PrzepisCiasto bez pieczeniaKiedy nie mam czasu na pieczenie, robię malinową chmurkę w pucharku. Goście są zachwyceni

Kiedy nie mam czasu na pieczenie, robię malinową chmurkę w pucharku. Goście są zachwyceni

Malinowa chmurka - Pyszności
Malinowa chmurka - Pyszności
Źródło zdjęć: © YouTube | smacznie_na_talerzu
14.12.2023 12:46

Malinowa chmurka to jeden z moich ulubionych deserów. Pieczenie jej bywa jednak dość czasochłonne, ale pysznym rozwiązaniem jest przygotowanie jej w formie deseru w pucharku.

Maliny, beza, bita śmietana z mascarpone i pokruszone ciasteczka - to połączenie po prostu musi smakować świetnie. Malinowa chmurka w pucharku to mój patent na deser, gdy nie mam za dużo czasu na pieczenie, a chcę zaserwować coś pysznego moim gościom. Gdy stawiam przed nimi taki pucharek, są absolutnie zachwyceni.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Malinowa chmurka w pucharku

Malinowa chmurka to deser, który nigdy mi się nie znudzi. Świetnie smakuje latem, gdy mam pod ręką świeże maliny, budzi miłe wspomnienia zimą, gdy uda mi się znaleźć owoce w sklepie lub gdy wyciągnę zapasy z zamrażarki. Można ją zaserwować zarówno na eleganckie przyjęcia, jak i zwykłe spotkania ze znajomymi. Z podanych niżej proporcji wyjdzie około 5-6 deserków.

Maliny i beza to połączenie idealne - Pyszności
Maliny i beza to połączenie idealne - Pyszności© Canva

Składniki:

  • 150 - 200 g malin,
  • 2 galaretki malinowe,
  • 500 ml wrzątku,
  • 110 g biszkoptów,
  • 350 g mascarpone,
  • 200 ml śmietany kremówki 30 proc.,
  • 3 łyżki cukru pudru,
  • płatki migdałów,
  • kilka bezików do dekoracji.

Sposób przygotowania:

  1. Umyj i osusz maliny.
  2. Rozpuść galaretki w 500 ml wrzątku, dokładnie wymieszaj i  odstaw do wystudzenia.
  3. Na dno pucharków wsyp po 3 łyżki pokruszonych biszkoptów. Ułóż maliny.
  4. Na suchej patelni, na bardzo małej mocy palnika upraż migdały na lekko złoty kolor, od czasu do czasu mieszając, potrząsając patelnią.
  5. Gdy galaretka zacznie tężeć, napełnij nią pucharki. Włóż do lodówki na czas przygotowania kremu śmietankowego.
  6. W misie miksera ubij mascarpone, kremówkę i cukier puder.
  7. Przełóż krem do rękawa cukierniczego i wyłóż na stężałą galaretkę.
  8. Udekoruj deser pokruszonymi bezikami i płatkami migdałowymi.
  9. Przechowuj w lodówce.

Zamiast biszkoptów można użyć również herbatników lub ciastek zbożowych. Jeśli nie znajdziesz malin, możesz zastąpić je również borówkami. Jeśli używasz mrożonych malin, to dorzuć je do tężejącej galaretki.

Deser wyjmij z lodówki przed podaniem. Smacznego!

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Źródło artykułu:Pysznosci.pl
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także