PrzepisDania główneKurczak faszerowany w cieście francuskim

Kurczak faszerowany w cieście francuskim

Kurczak faszerowany w cieście francuskim to sprawdzony patent na efektowany obiad. Wystarczy naprawdę niewiele, aby przygotować prawdziwą ucztę dla całej rodziny.

Kurczak faszerowany w cieście francuskim
Pyszności

10.01.2021 | aktual.: 19.03.2024 14:39

Naszego kurczaka w cieście francuskim przygotowaliśmy w Ovi Smart marki Philips.

Składniki:

Pozostałe składniki

  1. 1 szt. jajko roztrzepane
  2. 1 łyżka sezam
  3. 2 szt. filety z kurczaka
  4. 1 łyżeczka zioła prowansalskie
  5. 1 łyżeczka sól
  6. 1/3 łyżeczki pieprz
  7. 1 szt. ciasto francuskie

Farsz

  1. 150 g szpinak
  2. 100 g ser feta
  3. 2 ząbki czosnek
  4. 1/2 łyżeczki sól
  5. 1/3 łyżeczki pieprz

Sposób przygotowania:

1. Cały proces rozpocznij od przygotowania farszu. W tym celu połącz: fetę, podsmażony na maśle szpinak, czosnek, pieprz oraz sól. Dokładnie wymieszaj.

Obraz

2. Podziel pierś z kurczaka na pół, po czym dopraw solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi. Na połówce kurczaka ułóż szpinakowy farsz, po czym na wierzchu ułóż drugą część filetu.

Obraz

3. Umieść kurczaka na cieście francuskim. Wystające elementy ponacinaj (jak na zdjęciu poniżej).

Obraz

4. Zawiń końcówki ciasta do środka, posmaruj roztrzepanym jajkiem oraz sezamem. Po czym piecz przez 20-25 minut (temp. 170 stopni Celsjusza).

Obraz

5. Smacznego!

Obraz
Wybrane dla Ciebie