PrzepisObiadJesienna wersja na kotlet schabowy. Tak pyszny, że nie sposób przestać jeść

Jesienna wersja na kotlet schabowy. Tak pyszny, że nie sposób przestać jeść

Kotlety schabowe z grzybami to obiad, który wyjątkowo dobrze smakuje jesienią. Czy jest coś przyjemniejszego od pójścia do lasu, własnoręcznego zebrania darów natury, a następnie zaserwowania ich w formie śmietanowego sosu polanego po pysznym mięsie? Łap ten przepis i nie trać czasu!

Schab w sosie śmietanowo-grzybowym
Schab w sosie śmietanowo-grzybowym
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Anna_Anny

09.11.2024 06:00

Sezon na grzyby trwa w najlepsze, więc warto go wykorzystać. Słoiki zapełnione marynowanymi podgrzybkami, a w suszarce do grzybów usychają już sterty prawdziwków? Bardzo dobrze – teraz czas zabrać się za coś innego. Co ty na to, żeby połączyć prostą klasykę gatunku, czyli schab, z przepysznym, aromatycznym sosem na bazie leśnych grzybów i śmietany?

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Grzyby leśne na obiad

To zadziwiające, jak bardzo łatwy jest przepis, który za moment ci zaprezentuję. Podanie takiego obiadu jesienią to wręcz obowiązkowa pozycja w menu każdego grzybiarza. Pamiętaj tylko, by zawsze stosować się do najważniejszej ze wszystkich zasad dotyczących zbierania grzybów: decyduj się tylko na te okazy, których jadalności jesteś pewny w stu procentach. Kiedy już to zrobisz, a do domu wrócisz z koszykiem pełnym leśnych skarbów, możesz zabierać się za wcielanie poniższej receptury w życie!

Kotlety schabowe z grzybami leśnymi

Składniki:

  • 800 g schabu środkowego,
  • 500 g leśnych grzybów,
  • 1 cebula,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 200 g śmietany 18 proc.,
  • 100 ml bulionu,
  • sól,
  • pieprz,
  • masło,
  • tymianek,
  • natka pietruszki,
  • olej.

Sposób przygotowania:

  1. Oczyszczony schab osusz za pomocą ręcznika papierowego. Następnie posyp go przyprawami i obsmaż z każdej strony na patelni z rozgrzanym olejem.
  2. Teraz przełóż mięso do naczynia żaroodpornego i piecz przez około 65 minut w 180°C.
  3. Grzyby oczyść, obgotuj i pokrój w mniejsze kawałki.
  4. Cebulę posiekaj i zeszklij na maśle. Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, a następnie grzyby.
  5. Dopraw tymiankiem, podlej bulionem i duś przez paręnaście minut.
  6. Następnie wlej zahartowaną śmietanę. Chwilę podgrzewaj, wsyp resztę przypraw i zdejmij patelnię z ognia.
  7. Upieczony schab pokrój w plastry, polej sosem. Podawaj z natką pietruszki. Smacznego!
schabkotlety schabowegrzyby
Wybrane dla Ciebie