2 sprawdzone triki, dzięki którym Twoja kawa będzie smakowała jeszcze lepiej niż z ekspresu
Jeśli uwielbiasz zaczynać dzień od świeżej kawy, a nie masz w domu ekspresu to ten artykuł jest dla Ciebie. Domowa kawa jak z dobrej kawiarni? Zobacz, jak to zrobić.
30.09.2020 | aktual.: 20.03.2024 13:52
Nasz codzienny nawyk
Kawa budzi nas do życia i uprzyjemnia poranek. Naszym zdaniem, najlepsza to taka, która robiona jest w ekspresie. Nie zawsze i nie wszędzie mamy jednak do niego dostęp. Jak przygotować taką kawę w domu?
Podstawą są świeżo palone ziarna
Nie potrzebujesz ekspresu, żeby wyczarować pyszną kawę. Najważniejsze są dobre, świeżo palone ziarna. O jakości filiżanki kawy świadczy to, czego użyjemy. Większość aromatu ucieka wraz z czasem, jaki kawa "leżakuje". Spróbuj przygotować napój z takich ziaren, które wypalone zostały w ciągu ostatnich dwóch tygodni, a naprawdę poczujesz różnicę.
Przygotuj młynek
Zabierz go ze sobą na podróż, jeśli uwielbiasz dobrą kawę. Nie każdy posiada go w domu, a świeżo mielone ziarna robią dużą różnicę.
Ważna jest temperatura parzenia
Najlepiej parzyć kawę w temperaturze ok. 90-94 st. Celsjusza, czyli tuż przed momentem, kiedy woda zacznie wrzeć. Dzięki temu nie sparzysz fusów, a wydobędziesz więc smaku i aromatu.
Oczywiście, nie każdy nosi przy sobie termometr, bo przecież po co? Wystarczy, że odstawisz zagotowaną wodę na 30 sekund
Metoda 1: Prowizoryczny ekspres przelewowy
Do tej metody będzie potrzebny filtr. Umieć go na filiżance kawy. Nie ma znaczenia, czy masz gruby czy cienki filtr, ale musi być czysty. Filtry papierowe są tanie, łatwe do znalezienia i przechowywania. Jeśli go nie masz, użyj czystej szmatki i przywiąż ją do sita
- Wypłucz filtr gorącą wodą
- Odmierz 1 łyżkę kawy na 1 filiżankę
- Zmiel kawę tak, aby jej stopień zmielenia przypominał piasek
- Zmocz fusy odrobiną wody i poczekaj ok. 30 sekund (dłużej, jeśli ziarna są świeże)
- Wlewaj połowę pozostałej wody przez kolejne 30 sekund
- Pozostałą wodę wlej w 3-4 mniejszych porcjach.
I gotowe! Jeśli uważasz, że wyszła za gorzka to dodaj więcej kawy. Jeśli wyszła za kwaśna- zmniejsz jej ilość
Metoda 2: Domowy French press
Jeśli nie masz w domu filtrów to ta metoda na pewno Cię zadowoli.
- Odmierz 1 łyżkę kawy na 1 filiżankę
- Zmiel ziarna kawy trochę grubiej (tak, żeby przypominały sól morską)
- Zmocz ziarna i odczekaj 30 sekund
- Wlej resztę wody
- Odstaw filiżankę na 4 minuty
- Przelej kawę do kubka, z którego będziesz pił. Rób to powoli, aby nie wpadły do niego fusy.
Nawet jeśli nie masz w domu ekspresu i przyzwyczajony jesteś do zwykłej kawy, to radzimy Ci spróbować chociaż jedną z tych metod. Wydobędziesz dzięki temu więcej smaku i aromatu, a każdy poranek stanie się jeszcze przyjemniejszy.