PoradyJeśli ryba ma nieprzyjemny zapach, zrób jedną rzecz przed smażeniem. Efekt miło cię zaskoczy

Jeśli ryba ma nieprzyjemny zapach, zrób jedną rzecz przed smażeniem. Efekt miło cię zaskoczy

Ryby i ich specyficzny zapach
Ryby i ich specyficzny zapach
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
16.12.2023 14:20, aktualizacja: 16.12.2023 14:41

Czasem ryba dziwnie pachnie, przez co od razu ją skreślamy. I chociaż niektóre gatunki są bardzo zdrowe, to ich aromat na wstępie nas odrzuca. Na całe szczęście z tym problemem możemy sobie szybko poradzić. Wystarczy, że użyjemy tylko jednej rzeczy.

Charakterystyczny rybi zapach dyskwalifikuje ów produkt w oczach wielu ludzi. Zazwyczaj z tego zdrowego przysmaku rezygnuje się właśnie z tego powodu. Jednak ten problem nie jest nierozwiązywalny. Możemy w szybki sposób pozbyć się nieprzyjemnego zapachu bez wykonywania skomplikowanych działań.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Ryba ma nieprzyjemny zapach? Pozbądź się go

Ten sprawdzony sposób jest banalnie prosty. Wystarczy, że będziesz moczyć rybę w mleku z dodatkiem ziół przez 2 godziny. Wnet pozbędziesz się smaku i zapachu mułu, który nie jest zbyt przyjemny. Mleko możesz zastąpić cytryną, selerem lub pietruszką. Pokrój te składniki na plasterki i obłóż nimi rybę. Pozostaw na trzy godziny. Co ciekawe, niektóre osoby moczą rybę w wodzie po ogórkach kiszonych lub kapuście. W tym jednak przypadku ryba ma bardzo intensywny smak, który niewielu osobom odpowiada.

Nawet jeśli pozbędziemy się zapachu z ryby, to pozostanie on na dłoniach i naczyniu. Co zrobić w takim przypadku? Umyj ręce i na trzy minuty zanurz je w wodzie z solą, a na koniec natrzyj je sokiem z cytryny. Soli możesz użyć także do mycia naczyń i sztućców. Przyrządy wypłucz w ciepłej wodzie.

Ryba
Ryba© Pixabay

Jak zrobić dorsza w mleku?

Składniki:

  • 0,5 kg fileta z dorsza,
  • pół litra mleka,
  • jajko,
  • bułka tarta,
  • mieszanka ziół,
  • sól,
  • pieprz.

Sposób wykonania:

  1. Wymieszaj zioła z mlekiem.
  2. Rybę opłucz pod bieżącą wodą, a następnie osusz ją ręcznikiem. Włóż do miski z mlekiem i pozostaw na dwie godziny.
  3. Po wyjęciu ryby z mleka po raz kolejny osusz ją ręcznikiem. Dopraw produkt pieprzem i solą. Opanieruj ją w jajku i bułce tartej. Usmaż na rozgrzanej patelni i średnim ogniu. Obserwuj, czy ryba staje się złocista. To znak, że jest już gotowa do spożycia.
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także