Kurczak faszerowany w cieście francuskim

Kurczak faszerowany w cieście francuskim to sprawdzony patent na efektowany obiad. Wystarczy naprawdę niewiele, aby przygotować prawdziwą ucztę dla całej rodziny.

Obrazek
Pyszności

Naszego kurczaka w cieście francuskim przygotowaliśmy w Ovi Smart marki Philips.

Składniki:

Pozostałe składniki

  1. 1 szt. jajko roztrzepane
  2. 1 łyżka sezam
  3. 2 szt. filety z kurczaka
  4. 1 łyżeczka zioła prowansalskie
  5. 1 łyżeczka sól
  6. 1/3 łyżeczki pieprz
  7. 1 szt. ciasto francuskie

Farsz

  1. 150 g szpinak
  2. 100 g ser feta
  3. 2 ząbki czosnek
  4. 1/2 łyżeczki sól
  5. 1/3 łyżeczki pieprz

Sposób przygotowania:

1. Cały proces rozpocznij od przygotowania farszu. W tym celu połącz: fetę, podsmażony na maśle szpinak, czosnek, pieprz oraz sól. Dokładnie wymieszaj.

Obrazek

2. Podziel pierś z kurczaka na pół, po czym dopraw solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi. Na połówce kurczaka ułóż szpinakowy farsz, po czym na wierzchu ułóż drugą część filetu.

Obrazek

3. Umieść kurczaka na cieście francuskim. Wystające elementy ponacinaj (jak na zdjęciu poniżej).

Obrazek

4. Zawiń końcówki ciasta do środka, posmaruj roztrzepanym jajkiem oraz sezamem. Po czym piecz przez 20-25 minut (temp. 170 stopni Celsjusza).

Obrazek

5. Smacznego!

Obrazek
Wybrane dla Ciebie
Nie jabłka czy śliwki. Wrzucam do formy i zapiekam pod kruszonką
Nie jabłka czy śliwki. Wrzucam do formy i zapiekam pod kruszonką
Piję zamiast kawy. Subtelnie pobudza, ale maksymalnie poprawia koncentrację
Piję zamiast kawy. Subtelnie pobudza, ale maksymalnie poprawia koncentrację
Japoński sekret gotowania ryżu. Nie klei się i nie zbryla, a jest idealnie sypki
Japoński sekret gotowania ryżu. Nie klei się i nie zbryla, a jest idealnie sypki
Miękkie, delikatne i puszyste ciasto, które pokochali Czesi. Zrobię na 1 listopada, zachwyci wszystkie ciotki
Miękkie, delikatne i puszyste ciasto, które pokochali Czesi. Zrobię na 1 listopada, zachwyci wszystkie ciotki
Wygląda jak jadalna pieczarka. Ale to bardzo podstępny i niebezpieczny grzyb
Wygląda jak jadalna pieczarka. Ale to bardzo podstępny i niebezpieczny grzyb
Zamiast kupować, robię sama. Pyszna i mam pewność, że wolna od szkodliwej chemii, a dzieci ją uwielbiają
Zamiast kupować, robię sama. Pyszna i mam pewność, że wolna od szkodliwej chemii, a dzieci ją uwielbiają
Dodaj do gulaszu. Mięso w mig stanie się miękkie i wydobędziesz z niego najlepszy smak
Dodaj do gulaszu. Mięso w mig stanie się miękkie i wydobędziesz z niego najlepszy smak
Pyszne i zdrowe mięso jemy tylko od święta. Nie jest naszpikowane hormonami i antybiotykami
Pyszne i zdrowe mięso jemy tylko od święta. Nie jest naszpikowane hormonami i antybiotykami
Tylko w tej temperaturze piekę kiełbasę. Smakuje jak prosto z ogniska
Tylko w tej temperaturze piekę kiełbasę. Smakuje jak prosto z ogniska
Zielony sos jest jednym z moich ulubionych. Idealnie pasuje do pieczonych ziemniaczków
Zielony sos jest jednym z moich ulubionych. Idealnie pasuje do pieczonych ziemniaczków
Doprawiam ziarenkami, które są dobre na stres. Risotto pachnie jak sernik baskijski
Doprawiam ziarenkami, które są dobre na stres. Risotto pachnie jak sernik baskijski
Nigdy nie jadłem tak pysznych oponek. Ten przepis z bananami to istne szaleństwo
Nigdy nie jadłem tak pysznych oponek. Ten przepis z bananami to istne szaleństwo