Jeśli ryba ma nieprzyjemny zapach, zrób jedną rzecz przed smażeniem. Efekt miło cię zaskoczy
Czasem ryba dziwnie pachnie, przez co od razu ją skreślamy. I chociaż niektóre gatunki są bardzo zdrowe, to ich aromat na wstępie nas odrzuca. Na całe szczęście z tym problemem możemy sobie szybko poradzić. Wystarczy, że użyjemy tylko jednej rzeczy.
Charakterystyczny rybi zapach dyskwalifikuje ów produkt w oczach wielu ludzi. Zazwyczaj z tego zdrowego przysmaku rezygnuje się właśnie z tego powodu. Jednak ten problem nie jest nierozwiązywalny. Możemy w szybki sposób pozbyć się nieprzyjemnego zapachu bez wykonywania skomplikowanych działań.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Szukasz pomysłu na ciekawą sałatkę? Wykorzystaj tę na bazie buraków i śledzi
Ryba ma nieprzyjemny zapach? Pozbądź się go
Ten sprawdzony sposób jest banalnie prosty. Wystarczy, że będziesz moczyć rybę w mleku z dodatkiem ziół przez 2 godziny. Wnet pozbędziesz się smaku i zapachu mułu, który nie jest zbyt przyjemny. Mleko możesz zastąpić cytryną, selerem lub pietruszką. Pokrój te składniki na plasterki i obłóż nimi rybę. Pozostaw na trzy godziny. Co ciekawe, niektóre osoby moczą rybę w wodzie po ogórkach kiszonych lub kapuście. W tym jednak przypadku ryba ma bardzo intensywny smak, który niewielu osobom odpowiada.
Nawet jeśli pozbędziemy się zapachu z ryby, to pozostanie on na dłoniach i naczyniu. Co zrobić w takim przypadku? Umyj ręce i na trzy minuty zanurz je w wodzie z solą, a na koniec natrzyj je sokiem z cytryny. Soli możesz użyć także do mycia naczyń i sztućców. Przyrządy wypłucz w ciepłej wodzie.
Jak zrobić dorsza w mleku?
Składniki:
- 0,5 kg fileta z dorsza,
- pół litra mleka,
- jajko,
- bułka tarta,
- mieszanka ziół,
- sól,
- pieprz.
Sposób wykonania:
- Wymieszaj zioła z mlekiem.
- Rybę opłucz pod bieżącą wodą, a następnie osusz ją ręcznikiem. Włóż do miski z mlekiem i pozostaw na dwie godziny.
- Po wyjęciu ryby z mleka po raz kolejny osusz ją ręcznikiem. Dopraw produkt pieprzem i solą. Opanieruj ją w jajku i bułce tartej. Usmaż na rozgrzanej patelni i średnim ogniu. Obserwuj, czy ryba staje się złocista. To znak, że jest już gotowa do spożycia.