Katarzyna Bosacka ujawniła podły sekret producentów. Mało osób zauważyło tę zmianę na sklepowych półkach
Katarzyna Bosacka zdemaskowała nowe praktyki producentów. Znana dziennikarka zwróciła uwagę na pewną zmianę w gramaturach.
25.09.2022 11:35
Katarzyna Bosacka to znana dziennikarka, która zajmuje się na co dzień tematyką odżywiania. Na swoich kontach w portalach społecznościowych pochyla się nad składami produktów, zdrowymi przepisami i trikami. Ostatnio na swoim Instagramie obnażyła zagrywki producentów.
Downsizing coraz popularniejszy
Dziennikarka od dłuższego czasu edukuje Polaków i zwraca uwagę na rosnące zjawisku downsizingu. To nic innego jak celowa zmiana gramatury produktu przez producenta, bez jednoczesnego obniżenia ceny. Po prostu- płacimy tyle samo, ale za mniejszy produkt. Producenci żywności zazwyczaj ukrywają swoje działania i nie informują o nich klientów, więc dostrzec je może najczęściej tylko czujne oko kupujących.
Zjawisko jest coraz częstsze- latem Bosacka pokazywała, co dzieje się z opakowaniami lodów. Fani autorki zaczęli zwracać uwagę na zmianę gramatur i informować o tym dziennikarkę. Skala jest coraz większa.
Katarzyna Bosacka śledzi zmiany
Kolejnymi trzema produktami, które uległy zjawisku downsizingu są makarony, jogurty i sosy.
Serek waniliowy Danio teraz ma zawierać o 1 g białka więcej. Dawna wersja ważyła 220 gramów, obecna waży 200 g. Tak naprawdę ilość białka w obu jest taka sama, tylko producent postanowił zmniejszyć opakowanie. 20 gramów nie wydaje się być dużą ilością, ale w skali tysięcy produkowanych serków daje ogromne kwoty oszczędności.
Makaron spaghetti zmniejszył się z 500 g do 400 g. Oczywiście, tym samym zachowując dotychczasową cenę.
Nieuczciwe zagrywki czy sposób na kryzys?
Zobacz nasze pyszne przepisy na tani obiad: