Kopytka od Anny Lewandowskiej z niezwykłym składnikiem. Nikt podobnych nie robi
Chyba każdy z nas miał okazje jeść tradycyjne kopytka wykonane z ziemniaków i mąk. Często przygotowany z ziemniaków, które zostały po wczorajszym obiedzie. Jak przyrządzić kopytka od Anny Lewandowskiej? Zdradzamy przepis na najbardziej niezwykłe wydanie tego dania!
08.07.2022 | aktual.: 26.09.2023 12:45
Zalogowani mogą więcej
Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika
Składniki na kopytka
- około 500 g batatów lub zwykłych ziemniaków
- 100 g mąki kukurydzianej
- 1 ugotowany burak
- szczypta soli morskiej
- ok. 1 łyżeczki oleju (do gotowania, do garnka)
Kopytka od Anny Lewandowskiej - przygotowanie:
Na początku zabierz się za upieczenie batatów. W naczyniu żaroodpornym ułóż obrane i pokrojone bataty. Całość piecz przez 50 minut w 180 stopniach. W tym samym czasie ugotuj buraka lub upiecz go razem z batatami. Gdy bataty i burak będą już gotowe, zblenduj razem warzywa. Tak przygotowaną masę połącz z resztą składników.
Dodaj mąkę kukurydzianą i sól. Następnie z masy uformuj długi walec i pokrój tak by przypominało kopytko. W tym samym czasie zagotuj wodę i dodaj sól i olej, następnie umieść w niej przygotowane kluski. Poczekaj, aż wypłyną. W trakcie gotowania delikatnie przemieszaj wodę drewnianą łyżką, sprawdzając, czy kopytka nie przykleiły się do dna. Wyławiaj je łyżką cedzakową i wyłóż na talerze.
Co zrobić, żeby kopytka nie sklejały się po ugotowaniu?
Ugotowane kopytka mają tendencję do sklejania się. Jak to kluski, są po prostu lepkie od uwolnionego glutenu. Kopytka należy dobrze odcedzić z wody. Dodanie oleju po przecedzeniu kopytek może być pomocne lub wyłożenie ich na lekko wysmarowany masłem półmisek.
Z czym podać kopytka?
Kopytka podajemy przede wszystkim z różnego rodzaju sosami. Idealny jest do nich sos grzybowy, który zrobimy zarówno z grzybów świeżych, jak i suszonych. Dobrze sprawdzi się również sos warzywny, na bazie marchewki i selera. Jeśli nie mamy czasu na to, by przygotować sos, z pomocą przychodzą standardowe rozwiązania, czyli roztopione masło i usmażona bułka tartą. Kopytka to także doskonały dodatek do wszelkiego rodzaju mięs duszonych, potrawek i gulaszy, a nawet kotletów mielonych i schabowego.
Oto nasz sposób na kolorowe kopytka: