Kupiłeś dynię i nie wiesz, jak zachować jej świeżość na dłużej? Oto prosta metoda

Sezon jesienny w pełni, a wraz z nim w kuchni pojawiła się m.in. dynia. Tylko czy na pewno wiesz, jak ją przechowywać, aby cieszyć się jej potencjałem, jak najdłużej? Poniżej znajdziesz wszystkie potrzebne informacje.

Jak przechowywać dynię w domu?Jak przechowywać dynię w domu?
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Alliance
Marzena Pęcak

Uwielbiam jesień nie tylko za piękne kolory, które zmieniają przyrodę dookoła w cudowny obraz. To również bardzo ciekawy czas w kuchni, ponieważ do dyspozycji mamy wtedy całą masę warzywowoców. Wraz z nimi przygotowanie prawdziwej uczty dla podniebienia to prawdziwa bułka z masłem.

Oczywiście kluczowe znaczenie ma tu konkretna kwestia. Jeśli chcemy przygotować pyszne dania na bazie jesiennych warzyw i owoców, muszą być one w jak najlepszej formie. I dziś podpowiemy, co zrobić, aby uzyskać takie efekty na przykładzie konkretnego warzywa.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Klopsy wpadły w kremowe słodkie ziemniaki. Efekt? Coś mega pysznego!

Dynia w kuchni

Na pewno zgodzisz się ze mną, że w sezonie jesiennym na naszych stołach nie może zabraknąć genialnej dyni. W końcu na jej bazie możemy zrobić nie tylko pyszny obiad, ale i ciekawe wypieki

Oczywiście warzywo to potrzebuje określonych warunków do przechowywania, aby mogło zachować swoją świeżość jak najdłużej. Czy znasz wszystkie aspekty, o których należy pamiętać w tym przypadku? Możesz to sprawdzić w bardzo prosty sposób. Przeczytaj ten artykuł do końca i wszystko stanie się jasne!

Jak przechowywać dynię w domu?

Zacznijmy od tego, że duże znaczenie w tym przypadku ma sam wybór warzywa w markecie. Pamiętaj, wybieraj zawsze dynię, która ma twardą skórkę i intensywny kolor. Unikaj jednocześnie dyni z wszelkimi uszkodzeniami. Jeśli będziesz trzymał się tych wytycznych, najprawdopodobniej kupisz dojrzałą dynię, która przechowywana w odpowiednich warunkach, posłuży ci na dłużej.

Na bazie dyni można przygotować całą masę pysznych przepisów
Na bazie dyni można przygotować całą masę pysznych przepisów © Adobe Stock | SD Stock Studio

A skoro o warunkach przechowywania już mowa, to przechodzimy do sedna sprawy. Zakupioną dynię najlepiej trzymać w chłodnym miejscu — najlepsza temperatura w tym przypadku to ok. 15 stopni Celsjusza. Dobrze by było, aby dynia nie miała też styczności z dużą wilgotnością oraz promieniami słonecznymi. W pierwszym przypadku kontakt z wilgocią może przyśpieszyć proces psucia się warzywa. Z kolei w przypadku promieni słonecznych, mogą one spowodować, że dynia zestarzeje się dużo szybciej, a tego na pewno chcesz uniknąć. Co więcej, musi mieć ona stały dostęp do powietrza, dlatego zamknięcie jej w szczelnym pojemniku nie jest dobrym pomysłem. 

Zanim się pożegnamy, warto podkreślić, że powyższe uwagi dotyczą przechowywania surowej dyni w całości. Jeśli poddasz ją jakiejkolwiek obróbce cieplnej, wtedy takie warzywo najlepiej przechowywać w szczelnym pojemniku. Dynię można także mrozić, jeśli masz jej w nadmiarze.

Wybrane dla Ciebie
Dodaję do pietruszki. W mig mam zdrową i smaczną surówkę
Dodaję do pietruszki. W mig mam zdrową i smaczną surówkę
Z tego warzywa robię kompot. Dzieci wypijają go prosto z garnka
Z tego warzywa robię kompot. Dzieci wypijają go prosto z garnka
Czym jest czerwona plamka na jajku? Wzbudza obrzydzenie, a nie każdy wie, co oznacza
Czym jest czerwona plamka na jajku? Wzbudza obrzydzenie, a nie każdy wie, co oznacza
Kobiety po 50-tce powinny używać. Reguluje hormony i spowalnia procesy starzenia
Kobiety po 50-tce powinny używać. Reguluje hormony i spowalnia procesy starzenia
Wielu ma ciarki na sam widok. Ja dodaję rodzynki i powidła, i zajadam ze smakiem
Wielu ma ciarki na sam widok. Ja dodaję rodzynki i powidła, i zajadam ze smakiem
Co roku na 11 listopada robię gęś faszerowaną po polsku. Goście są zachwyceni
Co roku na 11 listopada robię gęś faszerowaną po polsku. Goście są zachwyceni
Jak przyprawić gęś? To kluczowe składniki, aby była pyszna po upieczeniu
Jak przyprawić gęś? To kluczowe składniki, aby była pyszna po upieczeniu
Ryż gotuję w tym sosie. Senegalski przepis dodaje mu smaku
Ryż gotuję w tym sosie. Senegalski przepis dodaje mu smaku
Na obiad robię amerykańskie gołąbki. Prosty przepis zgarnia same komplementy
Na obiad robię amerykańskie gołąbki. Prosty przepis zgarnia same komplementy
Dodaję do ciasta na pierogi zamiast masła. Wychodzi delikatne i elastyczne
Dodaję do ciasta na pierogi zamiast masła. Wychodzi delikatne i elastyczne
Czy miód można mrozić? Słowa doświadczonego pszczelarza mogą niektórych zaskoczyć
Czy miód można mrozić? Słowa doświadczonego pszczelarza mogą niektórych zaskoczyć
Od wsparcia odporności i domowego komfortu, po nowe hity w kubku. Jesień  znakiem smaku i świadomości
Od wsparcia odporności i domowego komfortu, po nowe hity w kubku. Jesień znakiem smaku i świadomości