Aromatyczny marynowany kurczak z mozzarellą i sosem z bazylii. Idealna potrawa na obiad!

Nie masz ciekawego pomysłu na kolejny obiad? Nie przejmuj się, bo właśnie go znalazłaś! W tym artykule znajdziesz przepis na pysznego marynowanego kurczaka z mozzarellą i sosem z bazylii. Najlepiej podawać go z pieczonymi pomidorkami koktajlowymi, ponieważ te smaki bardzo dobrze się ze sobą komponują.

Obrazek
Ala Krauzowicz

Dokładną instrukcję znajdziesz poniżej.

kbazylia-1

Składniki:

  • 2 opakowania mozzarelli w kawałku
  • 2 1/2 łyżki soli
  • 2 1/2 łyżki pieprzu
  • 158 ml oliwy z oliwek
  • 500 g pomidorków koktajlowych
  • 2 piersi z kurczaka
  • liście świeżej bazylii
  • 3 ząbki czosnku
  • woreczek spożywczy

1. Pokrój mozarellę w plastry.

kbazylia-2
kbazylia-4

3. Zawartość woreczka przesyp na blaszkę pokrytą folią aluminiową. Porozkładaj pomidorki, żeby nie nachodziły na siebie.

kbazylia-5

4. Na piersi z kurczaka nałóż liście świeżej bazylii.

kbazylia-6

5. Na bazylię nałóż plastry sera mozzarella. Następnie blaszkę włóż do piekarnika rozgrzanego do 175 stopni C. Piecz przez 15 minut.

kbazylia-7

6. Po 15 minutach przełóż piersi z kurczaka na talerz, a pomidorki ponownie włóż do piekarnika na 10 minut.

kbazylia-8

7. Teraz zajmiemy się przygotowaniem sosu. Do blendera włóż 3 ząbki czosnku, 1/2 łyżki soli, 1/2 łyżeczki pieprzu i 79 ml oliwy z oliwek. Dokładnie zmiksuj.

kbazylia-9

8. Do zmiksowanej masy dodaj liście świeżej bazylii i ponownie zmiksuj.

kbazylia-10

9. Kurczaka polej gotowym sosem. Podawaj z upieczonymi pomidorkami koktajlowymi.

kbazylia-11

Wygląda na prawdę smacznie!

Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej