Krupnik wyjdzie tak pyszny, że zjesz cały garnek. Smak podkręcisz jednym dodatkiem

Krupnik to jedna z zup, które kojarzą się z domowym obiadem u babci czy też w przedszkolu. Może smakować jeszcze lepiej, jeśli dorzucimy do niej jeden prosty dodatek. Zyska więcej aromatu i głębi smaku, rozkochując w sobie na nowo.

Pyszny przepis na krupnikPyszny przepis na krupnik
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Krupnik jest idealną propozycją na obiad w nadchodzące chłodniejsze miesiące. Doskonale rozgrzewa, a dzięki dodatkowi kaszy i ziemniaków, zapewnia uczucie sytości. Prosty dodatek suszonych grzybów sprawi, że będzie smakował jeszcze lepiej niż kiedykolwiek wcześniej.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zamiast przepłacać za kiepski skład, zrób dobrą wędlinę w domu. Mortadela drobiowa z pistacjami znika do ostatniego plastra

Pyszny krupnik z dodatkiem grzybów

Nic tak nie rozgrzeje i nie nasyci w chłodne dni, jak aromatyczna domowa zupa. Kiedy w garnku kończy gotować się krupnik, chętni już ustawiają się w kolejce z talerzami. Sam zapach powoduje, że od razu zaczyna burczeć w brzuchu.

Wybornie pyszny krupnik na golonce
Wybornie pyszny krupnik na golonce © canva.com

Zupa ta jest niezwykle uniwersalna i pozwala na wiele kulinarnych eksperymentów. Możemy zastąpić tradycyjną kaszę jęczmienną ryżem, co nada jej nieco delikatniejszego charakteru lub gotować na podrobach, jak robi Ewa Wachowicz. Jednak to dodatek suszonych grzybów sprawia, że zwykły krupnik staje się niezwykłą zupą.

Suszone grzyby, takie jak borowiki czy podgrzybki, to prawdziwy skarb polskiej kuchni. Dzięki procesowi suszenia zachowują one swój intensywny aromat i smak. Dodane do krupniku nadają zupie niepowtarzalny, leśny charakter i głębię smaku. Przed użyciem suszone grzyby należy namoczyć w ciepłej wodzie, a następnie pokroić i dodać do zupy wraz z wywarem.

Składniki:

  • część kurczaka do wywaru,
  • 2 marchewki,
  • pół korzenia pietruszki,
  • kawałek selera,
  • 1 cebula,
  • 6 łyżek kaszy jęczmiennej,
  • 2 duże ziemniaki,
  • 2 ząbki czosnku,
  • garść suszonych grzybów,
  • 3 liście laurowe,
  • 4 ziarna ziela angielskiego,
  • sól i pieprz do smaku.

Sposób przygotowania:

  1. Zacznij od grzybów - zalej je gorącą wodą i odstaw na kilka godzin.
  2. Obierz marchewkę, pietruszkę oraz selera i zetrzyj je na dużych oczkach tarki.
  3. Pokrój cebulę w drobną kostkę i podsmaż na patelni z rozgrzanym olejem, aż się zeszkli.
  4. Do garnka włóż kurczaka, dodaj wodę, liście laurowe oraz ziele angielskie i gotuj przez 1,5 godziny. W międzyczasie zbieraj pojawiające się na powierzchni szumowiny.
  5. Po tym czasie wyciągnij mięso z wywaru i dodaj starte warzywa, pokrojone w kostkę ziemniaki, namoczone grzyby wraz z wodą, kaszę oraz przeciśnięty przez praskę czosnek.
  6. Gotuj całość, aż ziemniaki i kasza będą miękkie.
  7. Dopraw do smaku solą oraz pieprzem.

Gotową zupę podawaj na ciepło, dorzucając kawałki ugotowanego mięsa. Smacznego!

Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej