Pijesz kawę? Koniecznie dodaj do niej przyprawę, która podkręca metabolizm
Zdania na temat korzyści lub szkodliwości picia kawy są podzielone. Jednak wielu z nas nie potrafi odmówić sobie filiżanki "małej czarnej". Jesteś zagorzałym kawoszem? Dodaj do swojej kawy orientalnego kardamonu. Ta przyprawa sprawi, że aromatyczny napój zyska cenne, prozdrowotne właściwości.
06.04.2023 | aktual.: 26.09.2023 12:13
Zalogowani mogą więcej
Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika
Kardamon jest jedną z najcenniejszych przypraw na świecie. Kojarzony jest głównie z kuchnią azjatycką i daniami kuchni indyjskiej. Jednak, wbrew dość powszechnemu przekonaniu, jego zastosowanie nie ogranicza się jedynie do egzotycznych dań kuchni Bliskiego i Dalekiego Wschodu. Ma intensywny cytrynowo-imbirowy smak i korzenny aromat. Jego dodanie wzbogaca smak napojów i potraw. Idealnie pasuje jako dodatek do herbaty, koktajli, słodkich wypieków, a także dań mięsnych. Komponuje się również z kawą, czyniąc z niej napój zbawienny dla naszego zdrowia.
Niezwykłe właściwości kardamonu
Wyróżniamy dwa rodzaje kardamonu: czarny oraz zielony. Do przygotowania kawy zalecane są jednak zielone strąki kardamonu.
Ma kwiatowy zapach i smak, i wzbogaca kawę o deserowy posmak. Jednak nie tylko wysublimowany smak jest głównym atutem kawy z kardamonem. Swoje właściwości zdrowotne kardamon zawdzięcza kardamoninie. W połączeniu z kofeiną wykazuje on właściwości moczopędne. Tym samym wspomaga oczyszczanie - skutecznie wypłukuje toksyny z naszego organizmu. Poza tym podkręca metabolizm, obniża wysokie ciśnienie oraz wpływa na poprawę ogólnego stanu zdrowia. Zapobiega też zatrzymywaniu się wody w organizmie.
Dlaczego warto pić kawę z kardamonem?
To nie koniec dobroczynnego działania tej przyprawy! Kawa z kardamonem sprawdzi się również w przypadku problemów trawiennych. Dzięki działaniu rozkurczowemu przynosi ulgę zmagającym się z nieżytem żołądka. Najbardziej godzien uwagi jest fakt, że jedno z najnowszych badań dowodzi, iż ma właściwości niszczenia komórek nowotworowych. Testy prowadzone przez naukowców z Florida A&M University wykazały, że kardamon może wspomagać leczenie raka piersi! Warto więc dodać go do swojej porannej lub popołudniowej kawy.
Przygotowanie tego zdrowotnego eliksiru jest banalnie proste. Do przygotowania kawy z kardamonem tradycyjnie używa się metalowego tygielka, ale możesz też wykorzystać zwykłą kawiarkę. Wystarczy, że wypełnisz jej sitko zmieloną kawą wymieszaną z kardamonem i zaparzysz ją jak zwykle. Jeśli nie masz tygielka ani kawiarki, użyj małego rondelka z rączką i grubym dnem.
Kawa z kardamonem - przepis
Składniki:
- 8 gram kawy mielonej
- 100 ml wody
- 5 sztuk ziaren zielonego kardamonu
- szczypta mielonego cynamonu
Sposób przygotowania:
- Rozetnij łupiny kardamonu, wyjmij ziarna i jak najdrobniej rozgnieć je w moździerzu.
- Rozdrobniony kardamon wsyp razem z mieloną kawą i cynamonem do tygielka i zalej zimną wodą. Postaw go na małym ogniu i doprowadź do wrzenia.
- Napar gotuj przez 1-2 minuty, kilkakrotnie mieszając, a następnie przecedź go przez papierowy filtr. Gotowe!