Kiedy nie mam czasu na pieczenie, robię malinową chmurkę w pucharku. Goście są zachwyceni
Malinowa chmurka to jeden z moich ulubionych deserów. Pieczenie jej bywa jednak dość czasochłonne, ale pysznym rozwiązaniem jest przygotowanie jej w formie deseru w pucharku.
14.12.2023 12:46
Maliny, beza, bita śmietana z mascarpone i pokruszone ciasteczka - to połączenie po prostu musi smakować świetnie. Malinowa chmurka w pucharku to mój patent na deser, gdy nie mam za dużo czasu na pieczenie, a chcę zaserwować coś pysznego moim gościom. Gdy stawiam przed nimi taki pucharek, są absolutnie zachwyceni.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Malinowa chmurka w pucharku
Malinowa chmurka to deser, który nigdy mi się nie znudzi. Świetnie smakuje latem, gdy mam pod ręką świeże maliny, budzi miłe wspomnienia zimą, gdy uda mi się znaleźć owoce w sklepie lub gdy wyciągnę zapasy z zamrażarki. Można ją zaserwować zarówno na eleganckie przyjęcia, jak i zwykłe spotkania ze znajomymi. Z podanych niżej proporcji wyjdzie około 5-6 deserków.
Składniki:
- 150 - 200 g malin,
- 2 galaretki malinowe,
- 500 ml wrzątku,
- 110 g biszkoptów,
- 350 g mascarpone,
- 200 ml śmietany kremówki 30 proc.,
- 3 łyżki cukru pudru,
- płatki migdałów,
- kilka bezików do dekoracji.
Sposób przygotowania:
- Umyj i osusz maliny.
- Rozpuść galaretki w 500 ml wrzątku, dokładnie wymieszaj i odstaw do wystudzenia.
- Na dno pucharków wsyp po 3 łyżki pokruszonych biszkoptów. Ułóż maliny.
- Na suchej patelni, na bardzo małej mocy palnika upraż migdały na lekko złoty kolor, od czasu do czasu mieszając, potrząsając patelnią.
- Gdy galaretka zacznie tężeć, napełnij nią pucharki. Włóż do lodówki na czas przygotowania kremu śmietankowego.
- W misie miksera ubij mascarpone, kremówkę i cukier puder.
- Przełóż krem do rękawa cukierniczego i wyłóż na stężałą galaretkę.
- Udekoruj deser pokruszonymi bezikami i płatkami migdałowymi.
- Przechowuj w lodówce.
Zamiast biszkoptów można użyć również herbatników lub ciastek zbożowych. Jeśli nie znajdziesz malin, możesz zastąpić je również borówkami. Jeśli używasz mrożonych malin, to dorzuć je do tężejącej galaretki.
Deser wyjmij z lodówki przed podaniem. Smacznego!
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo