Jesienna wersja na kotlet schabowy. Tak pyszny, że nie sposób przestać jeść

Kotlety schabowe z grzybami to obiad, który wyjątkowo dobrze smakuje jesienią. Czy jest coś przyjemniejszego od pójścia do lasu, własnoręcznego zebrania darów natury, a następnie zaserwowania ich w formie śmietanowego sosu polanego po pysznym mięsie? Łap ten przepis i nie trać czasu!

Schab w sosie śmietanowo-grzybowymSchab w sosie śmietanowo-grzybowym
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Anna_Anny

Sezon na grzyby trwa w najlepsze, więc warto go wykorzystać. Słoiki zapełnione marynowanymi podgrzybkami, a w suszarce do grzybów usychają już sterty prawdziwków? Bardzo dobrze – teraz czas zabrać się za coś innego. Co ty na to, żeby połączyć prostą klasykę gatunku, czyli schab, z przepysznym, aromatycznym sosem na bazie leśnych grzybów i śmietany?

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Tak przygotowanej wieprzowiny jeszcze nie jadłeś. Sekret tkwi w jednym składniku

Grzyby leśne na obiad

To zadziwiające, jak bardzo łatwy jest przepis, który za moment ci zaprezentuję. Podanie takiego obiadu jesienią to wręcz obowiązkowa pozycja w menu każdego grzybiarza. Pamiętaj tylko, by zawsze stosować się do najważniejszej ze wszystkich zasad dotyczących zbierania grzybów: decyduj się tylko na te okazy, których jadalności jesteś pewny w stu procentach. Kiedy już to zrobisz, a do domu wrócisz z koszykiem pełnym leśnych skarbów, możesz zabierać się za wcielanie poniższej receptury w życie!

Kotlety schabowe z grzybami leśnymi

Składniki:

  • 800 g schabu środkowego,
  • 500 g leśnych grzybów,
  • 1 cebula,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 200 g śmietany 18 proc.,
  • 100 ml bulionu,
  • sól,
  • pieprz,
  • masło,
  • tymianek,
  • natka pietruszki,
  • olej.

Sposób przygotowania:

  1. Oczyszczony schab osusz za pomocą ręcznika papierowego. Następnie posyp go przyprawami i obsmaż z każdej strony na patelni z rozgrzanym olejem.
  2. Teraz przełóż mięso do naczynia żaroodpornego i piecz przez około 65 minut w 180°C.
  3. Grzyby oczyść, obgotuj i pokrój w mniejsze kawałki.
  4. Cebulę posiekaj i zeszklij na maśle. Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, a następnie grzyby.
  5. Dopraw tymiankiem, podlej bulionem i duś przez paręnaście minut.
  6. Następnie wlej zahartowaną śmietanę. Chwilę podgrzewaj, wsyp resztę przypraw i zdejmij patelnię z ognia.
  7. Upieczony schab pokrój w plastry, polej sosem. Podawaj z natką pietruszki. Smacznego!

Wybrane dla Ciebie

Na Wszystkich Świętych robię moje popisowe flaczki. Przy tym przepisie nikt nie kręci nosem
Na Wszystkich Świętych robię moje popisowe flaczki. Przy tym przepisie nikt nie kręci nosem
Wrzucam do słoika z orzechami włoskimi. Dzięki temu nie pleśnieją i zachowują trwałość na dłużej
Wrzucam do słoika z orzechami włoskimi. Dzięki temu nie pleśnieją i zachowują trwałość na dłużej
Gęsta, rozgrzewająca i aromatyczna. Taka zupa starczy za cały obiad
Gęsta, rozgrzewająca i aromatyczna. Taka zupa starczy za cały obiad
Robert Makłowicz tak podkręca smak pomidorówki. Dla wielu gospodyń to nie do pomyślenia
Robert Makłowicz tak podkręca smak pomidorówki. Dla wielu gospodyń to nie do pomyślenia
Dasz się zaprosić do wspólnego stołu? Ikea ma na to praktyczny sposób
Dasz się zaprosić do wspólnego stołu? Ikea ma na to praktyczny sposób
Po niedzieli robię zawsze sałatkę rosołową. Przy niej nawet gyros może się schować
Po niedzieli robię zawsze sałatkę rosołową. Przy niej nawet gyros może się schować
W jakiej temperaturze piec pałki z kurczaka? Wtedy wyjdą soczyste, ale nie będą surowe
W jakiej temperaturze piec pałki z kurczaka? Wtedy wyjdą soczyste, ale nie będą surowe
Gotuję jajka i robię fińskie masło. To proste i pyszne smarowidło do chleba
Gotuję jajka i robię fińskie masło. To proste i pyszne smarowidło do chleba
Przygotowałem na śniadanie, gdy piekarnia była zamknięta. Rodzina zjadła do ostatniego okruszka
Przygotowałem na śniadanie, gdy piekarnia była zamknięta. Rodzina zjadła do ostatniego okruszka
Raz zraz i dla męża bitki z kompotem. Co jeszcze się jadało na obiad w PRL-u?
Raz zraz i dla męża bitki z kompotem. Co jeszcze się jadało na obiad w PRL-u?
Kupujesz ogórki szklarniowe? Oto jak wpływają na organizm i kto nie powinien ich jeść
Kupujesz ogórki szklarniowe? Oto jak wpływają na organizm i kto nie powinien ich jeść
W 20 minut mam gotowe cynamonki. Pachnie nimi w całym domu
W 20 minut mam gotowe cynamonki. Pachnie nimi w całym domu