Katarzyna Bosacka ujawniła podły sekret producentów. Mało osób zauważyło tę zmianę na sklepowych półkach

Katarzyna Bosacka zdemaskowała nowe praktyki producentów. Znana dziennikarka zwróciła uwagę na pewną zmianę w gramaturach.

Obrazek
Ewa

Katarzyna Bosacka to znana dziennikarka, która zajmuje się na co dzień tematyką odżywiania. Na swoich kontach w portalach społecznościowych pochyla się nad składami produktów, zdrowymi przepisami i trikami. Ostatnio na swoim Instagramie obnażyła zagrywki producentów.

Downsizing coraz popularniejszy

Dziennikarka od dłuższego czasu edukuje Polaków i zwraca uwagę na rosnące zjawisku downsizingu. To nic innego jak celowa zmiana gramatury produktu przez producenta, bez jednoczesnego obniżenia ceny. Po prostu- płacimy tyle samo, ale za mniejszy produkt. Producenci żywności zazwyczaj ukrywają swoje działania i nie informują o nich klientów, więc dostrzec je może najczęściej tylko czujne oko kupujących.

Zjawisko jest coraz częstsze- latem Bosacka pokazywała, co dzieje się z opakowaniami lodów. Fani autorki zaczęli zwracać uwagę na zmianę gramatur i informować o tym dziennikarkę. Skala jest coraz większa.

Katarzyna Bosacka śledzi zmiany

Kolejnymi trzema produktami, które uległy zjawisku downsizingu są makarony, jogurty i sosy.

Serek waniliowy Danio teraz ma zawierać o 1 g białka więcej. Dawna wersja ważyła 220 gramów, obecna waży 200 g. Tak naprawdę ilość białka w obu jest taka sama, tylko producent postanowił zmniejszyć opakowanie. 20 gramów nie wydaje się być dużą ilością, ale w skali tysięcy produkowanych serków daje ogromne kwoty oszczędności.

Katarzyna Bosacka ujawnia sekret producentów- Pyszności
Katarzyna Bosacka ujawnia sekret producentów- Pyszności

Makaron spaghetti zmniejszył się z 500 g do 400 g. Oczywiście, tym samym zachowując dotychczasową cenę.

Soki warzywne – na pierwszy rzut oka butelka po prawej stronie jest wyższa od tej po lewej, ale kiedy wczytamy się w gramaturę na „cenówkach” okazuje się, że to produkt po prawej stronie jest mniejszy – waży 300 ml, a ten po lewej 330 ml (węższa szyjka butelki sprawia wrażenie wyższego produktu), cena oczywiście ta sama 🙈- pisze Katarzyna na Instagramie
Katarzyna Bosacka ujawnia sekret producentów- Pyszności
Katarzyna Bosacka ujawnia sekret producentów- Pyszności

Nieuczciwe zagrywki czy sposób na kryzys?

Zobacz nasze pyszne przepisy na tani obiad: 

Wybrane dla Ciebie
Na obiad robię schabowe po kowalsku. Tak pyszne, że nie zostaje po nich ani okruszek
Na obiad robię schabowe po kowalsku. Tak pyszne, że nie zostaje po nich ani okruszek
Kluski robię z 3 składników. Nie używam ani mąki, ani skrobi
Kluski robię z 3 składników. Nie używam ani mąki, ani skrobi
Koreańczyk zjadł ryż na mleku. Jego reakcji na polski przysmak nie da się zapomnieć
Koreańczyk zjadł ryż na mleku. Jego reakcji na polski przysmak nie da się zapomnieć
Zamiast szarlotki, robię proste ciasto z jabłkami. Wygląda jak krwisty salceson
Zamiast szarlotki, robię proste ciasto z jabłkami. Wygląda jak krwisty salceson
Wlewam 2 łyżki do smalcu. Dzięki temu jest śnieżnobiały i aksamitny
Wlewam 2 łyżki do smalcu. Dzięki temu jest śnieżnobiały i aksamitny
Najgorszy błąd przy smażeniu grzybów. Przez to tracą smak i stają się glutowate
Najgorszy błąd przy smażeniu grzybów. Przez to tracą smak i stają się glutowate
Biszkopt bez proszku do pieczenia. Wychodzi lekki i puszysty jak obłoczek
Biszkopt bez proszku do pieczenia. Wychodzi lekki i puszysty jak obłoczek
Babciny przepis na "kapustę drewnianą". To proste, tanie i smaczne danie z ziemniaków
Babciny przepis na "kapustę drewnianą". To proste, tanie i smaczne danie z ziemniaków
Sypię do ciasta zamiast mąki. Wychodzi pulchne, wilgotne i aromatyczne
Sypię do ciasta zamiast mąki. Wychodzi pulchne, wilgotne i aromatyczne
Nie popełniaj tego błędu. Sprawdź, gdzie wyrzucać fusy po kawie
Nie popełniaj tego błędu. Sprawdź, gdzie wyrzucać fusy po kawie
Rosół robię na takim mięsie i podaję z ziemniakami. Jest bardziej treściwy niż z kury
Rosół robię na takim mięsie i podaję z ziemniakami. Jest bardziej treściwy niż z kury
Ten dodatek do obiadu był hitem w PRL. Jest nie tylko smaczny, ale też zdrowy
Ten dodatek do obiadu był hitem w PRL. Jest nie tylko smaczny, ale też zdrowy