Kotlety mielone z kalafiorem - przepis. Są dużo lepsze od tradycyjnych

Brakuje ci inspiracji na obiad dla całej rodziny? Nie czekaj dłużej i we właściwy sposób wykorzystaj sezon na kalafiora. Jeśli twoja rodzina lubi kotlety mielone, to możesz wzbogacić ich smak właśnie tym warzywem. Kotlety mielone z kalafiorem będą rozpływać się w ustach i zachwycą smakiem całą twoją rodzinę.

ObrazekKotlety mielone z kalafiorem - Pyszności; Foto Canva.com
Karol Wiak

Kotlety mielone to prawdziwy klasyk, jeśli chodzi o dania kuchni polskiej. Ich podstawą jest świeże mięso (z łopatki lub szynki wieprzowej), a także dodatki i przyprawy. A skoro o nich mowa, to warto postawić na popularne warzywa sezonowe. Świetnie sprawdzi się tu kalafior, który w wyjątkowy sposób podkreśli smak kotletów. Ten smak na pewno zaskoczy całą twoją rodzinę. Wszystko wskazuje na to, że będziesz wracać do tego przepisu częściej.

Kotlety mielone z kalafiorem

Kotlety mielone z kalafiorem to innowacyjna i smaczna alternatywa dla tradycyjnych kotletów mielonych. Dzięki temu przepisowi możesz cieszyć się lekkim, zdrowym i pełnym składników odżywczych daniem, które przypadnie do gustu całej rodzinie. Oferuje on również szerokie możliwości eksperymentowania i dostosowywania dania do swoich preferencji. Kalafior ma delikatną konsystencję, która sprawia, że kotlety mielone z jego dodatkiem są bardziej soczyste i lekkie niż tradycyjne kotlety mielone. To idealne rozwiązanie dla osób o wrażliwym żołądku lub dla tych, którzy chcą uniknąć ciężkich potraw mięsnych.

Obrazek
Podstawą tych kotletów będzie świeże mięso mielone - Pyszności; Foto canva.com

Przepis na kotlety mielone z kalafiorem

Kalafior jest warzywem niskokalorycznym, bogatym w błonnik, witaminę C, witaminę K, witaminę B6 i wiele innych składników odżywczych. Zastępując część mięsa mielonego kalafiorem, możesz zmniejszyć zawartość tłuszczu i kalorii w swoim posiłku, jednocześnie zwiększając spożycie warzyw. Nie wahaj się wypróbować tego przepisu i odkryj, jak pyszne i korzystne dla zdrowia mogą być kotlety mielone z kalafiorem. Bądź kreatywny w kuchni i ciesz się smakiem nowoczesnej kuchni w towarzystwie swoich bliskich.

Składniki:

  • pół średniego kalafiora,
  • 500 g mięsa mielonego,
  • jajko,
  • mała cebula,
  • czosnek,
  • bułka tarta,
  • natka pietruszki,
  • olej,
  • sól, pieprz ziołowy.
Obrazek
Ugotowany kalafior nada kotletom odpowiedniego smaku - Pyszności; Foto canva.com

Kotlety mielone z kalafiorem — przygotowanie krok po kroku

Kotlety mielone z kalafiorem można podać na wiele różnych sposobów. Możesz je serwować jako główne danie, wkładać do kanapek lub podawać jako przekąskę. Dzięki temu masz wiele możliwości eksperymentowania i dopasowania ich do swojego gustu i stylu kulinarnego.

  1. Kalafior podziel na różyczki i ugotuj w osolonej wodzie do miękkości. Odcedź i ostudź.
  2. W misce zgnieć ugotowany kalafior za pomocą widelca, aby powstała konsystencja przypominająca mięso mielone.
  3. Dodaj do kalafiora posiekaną cebulę, przeciśnięty czosnek, jajko, bułkę tartą, natkę pietruszki, sól i pieprz. Dokładnie wymieszaj z mięsem mielonym, aż składniki się połączą.
  4. Na patelni rozgrzej olej roślinny.
  5. Formuj kotlety mielone z przygotowanego wcześniej mięsa z dodatkiem kalafiora i obsmażaj je na rozgrzanej patelni z obu stron, aż staną się złociste i chrupiące.
  6. Przenieś kotlety na papierowy ręcznik, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.
  7. Podawaj gorące kotlety mielone z ulubionymi dodatkami, takimi jak ziemniaki, surówki lub sos pomidorowy. Smacznego!
Wybrane dla Ciebie
Pierwszy raz jadłam u cioci na Podkarpaciu. Od tej pory często pojawiają się też w moim domu
Pierwszy raz jadłam u cioci na Podkarpaciu. Od tej pory często pojawiają się też w moim domu
Tak łatwo obniżysz kaloryczność ziemniaków. Wielu nawet nie wie
Tak łatwo obniżysz kaloryczność ziemniaków. Wielu nawet nie wie
W Polsce wciąż mało znane. Pełne białka, a ich wpływ na leniwe jelita jest nieoceniony
W Polsce wciąż mało znane. Pełne białka, a ich wpływ na leniwe jelita jest nieoceniony
Dodaję do herbaty. Jesienią przyjemnie rozgrzewa i pobudza metabolizm
Dodaję do herbaty. Jesienią przyjemnie rozgrzewa i pobudza metabolizm
Zamiast pół dnia lepić pierogi, robię te kotlety. Kilka chwil i gotowe
Zamiast pół dnia lepić pierogi, robię te kotlety. Kilka chwil i gotowe
W piątki często podaję na kolację. Są zdrowe i wyjątkowo smakują
W piątki często podaję na kolację. Są zdrowe i wyjątkowo smakują
Obtaczam ziemniaczki i piekę. Tak pyszne, że nikt nawet nie prosi o mięso czy inne dodatki
Obtaczam ziemniaczki i piekę. Tak pyszne, że nikt nawet nie prosi o mięso czy inne dodatki
Do herbaty robię cytryny w syropie. Jesienią i zimą nie ma nic lepszego do herbaty
Do herbaty robię cytryny w syropie. Jesienią i zimą nie ma nic lepszego do herbaty
Spróbowałam greckiej jajecznicy. Teraz o klasycznej nawet nie chce słyszeć
Spróbowałam greckiej jajecznicy. Teraz o klasycznej nawet nie chce słyszeć
Czesi zamiast wyrzucać, robią z niego knedliki. Wychodzą mięciutkie jak poduszeczki
Czesi zamiast wyrzucać, robią z niego knedliki. Wychodzą mięciutkie jak poduszeczki
Usmażyłam proste placuszki z rybą. Nie sądziłam, że zrobią aż takie wrażenie
Usmażyłam proste placuszki z rybą. Nie sądziłam, że zrobią aż takie wrażenie
Na Wszystkich Świętych tylko wkładam do piekarnika. Ten obiad świetnie rozgrzewa po przyjściu z cmentarza
Na Wszystkich Świętych tylko wkładam do piekarnika. Ten obiad świetnie rozgrzewa po przyjściu z cmentarza