Kopytka od Anny Lewandowskiej z niezwykłym składnikiem. Nikt podobnych nie robi

Chyba każdy z nas miał okazje jeść tradycyjne kopytka wykonane z ziemniaków i mąk. Często przygotowany z ziemniaków, które zostały po wczorajszym obiedzie. Jak przyrządzić kopytka od Anny Lewandowskiej? Zdradzamy przepis na najbardziej niezwykłe wydanie tego dania!

Obrazek
Paulina

Składniki na kopytka

       
  • około 500 g batatów lub zwykłych ziemniaków
  • 100 g mąki kukurydzianej
  • 1 ugotowany burak
  • szczypta soli morskiej
  • ok. 1 łyżeczki oleju (do gotowania, do garnka)

Kopytka od Anny Lewandowskiej - przygotowanie:

Na początku zabierz się za upieczenie batatów. W naczyniu żaroodpornym ułóż obrane i pokrojone bataty. Całość piecz przez 50 minut w 180 stopniach. W tym samym czasie ugotuj buraka lub upiecz go razem z batatami. Gdy bataty i burak będą już gotowe, zblenduj razem warzywa. Tak przygotowaną masę połącz z resztą składników.

Dodaj mąkę kukurydzianą i sól. Następnie z masy uformuj długi walec i pokrój tak by przypominało kopytko. W tym samym czasie zagotuj wodę i dodaj sól i olej, następnie umieść w niej przygotowane kluski. Poczekaj, aż wypłyną. W trakcie gotowania delikatnie przemieszaj wodę drewnianą łyżką, sprawdzając, czy kopytka nie przykleiły się do dna. Wyławiaj je łyżką cedzakową i wyłóż na talerze.

Kopytka z kaszą manną
Kopytka - Pyszności; Foto: Canva

Co zrobić, żeby kopytka nie sklejały się po ugotowaniu?

Ugotowane kopytka mają tendencję do sklejania się. Jak to kluski, są po prostu lepkie od uwolnionego glutenu. Kopytka należy dobrze odcedzić z wody. Dodanie oleju po przecedzeniu kopytek może być pomocne lub wyłożenie ich na lekko wysmarowany masłem półmisek.

Obrazek

Z czym podać kopytka?

Kopytka podajemy przede wszystkim z różnego rodzaju sosami. Idealny jest do nich sos grzybowy, który zrobimy zarówno z grzybów świeżych, jak i suszonych. Dobrze sprawdzi się również sos warzywny, na bazie marchewki i selera. Jeśli nie mamy czasu na to, by przygotować sos, z pomocą przychodzą standardowe rozwiązania, czyli roztopione masło i usmażona bułka tartą. Kopytka to także doskonały dodatek do wszelkiego rodzaju mięs duszonych, potrawek i gulaszy, a nawet kotletów mielonych i schabowego.

Oto nasz sposób na kolorowe kopytka:

Wybrane dla Ciebie
Jak szybko obrać pomarańczę? Ania Starmach ma sprawdzony sposób
Jak szybko obrać pomarańczę? Ania Starmach ma sprawdzony sposób
Tradycyjny śledzik w świątecznej oprawie. Wygląda jak z designerskiej książki kucharskiej
Tradycyjny śledzik w świątecznej oprawie. Wygląda jak z designerskiej książki kucharskiej
Złota proporcja sosu. Trzymaj się tych zasad, a żurawina wyjdzie lepsza niż u bacy
Złota proporcja sosu. Trzymaj się tych zasad, a żurawina wyjdzie lepsza niż u bacy
Zamiast sałatki robię wigilijne szaszłyki. Wyglądają uroczyście i każdy chętnie sięga
Zamiast sałatki robię wigilijne szaszłyki. Wyglądają uroczyście i każdy chętnie sięga
Dorzucam do jajek i smażę. Kotlety są zdrowsze i smaczniejsze
Dorzucam do jajek i smażę. Kotlety są zdrowsze i smaczniejsze
Dodaj do naleśników. Nie będą pękały przy zawijaniu
Dodaj do naleśników. Nie będą pękały przy zawijaniu
Makowiec z lodówki. Przepis na wigilijny hit z domową masą makową
Makowiec z lodówki. Przepis na wigilijny hit z domową masą makową
Zalewam śledzie tym sosem. Tak smaczne, że trudno wytrzymać do kolacji wigilijnej
Zalewam śledzie tym sosem. Tak smaczne, że trudno wytrzymać do kolacji wigilijnej
Prawie wszyscy smażą grzyby w ten sposób. Tylko najlepsze gospodynie wiedzą, że to prosta droga do katastrofy
Prawie wszyscy smażą grzyby w ten sposób. Tylko najlepsze gospodynie wiedzą, że to prosta droga do katastrofy
Na kolację wigilijną robię dorsza. Nie ma ości, a ta panierka chrupie aż miło
Na kolację wigilijną robię dorsza. Nie ma ości, a ta panierka chrupie aż miło
Nie bawię się w dekorowanie pierników. Zanurzam w czekoladowej glazurze i gotowe
Nie bawię się w dekorowanie pierników. Zanurzam w czekoladowej glazurze i gotowe
Nie eksperymentuję ze śledziami. Rok temu moczyłam je w ten sposób i wyszły doskonałe
Nie eksperymentuję ze śledziami. Rok temu moczyłam je w ten sposób i wyszły doskonałe
NIE WYCHODŹ JESZCZE! MAMY COŚ SPECJALNIE DLA CIEBIE 🎯