Krupnik wyjdzie tak pyszny, że zjesz cały garnek. Smak podkręcisz jednym dodatkiem
Krupnik to jedna z zup, które kojarzą się z domowym obiadem u babci czy też w przedszkolu. Może smakować jeszcze lepiej, jeśli dorzucimy do niej jeden prosty dodatek. Zyska więcej aromatu i głębi smaku, rozkochując w sobie na nowo.
Krupnik jest idealną propozycją na obiad w nadchodzące chłodniejsze miesiące. Doskonale rozgrzewa, a dzięki dodatkowi kaszy i ziemniaków, zapewnia uczucie sytości. Prosty dodatek suszonych grzybów sprawi, że będzie smakował jeszcze lepiej niż kiedykolwiek wcześniej.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Zamiast przepłacać za kiepski skład, zrób dobrą wędlinę w domu. Mortadela drobiowa z pistacjami znika do ostatniego plastra
Pyszny krupnik z dodatkiem grzybów
Nic tak nie rozgrzeje i nie nasyci w chłodne dni, jak aromatyczna domowa zupa. Kiedy w garnku kończy gotować się krupnik, chętni już ustawiają się w kolejce z talerzami. Sam zapach powoduje, że od razu zaczyna burczeć w brzuchu.
Zupa ta jest niezwykle uniwersalna i pozwala na wiele kulinarnych eksperymentów. Możemy zastąpić tradycyjną kaszę jęczmienną ryżem, co nada jej nieco delikatniejszego charakteru lub gotować na podrobach, jak robi Ewa Wachowicz. Jednak to dodatek suszonych grzybów sprawia, że zwykły krupnik staje się niezwykłą zupą.
Suszone grzyby, takie jak borowiki czy podgrzybki, to prawdziwy skarb polskiej kuchni. Dzięki procesowi suszenia zachowują one swój intensywny aromat i smak. Dodane do krupniku nadają zupie niepowtarzalny, leśny charakter i głębię smaku. Przed użyciem suszone grzyby należy namoczyć w ciepłej wodzie, a następnie pokroić i dodać do zupy wraz z wywarem.
Składniki:
- część kurczaka do wywaru,
- 2 marchewki,
- pół korzenia pietruszki,
- kawałek selera,
- 1 cebula,
- 6 łyżek kaszy jęczmiennej,
- 2 duże ziemniaki,
- 2 ząbki czosnku,
- garść suszonych grzybów,
- 3 liście laurowe,
- 4 ziarna ziela angielskiego,
- sól i pieprz do smaku.
Sposób przygotowania:
- Zacznij od grzybów - zalej je gorącą wodą i odstaw na kilka godzin.
- Obierz marchewkę, pietruszkę oraz selera i zetrzyj je na dużych oczkach tarki.
- Pokrój cebulę w drobną kostkę i podsmaż na patelni z rozgrzanym olejem, aż się zeszkli.
- Do garnka włóż kurczaka, dodaj wodę, liście laurowe oraz ziele angielskie i gotuj przez 1,5 godziny. W międzyczasie zbieraj pojawiające się na powierzchni szumowiny.
- Po tym czasie wyciągnij mięso z wywaru i dodaj starte warzywa, pokrojone w kostkę ziemniaki, namoczone grzyby wraz z wodą, kaszę oraz przeciśnięty przez praskę czosnek.
- Gotuj całość, aż ziemniaki i kasza będą miękkie.
- Dopraw do smaku solą oraz pieprzem.
Gotową zupę podawaj na ciepło, dorzucając kawałki ugotowanego mięsa. Smacznego!