Dodaj ją do kotletów mielonych zamiast bułki tartej. Tańszy i zdrowszy zamiennik nadaje im nowego smaku
Mało kto wyobraża sobie kotlety mielone bez bułki tartej. Okazuje się, że z powodzeniem wykonasz je z dodatkiem prostych zamienników. Nie tylko wzbogacisz smak potrawy, ale również jej wartość odżywczą. Od dzisiaj już nigdy nie użyjesz bułki tartej do kotletów mielonych!
01.08.2022 14:30
Co dodać do kotletów mielonych zamiast bułki tartej?
W wielu przepisach na kotlety mielone do masy mięsnej dodaje się bułkę tartą. Okazuje się, że z łatwością zastąpisz ją zdrowszym składnikiem. Jednym z nich jest kasza. Wystarczy ją jedynie ugotować, a następnie ostudzić. Najlepiej sprawdzi się tutaj kasza manna lub jaglana.
Okazuje się, że oprócz kaszy, wspaniałym zamiennikiem bułki tartej są również płatki owsiane. Należy jednak pamiętać, aby przed dodaniem ich do masy mięsnej, odpowiednio je przygotować. W takiej sytuacji płatki owsiane zalewamy gorącą wodą i odstawiamy je na kilka minut.
Bułka tarta - składnik panierki
Bułka tarta to również nieodłączny składnik panierki. To dzięki niej powierzchnia usmażonej potrawy jest wyjątkowo smaczna i chrupiąca. Okazuje się, że istnieje wiele ciekawych produktów, których można użyć zamiast bułki tartej.
Dzięki nim twoja potrawa nabierze wyjątkowego smaku i aromatu. Poza tym, wzbogacisz jej wartość odżywczą. Poniżej podajemy całą listę sprawdzonych zamienników.
- Orzechy
Zmielone orzechy świetnie zastąpią tradycyjną bułkę tartą. Twoje danie nie tylko będzie smaczniejsze, ale również nabierze wspaniałego, orzechowego aromatu. Oprócz tego, składniki te są źródłem kwasów tłuszczowych, czy błonnika. Polecamy takie orzechy jak migdały, orzechy włoskie i laskowe.
- Nasiona
Nasiona podobnie jak orzechy są wspaniałymi zamiennikami bułki tartej. Pamiętajmy jednak, że najlepiej je uprzednio zmielić. Najczęściej używamy takich nasion jak pestki słonecznika, siemię lniane, sezam czy pestki dyni. Warto również zmieszać je ze sobą.
- Otręby
Otręby odznaczają się wysokimi wartościami odżywczymi. Poza tym, charakteryzują się one wyjątkowo podobnym do bułki tartej smakiem. W konsekwencji otręby są równie często stosowane do panierowania mięsa.
Zobacz na naszym kanale YouTube jak przygotować kotleciki obiadowe z ryżu krok po kroku.