Kiedy nie mam czasu na pieczenie, robię malinową chmurkę w pucharku. Goście są zachwyceni

Malinowa chmurka to jeden z moich ulubionych deserów. Pieczenie jej bywa jednak dość czasochłonne, ale pysznym rozwiązaniem jest przygotowanie jej w formie deseru w pucharku.

Malinowa chmurka - PysznościMalinowa chmurka - Pyszności
Źródło zdjęć: © YouTube | smacznie_na_talerzu
Ewa Malinowska

Maliny, beza, bita śmietana z mascarpone i pokruszone ciasteczka - to połączenie po prostu musi smakować świetnie. Malinowa chmurka w pucharku to mój patent na deser, gdy nie mam za dużo czasu na pieczenie, a chcę zaserwować coś pysznego moim gościom. Gdy stawiam przed nimi taki pucharek, są absolutnie zachwyceni.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Wlej filiżankę kawy do mąki. Najprostsze ciasto na świecie

Malinowa chmurka w pucharku

Malinowa chmurka to deser, który nigdy mi się nie znudzi. Świetnie smakuje latem, gdy mam pod ręką świeże maliny, budzi miłe wspomnienia zimą, gdy uda mi się znaleźć owoce w sklepie lub gdy wyciągnę zapasy z zamrażarki. Można ją zaserwować zarówno na eleganckie przyjęcia, jak i zwykłe spotkania ze znajomymi. Z podanych niżej proporcji wyjdzie około 5-6 deserków.

Maliny i beza to połączenie idealne - Pyszności
Maliny i beza to połączenie idealne - Pyszności © Canva

Składniki:

  • 150 - 200 g malin,
  • 2 galaretki malinowe,
  • 500 ml wrzątku,
  • 110 g biszkoptów,
  • 350 g mascarpone,
  • 200 ml śmietany kremówki 30 proc.,
  • 3 łyżki cukru pudru,
  • płatki migdałów,
  • kilka bezików do dekoracji.

Sposób przygotowania:

  1. Umyj i osusz maliny.
  2. Rozpuść galaretki w 500 ml wrzątku, dokładnie wymieszaj i  odstaw do wystudzenia.
  3. Na dno pucharków wsyp po 3 łyżki pokruszonych biszkoptów. Ułóż maliny.
  4. Na suchej patelni, na bardzo małej mocy palnika upraż migdały na lekko złoty kolor, od czasu do czasu mieszając, potrząsając patelnią.
  5. Gdy galaretka zacznie tężeć, napełnij nią pucharki. Włóż do lodówki na czas przygotowania kremu śmietankowego.
  6. W misie miksera ubij mascarpone, kremówkę i cukier puder.
  7. Przełóż krem do rękawa cukierniczego i wyłóż na stężałą galaretkę.
  8. Udekoruj deser pokruszonymi bezikami i płatkami migdałowymi.
  9. Przechowuj w lodówce.

Zamiast biszkoptów można użyć również herbatników lub ciastek zbożowych. Jeśli nie znajdziesz malin, możesz zastąpić je również borówkami. Jeśli używasz mrożonych malin, to dorzuć je do tężejącej galaretki.

Deser wyjmij z lodówki przed podaniem. Smacznego!

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

MALINOWA CHMURKA BEZ PIECZENIA

Wybrane dla Ciebie

W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia, przymykamy oko na rachunek
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia, przymykamy oko na rachunek
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Popisowa zupa, deser i zapas na zimę. Wachowicz o szparagówce, jakiej nie znacie
Popisowa zupa, deser i zapas na zimę. Wachowicz o szparagówce, jakiej nie znacie
Przerażają i kuszą. Jarek Nowak spróbował, jak smakują części zwierząt, których większość nie tknie
Przerażają i kuszą. Jarek Nowak spróbował, jak smakują części zwierząt, których większość nie tknie