Kurczak ze szpinakiem na zoodlowanych ziemniakach
Kurczak w naszej kuchni przeszedł dziś niesamowitą metamorfozę. Jednocześnie stworzyliśmy genialny pomysł na obłędny obiad dla całej rodziny.
W filetach z kurczaka stworzyliśmy kieszonki, które nafaszerowaliśmy po brzegi farszem na bazie serka śmietankowego, szpinaku oraz parmezanu. To jednak nie koniec dobrych wiadomości. Kurczak przed nafaszerowaniem trafił do domowej marynaty, po czym upiekliśmy go razem z zakręconymi ziemniakami. Tym samym stworzyliśmy niesamowitą kombinację smakową, której nie możesz przegapić. W naszych domach przepis ten stał się prawdziwym hitem po pierwszym podaniu. Kiedy go serwujemy, za każdym razem znika z talerzy w mgnieniu oka!
Warzywny makaron do tego przepisu przygotowaliśmy w Zoodlerze marki Philips.
Składniki
Kurczak
- 2 filety z kurczaka
- 2 łyżki oleju roślinnego
- 1,5 łyżeczki słodkiej papryki
- 1 łyżeczka czosnku granulowanego
- 1 łyżeczka oregano
- 1 łyżeczka cebuli granulowanej
- 1 łyżeczka soli
- 1/2 łyżeczki pieprzu
Farsz
- 150 g serka śmietankowego
- 1 szklanka posiekanego szpinaku
- 1/2 szklanki parmezanu
- 2 ząbki czosnku
- 1/2 łyżeczki pieprzu
Ziemniaki
- 2 ziemniaki
- 1,5 łyżeczki oliwy z oliwek
- 1 łyżeczka soli
- 1/2 łyżeczki pieprzu
Kurczak
Pracę nad przepisem rozpocznij od przygotowania filetów z kurczaka.
Najpierw umyj i osusz mięso przy pomocy ręcznika papierowego. Następnie przenieś je na deskę do krojenia, po czym przy pomocy noża zrób nacięcie w pionie przez całą długość kurczaka.
Dzięki temu zabiegowi zrobisz w filetach kieszonki, które za chwilę nafaszerujemy.
Tak przygotowane filety z kurczaka przenieś do miski. Następnie dodaj do naczynia: olej roślinny, słodką paprykę, czosnek granulowany, oregano, cebulę granulowaną, pieprz oraz sól.
Dokładnie wymieszaj, po czym odstaw mięso do lodówki. Następnie przejdź do kolejnego etapu pracy nad przepisem.
Farsz
Kurczak jest już gotowy, czas więc przygotować farsz na bazie serka śmietankowego, szpinaku i parmezanu.
W tym celu potnij świeży szpinak, zetrzyj na tarce parmezan i przeciśnij przez praskę obrane ząbki czosnku. Następnie umieść na blacie kuchennym miskę, po czym wrzuć do niej serek śmietankowy, wcześniej przygotowany szpinak, parmezan, czosnek oraz pieprz. Na koniec połącz składniki przy pomocy zwykłej łyżki stołowej.
Zrób to dokładnie, aby składniki dobrze się ze sobą połączyły. W końcu chcesz, aby farsz do Twoich drobiowych kieszonek był idealny.
Ziemniaki
Brakuje nam jeszcze jednego, bardzo ważnego elementu dzisiejszego przepisu. Mowa tu oczywiście o ziemniaczanym makaronie.
Najpierw obierz i umyj warzywa. Następnie zoodluj je, po czym przełóż do formy do pieczenia. Polej delikatnie ziemniaki oliwą z oliwek. Nie zapomnij doprawić ich również przy pomocy soli oraz pieprzu.
Faszerowanie kurczaka i pieczenie
Wyjmij zamarynowane filety z kurczaka z lodówki.
Następnie umieść we wcześniej przygotowanych kieszonkach szpinakowy farsz. Tak przygotowane kawałki mięsa umieść w formie do pieczenia, po czym wstaw do nagrzanego piekarnika na 40 minut.
Urządzenie ma pracować w temperaturze 180 stopni Celsjusza. Do tego zadania wybierz program "góra-dół".
I to wszystko! Genialny obiad dla całej rodziny jest już gotowy. Teraz wystarczy, że przełożysz nafaszerowane piersi z kurczaka z ziemniakami na talerze i podasz je swoim bliskim.
Danie smakuje najlepiej na ciepło, dlatego nie zwlekaj ani minuty i serwuj pyszne posiłki zaraz po wyjęciu z piekarnika. Więcej pomysłów na ciekawe dania czeka w naszej bogatej bazie z przepisami. Na pewno znajdziesz tam wiele ciekawych kulinarnych inspiracji, które na stałe zadomowią się w Twoim menu. Będzie smacznie, kolorowo i ciekawie jednocześnie!