Nikt nie robi ogórkowej tak, jak mama Karola Okrasy. Sekretem jest nieoczywisty dodatek
Karol Okrasa podzielił się swoim patentem na idealną zupę ogórkową według przepisu jego mamy. Jeden specjalny składnik odmienia cały smak znanej zupy.
30.09.2022 08:42
Karol Okrasa zdradził przepis na ogórkową swojej mamy
Jesienią i zimą chętniej sięgamy po zupy. Wraz ze spadkiem temperatury na termometrze wiele osób wyciąga garnki i zabiera się za gotowanie. Nic w tym dziwnego, bo zupa to proste, pożywne i przede wszystkim rozgrzewające danie.
Swoim sprawdzonym przepisem na zupę podzielił się znany kucharz i restaurator Karol Okrasa. Ogórkowa według przepisu jego mamy zawiera w sobie jeden niestandardowy składnik, który podkręca smak całej potrawy i sprawia, że aż ciężko jest nie poprosić o dokładkę.
Ogórkowa według Karola Okrasy
Składniki:
- 500 ml ogórków kiszonych wraz z sokiem
- 1 cebula
- 500 g ziemniaków
- 1 seler
- 1 pietruszka
- 150 ml kwaśnej śmietany 12% lub 18%
- pęczek świeżego koperku
- 50 g masła
- sól i pieprz
- olej słonecznikowy
- 1,5 l bulionu warzywnego lub wody
- 1 łyżka cukru
Sposób przygotowania:
Seler, marchew, cebulę i ziemniaki pokrój w kostkę. Ziemniaki powinny być w większych kawałkach, aby nie rozgotowały się zbyt mocno. Słodka marchewka świetnie przełamuje smak kwaśnych i słonych ogórków.
Do garnka wlej olej oraz dodaj masło- sekretny składnik mamy Karola Okrasy, który dodatkowo aromatyzuje zupę. Podsmaż chwilę cebulę i ziemniaki, a następnie dorzuć pozostałe warzywa.
Dzięki przesmażeniu ziemniaków szybciej się ugotują oraz zyskają dodatkowy aromat. Następnie zalej całość warzywnym bulionem lub wodą. Jeśli nie masz w domu bulionu- nie martw się. Sekret smaku tkwi w wodzie po ogórkach.
Warzywa gotuj, aż zmiękną. Na tarce zetrzyj ogórki i przesmaż je na patelni z odrobiną oleju- dzięki temu uwolnią jeszcze więcej smaku. Do miękkich warzyw dodaj przesmażone ogórki oraz sok/wodę po ogórkach. Dodaj cukier, aby zrównoważyć smak ogórków i dopraw zupę do smaku solą oraz pieprzem. Do wywaru dodaj zahartowaną śmietanę i posiekany pęczek koperku.
Gotowe!