Kopytka wychodzą tak pyszne, że nie mogę się najeść. Co roku czekam aż zacznie się sezon na to warzywo

Lato to nie tylko czas na długie spacery, pikniki i relaks w słońcu. To również idealny moment na odkrywanie sezonowych smaków. Jednym z dań, które kojarzy mi się z latem jak nic innego, są kopytka z bobu. Ten pyszny i aromatyczny przysmak to nie tylko uczta dla podniebienia, ale również bogate źródło witamin i minerałów.

Zielone kopytkaZielone kopytka
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Monika
Marcin Michałowski

Kopytka to znane i lubiane danie, które kojarzy się z domowymi, comfort foodowymi posiłkami. Klasycznie przygotowywane z ziemniaków, idealnie komponują się z różnymi sosami, ale są także świetne same w sobie, serwowane z masłem czy skwarkami. Jednak od czerwca do sierpnia, w naszym domu króluje specjalna wersja – kopytka z bobu.

To przepis, który w naszej rodzinie jest przekazywany z pokolenia na pokolenie, a jego popularność nie maleje. Sezon na bób jest krótki, dlatego w tym czasie staramy się przygotowywać te kopytka jak najczęściej, ciesząc się zarówno smakiem, jak i korzyściami zdrowotnymi tego warzywa.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Gołąbki w tej odsłonie to hit. O przepis poprosi nawet teściowa

Kopytka z bobu - prosty przepis

Kopytka z bobu to danie, które robię w mojej rodzinie od pokoleń. Przepis od mojej mamy jest prosty i szybki, a efekt zawsze zachwyca.

Składniki:

  • 350 g bobu,
  • 100 g mąki pszennej,
  • 1 jajko,
  • sól i pieprz do smaku.

Przygotowanie:

  1. Bób ugotuj w osolonej wodzie do miękkości. Następnie odcedź i odstaw do przestudzenia.
  2. Obierz bób ze skórek i przeciśnij przez praskę do ziemniaków.
  3. Do bobu dodaj jajko, sól i pieprz. Całość wymieszaj.
  4. Stopniowo dodawaj mąkę, cały czas mieszając. Ciasto powinno być gładkie i elastyczne.
  5. Ciasto uformuj w kulę, podziel na trzy części i uformuj z nich wałki.
  6. Wałki pokrój na około 3-centymetrowe kawałki.
  7. W dużym garnku zagotuj osoloną wodę z łyżką oleju.
  8. Kopytka wrzucaj partiami do gotującej się wody i gotuj do momentu wypłynięcia na powierzchnię.
  9. Gotowe kopytka podawaj polane masłem i posypane świeżym koperkiem.

Można je również serwować z podsmażoną cebulką, skwarkami lub lekkim bazyliowym sosem.

Kopytka z bobu to smaczny i zdrowy sposób na wykorzystanie tego sezonowego warzywa. Doskonale sprawdzą się jako samodzielny posiłek lub dodatek do obiadu. Spróbuj koniecznie i przekonaj się sam, jak pyszne są kopytka z bobu!

Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Robię najlepsze ciasto na pizzę w rodzinie. Wszyscy pytali mnie o przepis
Robię najlepsze ciasto na pizzę w rodzinie. Wszyscy pytali mnie o przepis
Strzelczyk robi przysmak z dzieciństwa z 3 składników. Tani i wystarczy 10 minut pracy
Strzelczyk robi przysmak z dzieciństwa z 3 składników. Tani i wystarczy 10 minut pracy
Babcie na Śląsku robią taką do obiadu. Główny składnik zaskoczy wiele osób
Babcie na Śląsku robią taką do obiadu. Główny składnik zaskoczy wiele osób
Za komuny ta ryba była na stołówkach, bo prawie nie ma ości. Najlepiej smakuje smażona na maśle
Za komuny ta ryba była na stołówkach, bo prawie nie ma ości. Najlepiej smakuje smażona na maśle
Robert Makłowicz wlewa szklankę do grzybowej. Smakuje lepiej niż w ekskluzywnej restauracji
Robert Makłowicz wlewa szklankę do grzybowej. Smakuje lepiej niż w ekskluzywnej restauracji
Wiele osób gotuje ziemniaki w złej wodzie. Żaden szef kuchni nie popełniłby tego błędu
Wiele osób gotuje ziemniaki w złej wodzie. Żaden szef kuchni nie popełniłby tego błędu
Kalafior duszę w takim sosie. Smakuje lepiej niż z bułką tartą i masłem
Kalafior duszę w takim sosie. Smakuje lepiej niż z bułką tartą i masłem
Nie lubisz pić kawy? Przygotuj napój, który szybko postawi cię na nogi
Nie lubisz pić kawy? Przygotuj napój, który szybko postawi cię na nogi
Babcia gotowała co tydzień. Dziś mało osób robi tę prostą zupę
Babcia gotowała co tydzień. Dziś mało osób robi tę prostą zupę
Takie przekąski robiły nasze babcie na domówki. Przepis ma już 50 lat
Takie przekąski robiły nasze babcie na domówki. Przepis ma już 50 lat
Kroje w paski i mieszam z majonezem. O wiele szybsza i smaczniejsza od jarzynowej
Kroje w paski i mieszam z majonezem. O wiele szybsza i smaczniejsza od jarzynowej
Do śliwek dorzucam garść przypraw. Nudny kompot zamienia się w pyszny napój
Do śliwek dorzucam garść przypraw. Nudny kompot zamienia się w pyszny napój