Grillowana karkówka Ani Starmach jest obłędna. Wszystko dzięki dwóm składnikom

Karkówka Ani Starmach podbije wasze serca. Prosta marynata, stworzona na bazie musztardy i miodu, da jej przyjemny, słodko-ostry smak. Co więcej, miód karmelizując się podczas pieczenia, powoduje że mięso jest bardziej miękkie i chrupiące na wierzchu. Zobaczcie przepis na idealną karkówkę z grilla.

ObrazekPrzepis na genialną grillowaną karkówkę Ani Starmach - Pyszności; Fot. Adobe Stock/Instagram: ania_starmach (screenshot)

Ania Starmach postawiła na klasyczne połączenie składników, proponując marynatę do grillowanej karkówki. Kluczowe są tutaj musztarda i miód. To wspaniały, dopełniający się duet, finalnie nadający pieczonym na ruszcie produktom słodko-ostry, wyrazisty smak. Miodowa marynata do mięsa zawiera również sok z cytrusów i przyprawy. Dzięki temu karkówka Ani Starmach będzie absolutnym hitem podczas sezonu na grilla.

Karkówka Ani Starmach. Idealna na grilla

Soczystą, miękką i - co najważniejsze - przepyszną karkówkę zrobicie z przepisu Ani Starmach. Znana kucharka postawiła na klasyczne połączenie miodu, musztardy i ziół. Miód wspaniale współgra z grillowanym mięsem, ponieważ nadaje mu miękkości i sprawia, że na wierzchu robi się chrupiące. Sok z cytryny przełamuje mdłość, a czosnek nadaje całości charakteru. Karkówka Ani Starmach jest banalnie łatwa w przygotowaniu. Poniżej znajdziecie przepis.

Pamiętajcie jednak: by wydobyć pełnię smaku marynowanej karkówki, zanurzcie ją w aromatycznym sosie dzień przed grillowaniem. Najlepiej, by marynowała się całą noc w chłodnym miejscu. Godzinę przed wrzuceniem na ruszt odstawcie mięso w ciepłe miejsce, by nabrało temperatury pokojowej. Grillowanie produktu prosto z lodówki, jeszcze zimnego, może skończyć się jego przypalaniem lub niedostatecznym dopieczeniem wewnątrz. Pamiętajcie również, by pod żadnym pozorem nie wrzucać na ruszt nierozmrożonego mięsa.

Obrazek
Bazą marynaty do karkówki Ani Starmach jest miód i musztarda - Pyszności; Fot. Adobe Stock

Szykując marynaty do mięs na grilla, zwróćcie uwagę na to, by nie dokładać do nich zbyt dużo tłuszczu, ale nie żałować ziół i przypraw. Posiadają one wiele różnych przeciwutleniaczy, które neutralizują działanie szkodliwych dla zdrowia wolnych rodników. Te zaś powstają, w dużej mierze, w żywności, która jest pieczona na ruszcie. Karkówka Ani Starmach jest doprawiona rozmarynem, który należy do ziół, posiadających silne właściwości przeciwutleniające.

Więcej na temat zdrowego grillowania przeczytacie TUTAJ.

Przepis na grillowaną karkówkę w miodzie Ani Starmach

Składniki:

         
  • 1 kg karkówki
  • 3 łyżki miodu
  • 2 łyżeczki soku z cytryny
  • 3 łyżki oliwy
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 łyżki musztardy
  • gałązka rozmarynu (może być suszony)

Przygotowanie:

         
  1. Wymieszaj ze sobą miód, oliwę, musztardę i sok z cytryny. Dodaj dwa przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku i dopraw rozmarynem wedle uznania.
  2. Karkówkę pokrój w plastry o grubości około 1 cm, a następnie lekko rozbij je tłuczkiem lub spłaszcz dłonią.
  3. Mięso przełóż do miski i zalej marynatą oraz dobrze wymieszaj całość, by płyn pokrył wszystkie kawałki karkówki. Schowaj mięso do lodówki.
  4. Najlepiej, by mięso marynowało się przez całą noc.
  5. Mięso wyjmij z lodówki ok. godzinę przed planowanym grillowaniem, by nabrało temperatury pokojowej.
  6. Mięso smaż na ruszcie przez kilka minut z każdej strony (w zależności od temperatury grilla i grubości kawałków).
  7. Grillowaną karkówkę podawaj z pieczonymi ziemniakami (przed wrzuceniem na grilla, ziemniaki możesz podgotować).

Nie wiesz, jak zaserwować pieczone ziemniaki? Zobacz przepis na ziemniaczane szpary!

Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej