2 sprawdzone triki, dzięki którym Twoja kawa będzie smakowała jeszcze lepiej niż z ekspresu

Jeśli uwielbiasz zaczynać dzień od świeżej kawy, a nie masz w domu ekspresu to ten artykuł jest dla Ciebie. Domowa kawa jak z dobrej kawiarni? Zobacz, jak to zrobić.

Obrazek
Ewa

Nasz codzienny nawyk

Kawa budzi nas do życia i uprzyjemnia poranek. Naszym zdaniem, najlepsza to taka, która robiona jest w ekspresie. Nie zawsze i nie wszędzie mamy jednak do niego dostęp. Jak przygotować taką kawę w domu?

Podstawą są świeżo palone ziarna

Obrazek

Nie potrzebujesz ekspresu, żeby wyczarować pyszną kawę. Najważniejsze są dobre, świeżo palone ziarna. O jakości filiżanki kawy świadczy to, czego użyjemy. Większość aromatu ucieka wraz z czasem, jaki kawa "leżakuje". Spróbuj przygotować napój z takich ziaren, które wypalone zostały w ciągu ostatnich dwóch tygodni, a naprawdę poczujesz różnicę.

Przygotuj młynek

Zabierz go ze sobą na podróż, jeśli uwielbiasz dobrą kawę. Nie każdy posiada go w domu, a świeżo mielone ziarna robią dużą różnicę.

Obrazek

Ważna jest temperatura parzenia

Najlepiej parzyć kawę w temperaturze ok. 90-94 st. Celsjusza, czyli tuż przed momentem, kiedy woda zacznie wrzeć. Dzięki temu nie sparzysz fusów, a wydobędziesz więc smaku i aromatu.

Oczywiście, nie każdy nosi przy sobie termometr, bo przecież po co? Wystarczy, że odstawisz zagotowaną wodę na 30 sekund

Metoda 1: Prowizoryczny ekspres przelewowy

Obrazek

Do tej metody będzie potrzebny filtr. Umieć go na filiżance kawy. Nie ma znaczenia, czy masz gruby czy cienki filtr, ale musi być czysty. Filtry papierowe są tanie, łatwe do znalezienia i przechowywania. Jeśli go nie masz, użyj czystej szmatki i przywiąż ją do sita

  1. Wypłucz filtr gorącą wodą
  2. Odmierz 1 łyżkę kawy na 1 filiżankę
  3. Zmiel kawę tak, aby jej stopień zmielenia przypominał piasek
  4. Zmocz fusy odrobiną wody i poczekaj ok. 30 sekund (dłużej, jeśli ziarna są świeże)
  5. Wlewaj połowę pozostałej wody przez kolejne 30 sekund
  6. Pozostałą wodę wlej w 3-4 mniejszych porcjach.

I gotowe! Jeśli uważasz, że wyszła za gorzka to dodaj więcej kawy. Jeśli wyszła za kwaśna- zmniejsz jej ilość

Metoda 2: Domowy French press

Obrazek

Jeśli nie masz w domu filtrów to ta metoda na pewno Cię zadowoli.

  1. Odmierz 1 łyżkę kawy na 1 filiżankę
  2. Zmiel ziarna kawy trochę grubiej (tak, żeby przypominały sól morską)
  3. Zmocz ziarna i odczekaj 30 sekund
  4. Wlej resztę wody
  5. Odstaw filiżankę na 4 minuty
  6. Przelej kawę do kubka, z którego będziesz pił. Rób to powoli, aby nie wpadły do niego fusy.

Nawet jeśli nie masz w domu ekspresu i przyzwyczajony jesteś do zwykłej kawy, to radzimy Ci spróbować chociaż jedną z tych metod. Wydobędziesz dzięki temu więcej smaku i aromatu, a każdy poranek stanie się jeszcze przyjemniejszy.

Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej