PoradyPijesz kawę? Koniecznie dodaj do niej przyprawę, która podkręca metabolizm

Pijesz kawę? Koniecznie dodaj do niej przyprawę, która podkręca metabolizm

Zdania na temat korzyści lub szkodliwości picia kawy są podzielone. Jednak wielu z nas nie potrafi odmówić sobie filiżanki "małej czarnej". Jesteś zagorzałym kawoszem? Dodaj do swojej kawy orientalnego kardamonu. Ta przyprawa sprawi, że aromatyczny napój zyska cenne, prozdrowotne właściwości.

Adobe Stock
Adobe Stock
Joanna Bogiel-Jażdżyk

06.04.2023 | aktual.: 26.09.2023 12:13

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Kardamon jest jedną z najcenniejszych przypraw na świecie. Kojarzony jest głównie z kuchnią azjatycką i daniami kuchni indyjskiej. Jednak, wbrew dość powszechnemu przekonaniu, jego zastosowanie nie ogranicza się jedynie do egzotycznych dań kuchni Bliskiego i Dalekiego Wschodu. Ma intensywny cytrynowo-imbirowy smak i korzenny aromat. Jego dodanie wzbogaca smak napojów i potraw. Idealnie pasuje jako dodatek do herbaty, koktajli, słodkich wypieków, a także dań mięsnych. Komponuje się również z kawą, czyniąc z niej napój zbawienny dla naszego zdrowia.

Niezwykłe właściwości kardamonu

Wyróżniamy dwa rodzaje kardamonu: czarny oraz zielony. Do przygotowania kawy zalecane są jednak zielone strąki kardamonu.

Ma kwiatowy zapach i smak, i wzbogaca kawę o deserowy posmak. Jednak nie tylko wysublimowany smak jest głównym atutem kawy z kardamonem. Swoje właściwości zdrowotne kardamon zawdzięcza kardamoninie. W połączeniu z kofeiną wykazuje on właściwości moczopędne. Tym samym wspomaga oczyszczanie - skutecznie wypłukuje toksyny z naszego organizmu. Poza tym podkręca metabolizm, obniża wysokie ciśnienie oraz wpływa na poprawę ogólnego stanu zdrowia. Zapobiega też zatrzymywaniu się wody w organizmie.

Poranna kawa, fot. Adobe Stock
Poranna kawa, fot. Adobe Stock

Dlaczego warto pić kawę z kardamonem?

To nie koniec dobroczynnego działania tej przyprawy! Kawa z kardamonem sprawdzi się również w przypadku problemów trawiennych. Dzięki działaniu rozkurczowemu przynosi ulgę zmagającym się z nieżytem żołądka. Najbardziej godzien uwagi jest fakt, że jedno z najnowszych badań dowodzi, iż ma właściwości niszczenia komórek nowotworowych. Testy prowadzone przez naukowców z Florida A&M University wykazały, że kardamon może wspomagać leczenie raka piersi! Warto więc dodać go do swojej porannej lub popołudniowej kawy.

Przygotowanie tego zdrowotnego eliksiru jest banalnie proste. Do przygotowania kawy z kardamonem tradycyjnie używa się metalowego tygielka, ale możesz też wykorzystać zwykłą kawiarkę. Wystarczy, że wypełnisz jej sitko zmieloną kawą wymieszaną z kardamonem i zaparzysz ją jak zwykle. Jeśli nie masz tygielka ani kawiarki, użyj małego rondelka z rączką i grubym dnem.

Kawa z kardamonem - przepis

Składniki:

      
  • 8 gram kawy mielonej
  • 100 ml wody
  • 5 sztuk ziaren zielonego kardamonu
  • szczypta mielonego cynamonu

Sposób przygotowania:

     
  1. Rozetnij łupiny kardamonu, wyjmij ziarna i jak najdrobniej rozgnieć je w moździerzu.
  2. Rozdrobniony kardamon wsyp razem z mieloną kawą i cynamonem do tygielka i zalej zimną wodą. Postaw go na małym ogniu i doprowadź do wrzenia.
  3. Napar gotuj przez 1-2 minuty, kilkakrotnie mieszając, a następnie przecedź go przez papierowy filtr. Gotowe!