Kurczak hasselback z kremowym nadzieniem, boczkiem i jalapeno
Kurczak hasselback to prosty przepis na soczystą pierś z kurczaka. Sprawdzi się idealnie w roli pysznego obiadu, jak i pożywnej kolacji. Sekret przyrządzenia mięsa tkwi w jego nacinaniu. Krok po kroku pokażemy Ci, jak to zrobić.
Nazwa hasselback odnosi się do sposobu nacinania i pieczenia potraw. Chodzi tu o nacięcie produktu tak, aby nie przekroić go w całości, tworząc jednocześnie szereg kieszonek. Nazwa hasselback wywodzi się ze Szwecji, gdzie ponad 200 lat temu ponacinane w charakterystyczny sposób ziemniaki, podano po raz pierwszy w jednej z miejscowych restauracji. Przepis okazał się strzałem w 10 i od tego czasu patent ten jest wykorzystywany nie tylko w przypadku ziemniaków, ale też przy pracy z mięsem, a nawet owocami. Kurczak hasselback to sprawdzony przepis na obiadowy sukces.
W przygotowaniu obiadu pomógł nam Ovi Smart marki Philips.
Kurczak hasselback- składniki
100 g serka śmietankowego
80 g boczku-usmażonego
1/4 szkl. posiekanej natki pietruszki
2 łyżki marynowanego Jalapeño
60 g tartego sera cheddar
1/3 łyżeczki soli
1/4 łyżeczki pieprzu
2 szt. filetu z piersi z kurczaka
Przepis na pierś z kurczaka z farszem
Zacznij od przygotowania pysznego farszu, którym wypełnimy nacięcia. Do miski przełóż serek śmietankowy i dodaj starty ser cheddar.
Boczek podsmaż na patelni na chrupko, odsącz z nadmiaru tłuszczu i pokrój lub pokrusz. Dodaj do miski z serkiem. Natkę pietruszki posiekaj, papryczki jalapeno pokrój i dodaj do farszu. Dopraw całość solą oraz pieprzem i wymieszaj, żeby składniki się połączyły.
Piersi z kurczaka ułóż na blacie i ponacinaj tak, jak na filmiku lub zdjęciu, tworząc kieszonki.
Pierś z kurczaka dopraw solą oraz pieprzem. W powstałe kieszonki włóż przygotowany farsz. Tak przygotowany kurczak Hasselback powinien piec się przez 15-20 minut w 160 stopniach (Ovi).
Po tym czasie nasza pierś z kurczaka jest już gotowa. Podaj ją w towarzystwie ulubionej sałatki lub surówki. Najlepiej smakuje na ciepło, gdy serowy farsz apetycznie topi się pod wpływem temperatury.
Smacznego!