Nikt nie robi ogórkowej tak, jak mama Karola Okrasy. Sekretem jest nieoczywisty dodatek

Karol Okrasa podzielił się swoim patentem na idealną zupę ogórkową według przepisu jego mamy. Jeden specjalny składnik odmienia cały smak znanej zupy.

Zupa ogórkowa mamy Karola OkrasyZupa ogórkowa mamy Karola Okrasy - Pyszności; Foto: Canva i screen z filmu https://www.youtube.com/watch?v=UBwr2XvLk0w
Ewa

Karol Okrasa zdradził przepis na ogórkową swojej mamy

Jesienią i zimą chętniej sięgamy po zupy. Wraz ze spadkiem temperatury na termometrze wiele osób wyciąga garnki i zabiera się za gotowanie. Nic w tym dziwnego, bo zupa to proste, pożywne i przede wszystkim rozgrzewające danie.

Swoim sprawdzonym przepisem na zupę podzielił się znany kucharz i restaurator Karol Okrasa. Ogórkowa według przepisu jego mamy zawiera w sobie jeden niestandardowy składnik, który podkręca smak całej potrawy i sprawia, że aż ciężko jest nie poprosić o dokładkę.

Ogórkowa według Karola Okrasy

Składniki:

  • 500 ml ogórków kiszonych wraz z sokiem
  • 1 cebula
  • 500 g ziemniaków
  • 1 seler
  • 1 pietruszka
  • 150 ml kwaśnej śmietany 12% lub 18%
  • pęczek świeżego koperku
  • 50 g masła
  • sól i pieprz
  • olej słonecznikowy
  • 1,5 l bulionu warzywnego lub wody
  • 1 łyżka cukru

Sposób przygotowania:

Seler, marchew, cebulę i ziemniaki pokrój  w kostkę. Ziemniaki powinny być w większych kawałkach, aby nie rozgotowały się zbyt mocno. Słodka marchewka świetnie przełamuje smak kwaśnych i słonych ogórków.

Do garnka wlej olej oraz dodaj masło- sekretny składnik mamy Karola Okrasy, który dodatkowo aromatyzuje zupę. Podsmaż chwilę cebulę i ziemniaki, a następnie dorzuć pozostałe warzywa.

Karol Okrasa zdradził przepis na ogórkową- Pyszności
Karol Okrasa zdradził przepis na ogórkową- Pyszności

Dzięki przesmażeniu ziemniaków szybciej się ugotują oraz zyskają dodatkowy aromat. Następnie zalej całość warzywnym bulionem lub wodą. Jeśli nie masz w domu bulionu- nie martw się. Sekret smaku tkwi w wodzie po ogórkach.

Warzywa gotuj, aż zmiękną. Na tarce zetrzyj ogórki i przesmaż je na patelni z odrobiną oleju- dzięki temu uwolnią jeszcze więcej smaku. Do miękkich warzyw dodaj przesmażone ogórki oraz sok/wodę po ogórkach. Dodaj cukier, aby zrównoważyć smak ogórków i dopraw zupę do smaku solą oraz pieprzem. Do wywaru dodaj zahartowaną śmietanę i posiekany pęczek koperku.

Gotowe!

Obrazek

Wolisz zupę ogórkową na mięsie? Zerknij na nasz kanał YouTube

Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej