PoradyKupiłeś dynię i nie wiesz, jak zachować jej świeżość na dłużej? Oto prosta metoda

Kupiłeś dynię i nie wiesz, jak zachować jej świeżość na dłużej? Oto prosta metoda

Sezon jesienny w pełni, a wraz z nim w kuchni pojawiła się m.in. dynia. Tylko czy na pewno wiesz, jak ją przechowywać, aby cieszyć się jej potencjałem, jak najdłużej? Poniżej znajdziesz wszystkie potrzebne informacje.

Jak przechowywać dynię w domu?
Jak przechowywać dynię w domu?
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Alliance

04.11.2023 | aktual.: 17.01.2024 19:21

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Uwielbiam jesień nie tylko za piękne kolory, które zmieniają przyrodę dookoła w cudowny obraz. To również bardzo ciekawy czas w kuchni, ponieważ do dyspozycji mamy wtedy całą masę warzywowoców. Wraz z nimi przygotowanie prawdziwej uczty dla podniebienia to prawdziwa bułka z masłem.

Oczywiście kluczowe znaczenie ma tu konkretna kwestia. Jeśli chcemy przygotować pyszne dania na bazie jesiennych warzyw i owoców, muszą być one w jak najlepszej formie. I dziś podpowiemy, co zrobić, aby uzyskać takie efekty na przykładzie konkretnego warzywa.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Dynia w kuchni

Na pewno zgodzisz się ze mną, że w sezonie jesiennym na naszych stołach nie może zabraknąć genialnej dyni. W końcu na jej bazie możemy zrobić nie tylko pyszny obiad, ale i ciekawe wypieki

Oczywiście warzywo to potrzebuje określonych warunków do przechowywania, aby mogło zachować swoją świeżość jak najdłużej. Czy znasz wszystkie aspekty, o których należy pamiętać w tym przypadku? Możesz to sprawdzić w bardzo prosty sposób. Przeczytaj ten artykuł do końca i wszystko stanie się jasne!

Jak przechowywać dynię w domu?

Zacznijmy od tego, że duże znaczenie w tym przypadku ma sam wybór warzywa w markecie. Pamiętaj, wybieraj zawsze dynię, która ma twardą skórkę i intensywny kolor. Unikaj jednocześnie dyni z wszelkimi uszkodzeniami. Jeśli będziesz trzymał się tych wytycznych, najprawdopodobniej kupisz dojrzałą dynię, która przechowywana w odpowiednich warunkach, posłuży ci na dłużej.

Na bazie dyni można przygotować całą masę pysznych przepisów
Na bazie dyni można przygotować całą masę pysznych przepisów© Adobe Stock | SD Stock Studio

A skoro o warunkach przechowywania już mowa, to przechodzimy do sedna sprawy. Zakupioną dynię najlepiej trzymać w chłodnym miejscu — najlepsza temperatura w tym przypadku to ok. 15 stopni Celsjusza. Dobrze by było, aby dynia nie miała też styczności z dużą wilgotnością oraz promieniami słonecznymi. W pierwszym przypadku kontakt z wilgocią może przyśpieszyć proces psucia się warzywa. Z kolei w przypadku promieni słonecznych, mogą one spowodować, że dynia zestarzeje się dużo szybciej, a tego na pewno chcesz uniknąć. Co więcej, musi mieć ona stały dostęp do powietrza, dlatego zamknięcie jej w szczelnym pojemniku nie jest dobrym pomysłem. 

Zanim się pożegnamy, warto podkreślić, że powyższe uwagi dotyczą przechowywania surowej dyni w całości. Jeśli poddasz ją jakiejkolwiek obróbce cieplnej, wtedy takie warzywo najlepiej przechowywać w szczelnym pojemniku. Dynię można także mrozić, jeśli masz jej w nadmiarze.

Źródło artykułu:Pysznosci.pl
dyniaprzechowywanie warzywjesienne warzywa