Kiedy zobaczył, co robią goście restauracji, złapał się za głowę. "Bezczelność"

Praca w gastronomii do łatwych nie należy. Prawdziwą zmorą restauratorów są nieprzyjemni i nieuczciwi klienci. Przekonał się o tym właściciel Kultowego Browaru Staropolskiego w Zduńskiej Woli. Tych odwiedzin długo nie zapomni.

Restauracja- PysznościRestauracja- Pyszności
Źródło zdjęć: © Canva, Facebook
Ewa Malinowska

O tej klientce pan Marek, właściciel lokalu w Zduńskiej Woli, długo nie zapomni. W sobotni wieczór pani Roksana dokonała rezerwacji na 12 osób. To, co działo się przy stoliku, z kulturą nie miało jednak za dużo wspólnego. Właściciel mówi wprost, że nieuczciwa klientka naraziła go na straty.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Gołąbków nigdy za wiele. A te w wersji mini skrywają same rarytasy

Samoobsługa w restauracji

Rezerwacja dokonana była ewidentnie w celach rozrywkowych- grupka znajomych spotkała się, aby spędzić wieczór. Nie byłoby w tym nic złego, gdyby nie to, że z plecaków wyjęte zostały własne butelki wódki, a goście dodatkowo przynieśli własną colę i trunki. Właściciel restauracji relacjonuje w poście:

Przyjeżdżacie samochodem, z którego bagażnika pani bezczelny kolega wyjmuje plecak pełen butelek z alkoholem, zarzuca na ramię i przykrywa marynarką, Pani zaś wnosi 2,5-litrową colę. Colę stawia pani na stole, a plecak, cały czas zakrywany marynarką, kolega stawia pod stołem

Dla zachowania pozorów każdy z gości zamówił jednego drinka lub piwo. Jednak gdy napoje się skończyły, w ruch poszły przyniesione z domu zapasy. Restauracyjne szklanki wypełniły się przemyconą wódką i innymi napojami.

"Bezczelność przekroczyła wszelkie granice"

Jeden z mężczyzn zamienił się w "podstolikowego barmana" i w ukryciu rozlewał przemycone do lokalu butelki z alkoholem. Kiedy właściciel zwrócił im uwagę, wyśmiali go. Po całym zajściu na wizytówce Google lokalu pojawił się niepochlebne opinie od imprezowiczów.

Walczmy z chamstwem i prostactwem. Z klientami, którzy nie chcą zrozumieć, że nic nie dostajemy za darmo, że każda czy każdy z nas zainwestował w lokal swoje pieniądze, że opłacamy personel i kosmiczne rachunki za prąd, gaz etc, a przy tym w pracy spędzamy po 12 i więcej godzin na dobę, niemal każdego dnia.
Jeżeli nie będziemy tego zwalczać, a klienci będą popierać oszukiwanie nas, to rzeczywiście Zduńska Wola, na lata pozostanie pustynią na gastronomicznej mapie Polski.

Stoliki na zewnątrz- Pyszności
Stoliki na zewnątrz- Pyszności © Licencjodawca

Zajęcie przez nich stolików sprawiło, że miejsca nie mieli goście lokalu, którzy chcieli naprawdę coś w nim zamówić. Fani stają po stronie pana Marka:

Bardzo dobrze, jak nie chcą wydawać pieniędzy w lokalu, to niech swoje plecakowe zapasy opróżniają w domu, a stolik niech zajmują "prawdziwi" klienci.

Treść wpisu restauracji- Pyszności
Treść wpisu restauracji- Pyszności © Facebook
Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Na obiad robię schabowe po kowalsku. Tak pyszne, że nie zostaje po nich ani okruszek
Na obiad robię schabowe po kowalsku. Tak pyszne, że nie zostaje po nich ani okruszek
Kluski robię z 3 składników. Nie używam ani mąki, ani skrobi
Kluski robię z 3 składników. Nie używam ani mąki, ani skrobi
Ekspresowa kiełbaska z kurczaka. Przepis dostałam od rodziny ze wsi
Ekspresowa kiełbaska z kurczaka. Przepis dostałam od rodziny ze wsi
Koreańczyk zjadł ryż na mleku. Jego reakcji na polski przysmak nie da się zapomnieć
Koreańczyk zjadł ryż na mleku. Jego reakcji na polski przysmak nie da się zapomnieć
Zamiast szarlotki, robię proste ciasto z jabłkami. Wygląda jak krwisty salceson
Zamiast szarlotki, robię proste ciasto z jabłkami. Wygląda jak krwisty salceson
Wlewam 2 łyżki do smalcu. Dzięki temu jest śnieżnobiały i aksamitny
Wlewam 2 łyżki do smalcu. Dzięki temu jest śnieżnobiały i aksamitny
Najgorszy błąd przy smażeniu grzybów. Przez to tracą smak i stają się glutowate
Najgorszy błąd przy smażeniu grzybów. Przez to tracą smak i stają się glutowate
Biszkopt bez proszku do pieczenia. Wychodzi lekki i puszysty jak obłoczek
Biszkopt bez proszku do pieczenia. Wychodzi lekki i puszysty jak obłoczek
Babciny przepis na "kapustę drewnianą". To proste, tanie i smaczne danie z ziemniaków
Babciny przepis na "kapustę drewnianą". To proste, tanie i smaczne danie z ziemniaków
Sypię do ciasta zamiast mąki. Wychodzi pulchne, wilgotne i aromatyczne
Sypię do ciasta zamiast mąki. Wychodzi pulchne, wilgotne i aromatyczne
Nie popełniaj tego błędu. Sprawdź, gdzie wyrzucać fusy po kawie
Nie popełniaj tego błędu. Sprawdź, gdzie wyrzucać fusy po kawie
Rosół robię na takim mięsie i podaję z ziemniakami. Jest bardziej treściwy niż z kury
Rosół robię na takim mięsie i podaję z ziemniakami. Jest bardziej treściwy niż z kury