PoradyPijesz kawę? Koniecznie dodaj do niej przyprawę, która podkręca metabolizm

Pijesz kawę? Koniecznie dodaj do niej przyprawę, która podkręca metabolizm

Adobe Stock
Adobe Stock
Joanna Bogiel-Jażdżyk
06.04.2023 22:33, aktualizacja: 26.09.2023 12:13

Zdania na temat korzyści lub szkodliwości picia kawy są podzielone. Jednak wielu z nas nie potrafi odmówić sobie filiżanki "małej czarnej". Jesteś zagorzałym kawoszem? Dodaj do swojej kawy orientalnego kardamonu. Ta przyprawa sprawi, że aromatyczny napój zyska cenne, prozdrowotne właściwości.

Kardamon jest jedną z najcenniejszych przypraw na świecie. Kojarzony jest głównie z kuchnią azjatycką i daniami kuchni indyjskiej. Jednak, wbrew dość powszechnemu przekonaniu, jego zastosowanie nie ogranicza się jedynie do egzotycznych dań kuchni Bliskiego i Dalekiego Wschodu. Ma intensywny cytrynowo-imbirowy smak i korzenny aromat. Jego dodanie wzbogaca smak napojów i potraw. Idealnie pasuje jako dodatek do herbaty, koktajli, słodkich wypieków, a także dań mięsnych. Komponuje się również z kawą, czyniąc z niej napój zbawienny dla naszego zdrowia.

Niezwykłe właściwości kardamonu

Wyróżniamy dwa rodzaje kardamonu: czarny oraz zielony. Do przygotowania kawy zalecane są jednak zielone strąki kardamonu.

Ma kwiatowy zapach i smak, i wzbogaca kawę o deserowy posmak. Jednak nie tylko wysublimowany smak jest głównym atutem kawy z kardamonem. Swoje właściwości zdrowotne kardamon zawdzięcza kardamoninie. W połączeniu z kofeiną wykazuje on właściwości moczopędne. Tym samym wspomaga oczyszczanie - skutecznie wypłukuje toksyny z naszego organizmu. Poza tym podkręca metabolizm, obniża wysokie ciśnienie oraz wpływa na poprawę ogólnego stanu zdrowia. Zapobiega też zatrzymywaniu się wody w organizmie.

Poranna kawa, fot. Adobe Stock
Poranna kawa, fot. Adobe Stock

Dlaczego warto pić kawę z kardamonem?

To nie koniec dobroczynnego działania tej przyprawy! Kawa z kardamonem sprawdzi się również w przypadku problemów trawiennych. Dzięki działaniu rozkurczowemu przynosi ulgę zmagającym się z nieżytem żołądka. Najbardziej godzien uwagi jest fakt, że jedno z najnowszych badań dowodzi, iż ma właściwości niszczenia komórek nowotworowych. Testy prowadzone przez naukowców z Florida A&M University wykazały, że kardamon może wspomagać leczenie raka piersi! Warto więc dodać go do swojej porannej lub popołudniowej kawy.

Przygotowanie tego zdrowotnego eliksiru jest banalnie proste. Do przygotowania kawy z kardamonem tradycyjnie używa się metalowego tygielka, ale możesz też wykorzystać zwykłą kawiarkę. Wystarczy, że wypełnisz jej sitko zmieloną kawą wymieszaną z kardamonem i zaparzysz ją jak zwykle. Jeśli nie masz tygielka ani kawiarki, użyj małego rondelka z rączką i grubym dnem.

Kawa z kardamonem - przepis

Składniki:

      
  • 8 gram kawy mielonej
  • 100 ml wody
  • 5 sztuk ziaren zielonego kardamonu
  • szczypta mielonego cynamonu

Sposób przygotowania:

     
  1. Rozetnij łupiny kardamonu, wyjmij ziarna i jak najdrobniej rozgnieć je w moździerzu.
  2. Rozdrobniony kardamon wsyp razem z mieloną kawą i cynamonem do tygielka i zalej zimną wodą. Postaw go na małym ogniu i doprowadź do wrzenia.
  3. Napar gotuj przez 1-2 minuty, kilkakrotnie mieszając, a następnie przecedź go przez papierowy filtr. Gotowe!
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także