Zapiekany kurczak pod warzywami i serem. Prosty i smaczny, znika w mgnieniu oka
Zapiekany kurczak pod warzywną pierzynką to przepis na obiad, który pokocha cała twoja rodzina. Wystarczy wrzucić składniki do blaszki i zapiec, aby cieszyć się pysznym posiłkiem.
27.09.2023 07:32
Uwielbiam domowe zapiekanki, bo poza mięsem można przemycić w nich dodatkową porcję warzyw. Są sycące i gorące, więc chętnie sięgam po nie w chłodniejsze, jesienne dni. Tym razem piersi z kurczaka przykryłam kołderką z batatów, cukinii, fasoli oraz kukurydzy. Całość dopełnia sos BBQ, passata pomidorowa oraz porządna dawka sera mozzarella. Na sam widok aż cieknie ślinka, więc ostrzegam - trzeba szybko nakładać na talerze, bo brzuchy mocniej zaburczą.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Kurczak pod pierzynką
Składniki:
- 3 duże filety z piersi z kurczaka,
- 1.5 łyżki przyprawy do kurczaka,
- 2 duże bataty,
- 1 duża cukinia,
- 1 czerwona cebula,
- 120 g białej fasoli konserwowej,
- 120 g kukurydzy konserwowej,
- 1/3 szklanki posiekanej natki pietruszki,
- 500 g passaty,
- 1/2 szklanki sosu BBQ,
- 1/2 łyżeczki soli,
- 1/3 łyżeczki pieprzu,
- 200 g tartej mozzarelli.
Sposób przygotowania:
Krok 1: Piersi z kurczaka kroję w średniej wielkości kostkę. Wrzucam na patelnie z rozgrzanym olejem i podsmażam, doprawiając mięso przyprawą do kurczaka.
Krok 2: Usmażone mięso ściągam z patelni wrzucam na nią obrane i pokrojone bataty, cukinię, poszatkowaną czerwoną cebulę, kukurydzę, fasolę oraz natkę pietruszki. Całość mieszam i podduszam na patelni.
Krok 3: Passatę pomidorową łączę z sosem BBQ, suszonym czosnkiem, solą oraz pieprzem.
Krok 4: Do żaroodpornego naczynia przekładam podsmażonego kurczaka. Dorzucam warzywa i zalewam całość przygotowaną passatą z dodatkami.
Krok 5: Posypuję całość startym serem mozzarella i wstawiam do piekarnika rozgrzanego do 180 st. Celsjusza w programie "góra-dół". Zapiekam przez 40-50 minut. W razie potrzeby przykrywam górę zapiekanki folią aluminiową.
Krok 6: Gotowe danie dzielę na porcje i nakładam na talerze. Serwuję na ciepło. Jest pyszne, sycące i gorące- idealne na każdy chłodniejszy dzień i niepogodę za oknem. Na koniec posypuję całość natką pietruszki dla dodatkowej porcji witaminy C. Smacznego!