WAŻNE
TERAZ

Zaskakująca zapowiedź Trumpa. Nowe cła na UE

Kiedy nie mam czasu na pieczenie, robię malinową chmurkę w pucharku. Goście są zachwyceni

Malinowa chmurka to jeden z moich ulubionych deserów. Pieczenie jej bywa jednak dość czasochłonne, ale pysznym rozwiązaniem jest przygotowanie jej w formie deseru w pucharku.

Kiedy nie mam czasu na pieczenie, robię malinową chmurkę w pucharku. Goście są zachwyceniMalinowa chmurka - Pyszności
Źródło zdjęć: © YouTube | smacznie_na_talerzu
Ewa Malinowska
SKOMENTUJ

Maliny, beza, bita śmietana z mascarpone i pokruszone ciasteczka - to połączenie po prostu musi smakować świetnie. Malinowa chmurka w pucharku to mój patent na deser, gdy nie mam za dużo czasu na pieczenie, a chcę zaserwować coś pysznego moim gościom. Gdy stawiam przed nimi taki pucharek, są absolutnie zachwyceni.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Wlej filiżankę kawy do mąki. Najprostsze ciasto na świecie

Malinowa chmurka w pucharku

Malinowa chmurka to deser, który nigdy mi się nie znudzi. Świetnie smakuje latem, gdy mam pod ręką świeże maliny, budzi miłe wspomnienia zimą, gdy uda mi się znaleźć owoce w sklepie lub gdy wyciągnę zapasy z zamrażarki. Można ją zaserwować zarówno na eleganckie przyjęcia, jak i zwykłe spotkania ze znajomymi. Z podanych niżej proporcji wyjdzie około 5-6 deserków.

Maliny i beza to połączenie idealne - Pyszności
Maliny i beza to połączenie idealne - Pyszności © Canva

Składniki:

  • 150 - 200 g malin,
  • 2 galaretki malinowe,
  • 500 ml wrzątku,
  • 110 g biszkoptów,
  • 350 g mascarpone,
  • 200 ml śmietany kremówki 30 proc.,
  • 3 łyżki cukru pudru,
  • płatki migdałów,
  • kilka bezików do dekoracji.

Sposób przygotowania:

  1. Umyj i osusz maliny.
  2. Rozpuść galaretki w 500 ml wrzątku, dokładnie wymieszaj i  odstaw do wystudzenia.
  3. Na dno pucharków wsyp po 3 łyżki pokruszonych biszkoptów. Ułóż maliny.
  4. Na suchej patelni, na bardzo małej mocy palnika upraż migdały na lekko złoty kolor, od czasu do czasu mieszając, potrząsając patelnią.
  5. Gdy galaretka zacznie tężeć, napełnij nią pucharki. Włóż do lodówki na czas przygotowania kremu śmietankowego.
  6. W misie miksera ubij mascarpone, kremówkę i cukier puder.
  7. Przełóż krem do rękawa cukierniczego i wyłóż na stężałą galaretkę.
  8. Udekoruj deser pokruszonymi bezikami i płatkami migdałowymi.
  9. Przechowuj w lodówce.

Zamiast biszkoptów można użyć również herbatników lub ciastek zbożowych. Jeśli nie znajdziesz malin, możesz zastąpić je również borówkami. Jeśli używasz mrożonych malin, to dorzuć je do tężejącej galaretki.

Deser wyjmij z lodówki przed podaniem. Smacznego!

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Ta zupa jest tak dobra, że moi bliscy od razu proszą mnie o dokładkę

Wybrane dla Ciebie

Ta ryba działa jak tarcza przed rakiem. Niestety jest bardzo droga
Ta ryba działa jak tarcza przed rakiem. Niestety jest bardzo droga
Nazwa może połamać język. W tym kraju zupę z ziemniaka zjesz na zimno
Nazwa może połamać język. W tym kraju zupę z ziemniaka zjesz na zimno
Pokazał, jak zrobić sól o smaku bekonu. Wystarczą 4 proste składniki
Pokazał, jak zrobić sól o smaku bekonu. Wystarczą 4 proste składniki
Dorzuciłam do rosołu kawałek skórki. Wyszedł tak pyszny, że każdy chciał dodatkową chochlę
Dorzuciłam do rosołu kawałek skórki. Wyszedł tak pyszny, że każdy chciał dodatkową chochlę
Serek śmietankowy mieszam z łososiem. Tak powstaje najlepsza pasta do chleba
Serek śmietankowy mieszam z łososiem. Tak powstaje najlepsza pasta do chleba
Idealna zupa na chłodne dni. Rozgrzewa jak gruby koc i syci na długo
Idealna zupa na chłodne dni. Rozgrzewa jak gruby koc i syci na długo
Trę cukinię i robię z niej muffinki. Tak pyszne, że nie zostaje po nich ani okruszek
Trę cukinię i robię z niej muffinki. Tak pyszne, że nie zostaje po nich ani okruszek
Jak zagęścić jabłka na szarlotkę? Ciasto postoi i nic nie wypłynie
Jak zagęścić jabłka na szarlotkę? Ciasto postoi i nic nie wypłynie
Kurczak pieczony w tym maśle to niebo w gębie. Każdy kawałek jest soczysty
Kurczak pieczony w tym maśle to niebo w gębie. Każdy kawałek jest soczysty
Chipsy bez chemii. Zaskocz się smakiem liści kalafiora
Chipsy bez chemii. Zaskocz się smakiem liści kalafiora
Co roku na Dzień Matki robię ten sernik. Każdy jego kęs rozpływa się w ustach
Co roku na Dzień Matki robię ten sernik. Każdy jego kęs rozpływa się w ustach
Kotlety książęce biją na głowę nawet te papieskie. Mogłabym je jeść nawet codziennie
Kotlety książęce biją na głowę nawet te papieskie. Mogłabym je jeść nawet codziennie