Odkąd zaczęłam dodawać go do klusków leniwych, są bardziej delikatne i pyszne niż kiedykolwiek

Chcesz zrobić szybki obiad w parę minut? Kluski leniwe to bardzo dobra alternatywa, jeśli nie masz czasu, by przyszykować nic więcej. Dodatkowo istnieje duża szansa, że wszystkie składniki masz już pod ręką. Dziś przedstawimy jak je zrobić z użyciem serka homogenizowanego.

Obrazek
Paulina

Kluski leniwe są flagowym przepisem wielu mam, które uwielbiają rozpieszczać swoje dzieci smaczną kuchnią. Robi się je bardzo szybko i smakują obłędnie, tak jak w dzieciństwie. Zaczynajmy!

Kluski leniwe z serka homogenizowanego

Obrazek
Kluski leniwe - Pyszności; Foto: Pixabay.com

Składniki:

  • 1 kostka twarogu
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1/3 szklanki mąki pszennej
  • 1 garść dodatkowa mąki do podsypania
  • 1 jajko rozmiar L
  • 100g serka homogenizowanego o smaku waniliowym
  • 1/3 szklanki mąki
  • 2 łyżki masła
  • 1 łyżeczka cynamonu

Sposób przygotowania:

Przygotuj wszystkie składniki. Wymieszaj serek z mąką, a następnie wbij do masy jajko. Wszystko wymieszaj do uzyskania jednolitej masy. Ważne aby masa niebyła zbyt gęsta, ponieważ wtedy kluski mogą wyjść zbyt twarde. Wszystko regulujemy ilością mąki. W międzyczasie wstawiamy wodę w garnku do gotowania klusek.

Jak formować kluski? Najlepiej do tego sprawdzi się stołowa łyżka. Maczamy ją w zimnej wodzie, aby ciasto nie przywierało i następnie nabieramy odrobinę masę. Następnie wrzucamy masę do wrzątku. Kluski gotujemy ok. 2 minuty i wykładamy na płaski talerz, tak by się nie posklejały. Posypujemy cukrem i cynamonem, podajemy polane jogurtem. Smacznego.

Obrazek

Z czym je podawać?

Jeśli nie lubicie zwykłych i tradycyjnych rozwiązań takich jak cynamon, jogurt, cukier czy bułka tarta, mamy świetną alternatywę. Warto skusić się na zrobienie poniższego sosu. Będzie idealnie pasować do klusek.

Składniki:

  • 100 ml śmietanki 30%
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki cukru waniliowego

Sposób przygotowania:

W rondelku umieść śmietankę 30%, masło i cukier waniliowy. Całość mieszaj, aż zgęstnieje. Gorącym sosem możesz polać przygotowane kluski leniwe. Taki waniliowy sos smakuje najlepiej, gdy jest jeszcze ciepły.

Jeśli jesteś fanem dań na bazie mąki, to mamy 5 sposobów na pierogi. W filmie na naszym kanale YouTube przedstawiamy wszystko krok po kroku.

Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej