Przekąska z warzywami? Taki przepis również znajdziecie w naszych zasobach ?Ślinka cieknie od samego patrzenia ?
Pyszności
Składniki:
2 szt. ciasto francuskie
4 plastry szynka
1/2 szkl. śmietana
1/4 szkl. szczypiorek
2 szczypty sól
2 szczypty pieprz
1 szt. bakłażan
1 szt. cukinia
2 szt. pomidory
2 szt. cebula czerwona
Sposób przygotowania:
1. Na połowie ciasta francuskiego ułóż 4 plastry szynki. Złóż ciasto na pół i podziel je na pasy. Każdy pas zwiń jak na zdjęciu poniżej.
2. W misce połącz ze sobą śmietankę, szczypiorek, sól i pieprz. Dokładnie wymieszaj.
3. Podziel bakłażana, cukinię, pomidory i czerwone cebule na cienkie plastry.
4. Z ciasta francuskiego wytnij spód i ułóż go w formie na tartę. Następnie rozprowadź na spodzie wcześniej przygotowaną mieszankę ze szczypiorkiem.
5. Na wierzchu utwórz mozaikę z plastrów warzyw. Po czym na środku stwórz koronę z rolowanego ciasta francuskiego i szynki. Zawiń boki ciasta do środka i piecz przez 30 minut w rozgrzanym do 180 stopni Celsjusza piekarniku.