Jesienna wersja na kotlet schabowy. Tak pyszny, że nie sposób przestać jeść
Kotlety schabowe z grzybami to obiad, który wyjątkowo dobrze smakuje jesienią. Czy jest coś przyjemniejszego od pójścia do lasu, własnoręcznego zebrania darów natury, a następnie zaserwowania ich w formie śmietanowego sosu polanego po pysznym mięsie? Łap ten przepis i nie trać czasu!
09.11.2024 06:00
Sezon na grzyby trwa w najlepsze, więc warto go wykorzystać. Słoiki zapełnione marynowanymi podgrzybkami, a w suszarce do grzybów usychają już sterty prawdziwków? Bardzo dobrze – teraz czas zabrać się za coś innego. Co ty na to, żeby połączyć prostą klasykę gatunku, czyli schab, z przepysznym, aromatycznym sosem na bazie leśnych grzybów i śmietany?
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Grzyby leśne na obiad
To zadziwiające, jak bardzo łatwy jest przepis, który za moment ci zaprezentuję. Podanie takiego obiadu jesienią to wręcz obowiązkowa pozycja w menu każdego grzybiarza. Pamiętaj tylko, by zawsze stosować się do najważniejszej ze wszystkich zasad dotyczących zbierania grzybów: decyduj się tylko na te okazy, których jadalności jesteś pewny w stu procentach. Kiedy już to zrobisz, a do domu wrócisz z koszykiem pełnym leśnych skarbów, możesz zabierać się za wcielanie poniższej receptury w życie!
Kotlety schabowe z grzybami leśnymi
Składniki:
- 800 g schabu środkowego,
- 500 g leśnych grzybów,
- 1 cebula,
- 2 ząbki czosnku,
- 200 g śmietany 18 proc.,
- 100 ml bulionu,
- sól,
- pieprz,
- masło,
- tymianek,
- natka pietruszki,
- olej.
Sposób przygotowania:
- Oczyszczony schab osusz za pomocą ręcznika papierowego. Następnie posyp go przyprawami i obsmaż z każdej strony na patelni z rozgrzanym olejem.
- Teraz przełóż mięso do naczynia żaroodpornego i piecz przez około 65 minut w 180°C.
- Grzyby oczyść, obgotuj i pokrój w mniejsze kawałki.
- Cebulę posiekaj i zeszklij na maśle. Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, a następnie grzyby.
- Dopraw tymiankiem, podlej bulionem i duś przez paręnaście minut.
- Następnie wlej zahartowaną śmietanę. Chwilę podgrzewaj, wsyp resztę przypraw i zdejmij patelnię z ognia.
- Upieczony schab pokrój w plastry, polej sosem. Podawaj z natką pietruszki. Smacznego!