ten przepis i nie trać czasu!

Schab w sosie śmietanowo-grzybowymSchab w sosie śmietanowo-grzybowym
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Anna_Anny

Sezon na grzyby trwa w najlepsze, więc warto go wykorzystać. Słoiki zapełnione marynowanymi podgrzybkami, a w suszarce do grzybów usychają już sterty prawdziwków? Bardzo dobrze – teraz czas zabrać się za coś innego. Co ty na to, żeby połączyć prostą klasykę gatunku, czyli schab, z przepysznym, aromatycznym sosem na bazie leśnych grzybów i śmietany?

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Tak przygotowanej wieprzowiny jeszcze nie jadłeś. Sekret tkwi w jednym składniku

Grzyby leśne na obiad

To zadziwiające, jak bardzo łatwy jest przepis, który za moment ci zaprezentuję. Podanie takiego obiadu jesienią to wręcz obowiązkowa pozycja w menu każdego grzybiarza. Pamiętaj tylko, by zawsze stosować się do najważniejszej ze wszystkich zasad dotyczących zbierania grzybów: decyduj się tylko na te okazy, których jadalności jesteś pewny w stu procentach. Kiedy już to zrobisz, a do domu wrócisz z koszykiem pełnym leśnych skarbów, możesz zabierać się za wcielanie poniższej receptury w życie!

Kotlety schabowe z grzybami leśnymi

Składniki:

  • 800 g schabu środkowego,
  • 500 g leśnych grzybów,
  • 1 cebula,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 200 g śmietany 18 proc.,
  • 100 ml bulionu,
  • sól,
  • pieprz,
  • masło,
  • tymianek,
  • natka pietruszki,
  • olej.

Sposób przygotowania:

  1. Oczyszczony schab osusz za pomocą ręcznika papierowego. Następnie posyp go przyprawami i obsmaż z każdej strony na patelni z rozgrzanym olejem.
  2. Teraz przełóż mięso do naczynia żaroodpornego i piecz przez około 65 minut w 180°C.
  3. Grzyby oczyść, obgotuj i pokrój w mniejsze kawałki.
  4. Cebulę posiekaj i zeszklij na maśle. Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, a następnie grzyby.
  5. Dopraw tymiankiem, podlej bulionem i duś przez paręnaście minut.
  6. Następnie wlej zahartowaną śmietanę. Chwilę podgrzewaj, wsyp resztę przypraw i zdejmij patelnię z ognia.
  7. Upieczony schab pokrój w plastry, polej sosem. Podawaj z natką pietruszki. Smacznego!
Wybrane dla Ciebie
Straszą cenami na jarmarku. Sprawdziliśmy, ile wydasz w Gdańsku
Straszą cenami na jarmarku. Sprawdziliśmy, ile wydasz w Gdańsku
Placki ziemniaczane jak u babci. Są obłędnie chrupiące dzięki jednemu składnikowi i nie piją tłuszczu
Placki ziemniaczane jak u babci. Są obłędnie chrupiące dzięki jednemu składnikowi i nie piją tłuszczu
Magda Gessler tak smaży karpia na święta. Można jeść bez obaw, bo wcale nie ma ości
Magda Gessler tak smaży karpia na święta. Można jeść bez obaw, bo wcale nie ma ości
Zdrowsza od wieprzowiny i wołowiny. Ma dużo kolagenu i żelaza, a ja robię z niej pyszny gulasz
Zdrowsza od wieprzowiny i wołowiny. Ma dużo kolagenu i żelaza, a ja robię z niej pyszny gulasz
Lepsze niż pierniczki. Po tych ciasteczkach wszystkim lepią się palce
Lepsze niż pierniczki. Po tych ciasteczkach wszystkim lepią się palce
Moja babcia wlewała odrobinę do krupniku. Zupa miała lepszy i pełniejszy smak
Moja babcia wlewała odrobinę do krupniku. Zupa miała lepszy i pełniejszy smak
Dodaję do puree zamiast masła. Wychodzi gładkie i sto razy smaczniejsze
Dodaję do puree zamiast masła. Wychodzi gładkie i sto razy smaczniejsze
Zakwas na wigilijny barszcz. Sprawdź, kiedy go zrobić, by nie wyszedł kwaśny jak ocet
Zakwas na wigilijny barszcz. Sprawdź, kiedy go zrobić, by nie wyszedł kwaśny jak ocet
Mieszam w misce i zalewam warzywa. Tarta idealna na pożywne śniadanie
Mieszam w misce i zalewam warzywa. Tarta idealna na pożywne śniadanie
O wiele lepszy od karpia. Jest delikatny, prawie nie ma ości i żyje tylko najczystszych wodach
O wiele lepszy od karpia. Jest delikatny, prawie nie ma ości i żyje tylko najczystszych wodach
Koleżanka przyniosła na andrzejki marokańskie cygara. Na inne przekąski nikt nie spojrzał
Koleżanka przyniosła na andrzejki marokańskie cygara. Na inne przekąski nikt nie spojrzał
Najlepsza surówka z czerwonej kapusty do obiadu. Smakuje jak w restauracji
Najlepsza surówka z czerwonej kapusty do obiadu. Smakuje jak w restauracji
ZANIM WYJDZIESZ... NIE PRZEGAP TEGO, CO CZYTAJĄ INNI! 👇