Kupiłeś dynię i nie wiesz, jak zachować jej świeżość na dłużej? Oto prosta metoda

Sezon jesienny w pełni, a wraz z nim w kuchni pojawiła się m.in. dynia. Tylko czy na pewno wiesz, jak ją przechowywać, aby cieszyć się jej potencjałem, jak najdłużej? Poniżej znajdziesz wszystkie potrzebne informacje.

Jak przechowywać dynię w domu?Jak przechowywać dynię w domu?
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Alliance

Uwielbiam jesień nie tylko za piękne kolory, które zmieniają przyrodę dookoła w cudowny obraz. To również bardzo ciekawy czas w kuchni, ponieważ do dyspozycji mamy wtedy całą masę warzywowoców. Wraz z nimi przygotowanie prawdziwej uczty dla podniebienia to prawdziwa bułka z masłem.

Oczywiście kluczowe znaczenie ma tu konkretna kwestia. Jeśli chcemy przygotować pyszne dania na bazie jesiennych warzyw i owoców, muszą być one w jak najlepszej formie. I dziś podpowiemy, co zrobić, aby uzyskać takie efekty na przykładzie konkretnego warzywa.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Klopsy wpadły w kremowe słodkie ziemniaki. Efekt? Coś mega pysznego!

Dynia w kuchni

Na pewno zgodzisz się ze mną, że w sezonie jesiennym na naszych stołach nie może zabraknąć genialnej dyni. W końcu na jej bazie możemy zrobić nie tylko pyszny obiad, ale i ciekawe wypieki

Oczywiście warzywo to potrzebuje określonych warunków do przechowywania, aby mogło zachować swoją świeżość jak najdłużej. Czy znasz wszystkie aspekty, o których należy pamiętać w tym przypadku? Możesz to sprawdzić w bardzo prosty sposób. Przeczytaj ten artykuł do końca i wszystko stanie się jasne!

Jak przechowywać dynię w domu?

Zacznijmy od tego, że duże znaczenie w tym przypadku ma sam wybór warzywa w markecie. Pamiętaj, wybieraj zawsze dynię, która ma twardą skórkę i intensywny kolor. Unikaj jednocześnie dyni z wszelkimi uszkodzeniami. Jeśli będziesz trzymał się tych wytycznych, najprawdopodobniej kupisz dojrzałą dynię, która przechowywana w odpowiednich warunkach, posłuży ci na dłużej.

Na bazie dyni można przygotować całą masę pysznych przepisów
Na bazie dyni można przygotować całą masę pysznych przepisów © Adobe Stock | SD Stock Studio

A skoro o warunkach przechowywania już mowa, to przechodzimy do sedna sprawy. Zakupioną dynię najlepiej trzymać w chłodnym miejscu — najlepsza temperatura w tym przypadku to ok. 15 stopni Celsjusza. Dobrze by było, aby dynia nie miała też styczności z dużą wilgotnością oraz promieniami słonecznymi. W pierwszym przypadku kontakt z wilgocią może przyśpieszyć proces psucia się warzywa. Z kolei w przypadku promieni słonecznych, mogą one spowodować, że dynia zestarzeje się dużo szybciej, a tego na pewno chcesz uniknąć. Co więcej, musi mieć ona stały dostęp do powietrza, dlatego zamknięcie jej w szczelnym pojemniku nie jest dobrym pomysłem. 

Zanim się pożegnamy, warto podkreślić, że powyższe uwagi dotyczą przechowywania surowej dyni w całości. Jeśli poddasz ją jakiejkolwiek obróbce cieplnej, wtedy takie warzywo najlepiej przechowywać w szczelnym pojemniku. Dynię można także mrozić, jeśli masz jej w nadmiarze.

Wybrane dla Ciebie

Z tego mięsa zrób pulpety. Będą zdrowsze, mięciutkie i bardzo soczyste
Z tego mięsa zrób pulpety. Będą zdrowsze, mięciutkie i bardzo soczyste
Dodaj 2 łyżki na początku gotowania ziemniaków. Równomiernie się ugotują i nie będą się rozpadać
Dodaj 2 łyżki na początku gotowania ziemniaków. Równomiernie się ugotują i nie będą się rozpadać
Polacy zapomnieli o tym niskokalorycznym mięsie. Ten błąd, jak w Masterchefie, psuje cały smak i właściwości
Polacy zapomnieli o tym niskokalorycznym mięsie. Ten błąd, jak w Masterchefie, psuje cały smak i właściwości
Tak szybko ściągniesz skórkę z kiełbasy. Żałuję, że wcześniej nie znałam tej prostej metody
Tak szybko ściągniesz skórkę z kiełbasy. Żałuję, że wcześniej nie znałam tej prostej metody
Postukaj w kapelusz grzyba przed jego zerwaniem. Tylko najlepsi grzybiarze znają ten trik
Postukaj w kapelusz grzyba przed jego zerwaniem. Tylko najlepsi grzybiarze znają ten trik
Moja babcia dodaje 1 łyżkę do placków ziemniaczanych. Nie piją oleju i są idealnie chrupkie
Moja babcia dodaje 1 łyżkę do placków ziemniaczanych. Nie piją oleju i są idealnie chrupkie
Na niedzielę zrobiłam sałatkę zakopiańską. Każdy prosił o dokładkę
Na niedzielę zrobiłam sałatkę zakopiańską. Każdy prosił o dokładkę
To ulubione danie Ireny Santor. Niewielu wie, jakie naprawdę ma właściwości
To ulubione danie Ireny Santor. Niewielu wie, jakie naprawdę ma właściwości
Babciny przepis na mięso do słoików. Sprawdza się u mnie od lat
Babciny przepis na mięso do słoików. Sprawdza się u mnie od lat
Znajomy cukiernik zdradził mi najłatwiejszy przepis. Teraz moje kruche ciasto jest zawsze idealne
Znajomy cukiernik zdradził mi najłatwiejszy przepis. Teraz moje kruche ciasto jest zawsze idealne
Wilgotne, pulchne i pachnące wanilią. W PRL-u było przysmakiem
Wilgotne, pulchne i pachnące wanilią. W PRL-u było przysmakiem
Robię domową wędlinę z taniego mięsa. Idealna do kanapki bez chemii i sztucznych dodatków
Robię domową wędlinę z taniego mięsa. Idealna do kanapki bez chemii i sztucznych dodatków