Jeśli ryba ma nieprzyjemny zapach, zrób jedną rzecz przed smażeniem. Efekt miło cię zaskoczy

Czasem ryba dziwnie pachnie, przez co od razu ją skreślamy. I chociaż niektóre gatunki są bardzo zdrowe, to ich aromat na wstępie nas odrzuca. Na całe szczęście z tym problemem możemy sobie szybko poradzić. Wystarczy, że użyjemy tylko jednej rzeczy.

RybyRyby i ich specyficzny zapach
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Paulina Hermann

Charakterystyczny rybi zapach dyskwalifikuje ów produkt w oczach wielu ludzi. Zazwyczaj z tego zdrowego przysmaku rezygnuje się właśnie z tego powodu. Jednak ten problem nie jest nierozwiązywalny. Możemy w szybki sposób pozbyć się nieprzyjemnego zapachu bez wykonywania skomplikowanych działań.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Szukasz pomysłu na ciekawą sałatkę? Wykorzystaj tę na bazie buraków i śledzi

Ryba ma nieprzyjemny zapach? Pozbądź się go

Ten sprawdzony sposób jest banalnie prosty. Wystarczy, że będziesz moczyć rybę w mleku z dodatkiem ziół przez 2 godziny. Wnet pozbędziesz się smaku i zapachu mułu, który nie jest zbyt przyjemny. Mleko możesz zastąpić cytryną, selerem lub pietruszką. Pokrój te składniki na plasterki i obłóż nimi rybę. Pozostaw na trzy godziny. Co ciekawe, niektóre osoby moczą rybę w wodzie po ogórkach kiszonych lub kapuście. W tym jednak przypadku ryba ma bardzo intensywny smak, który niewielu osobom odpowiada.

Nawet jeśli pozbędziemy się zapachu z ryby, to pozostanie on na dłoniach i naczyniu. Co zrobić w takim przypadku? Umyj ręce i na trzy minuty zanurz je w wodzie z solą, a na koniec natrzyj je sokiem z cytryny. Soli możesz użyć także do mycia naczyń i sztućców. Przyrządy wypłucz w ciepłej wodzie.

Ryba
Ryba © Pixabay

Jak zrobić dorsza w mleku?

Składniki:

  • 0,5 kg fileta z dorsza,
  • pół litra mleka,
  • jajko,
  • bułka tarta,
  • mieszanka ziół,
  • sól,
  • pieprz.

Sposób wykonania:

  1. Wymieszaj zioła z mlekiem.
  2. Rybę opłucz pod bieżącą wodą, a następnie osusz ją ręcznikiem. Włóż do miski z mlekiem i pozostaw na dwie godziny.
  3. Po wyjęciu ryby z mleka po raz kolejny osusz ją ręcznikiem. Dopraw produkt pieprzem i solą. Opanieruj ją w jajku i bułce tartej. Usmaż na rozgrzanej patelni i średnim ogniu. Obserwuj, czy ryba staje się złocista. To znak, że jest już gotowa do spożycia.
Wybrane dla Ciebie
Wychodzą mięciutkie i pachną sernikiem. Wystarczy dodać do masy ten proszek
Wychodzą mięciutkie i pachną sernikiem. Wystarczy dodać do masy ten proszek
W piątki faszeruję ziemniaki. Pod serem skrywają pyszną niespodziankę
W piątki faszeruję ziemniaki. Pod serem skrywają pyszną niespodziankę
Tę sałatkę na pewno zrobię na Wszystkich Świętych. W imieniny zniknęła niemal od razu
Tę sałatkę na pewno zrobię na Wszystkich Świętych. W imieniny zniknęła niemal od razu
Dodaję do jesiennej owsianki. Mózg wskakuje na wyższe obroty, a jelita działają jak w zegarku
Dodaję do jesiennej owsianki. Mózg wskakuje na wyższe obroty, a jelita działają jak w zegarku
To mój sprytny sposób na zagęszczenie sosu. O wiele zdrowszy niż śmietana czy mąka
To mój sprytny sposób na zagęszczenie sosu. O wiele zdrowszy niż śmietana czy mąka
Robię najlepsze ciasto na pizzę w rodzinie. Wszyscy pytali mnie o przepis
Robię najlepsze ciasto na pizzę w rodzinie. Wszyscy pytali mnie o przepis
Strzelczyk robi przysmak z dzieciństwa z 3 składników. Tani i wystarczy 10 minut pracy
Strzelczyk robi przysmak z dzieciństwa z 3 składników. Tani i wystarczy 10 minut pracy
To jedna z najzdrowszych ryb. Ma dużo białka, delikatny smak i nie rozpada się na patelni
To jedna z najzdrowszych ryb. Ma dużo białka, delikatny smak i nie rozpada się na patelni
Babcie na Śląsku robią taką do obiadu. Główny składnik zaskoczy wiele osób
Babcie na Śląsku robią taką do obiadu. Główny składnik zaskoczy wiele osób
Za komuny ta ryba była na stołówkach, bo prawie nie ma ości. Najlepiej smakuje smażona na maśle
Za komuny ta ryba była na stołówkach, bo prawie nie ma ości. Najlepiej smakuje smażona na maśle
Robert Makłowicz wlewa szklankę do grzybowej. Smakuje lepiej niż w ekskluzywnej restauracji
Robert Makłowicz wlewa szklankę do grzybowej. Smakuje lepiej niż w ekskluzywnej restauracji
To mało popularna ryba. Prawie nie ma ości, a jest napakowana białkiem i wartościami
To mało popularna ryba. Prawie nie ma ości, a jest napakowana białkiem i wartościami