PoradyKuroń zdradził patent na najlepszą marynatę. Nawet Magda Gessler nie robi takich schabowych

Kuroń zdradził patent na najlepszą marynatę. Nawet Magda Gessler nie robi takich schabowych

Schabowy to pyszne danie, które najczęściej spożywamy z ziemniaczkami. Prawie każdy z nas ma w domu sprawdzony przepis na kotlety. Dzięki temu mamy pewność, że potrawa zawsze nam dobrze wyjdzie. Jednak czasami warto eksperymentować i próbować nowych przepisów. W ten sposób odkrywamy nowe, ulubione przepisy, które zostają z nami na lata. Tym razem sprawdzimy, jak schabowe przygotowuje Jakub Kuroń.

Kuroń zdradził patent na najlepszą marynatę. Nawet Magda Gessler nie robi takich schabowych
Paulina

18.07.2022 10:32

Dla wielu z nas taki złocisty kawałek schabu to już weekendowa tradycja. Oto sprawdzony przepis na to weekendowe danie. Jeśli jesteś fanem schabowych, to powinieneś koniecznie wykonać tę recepturę od Jakuba Kuronia! Zacznij od marynaty, w niej tkwi cały sekret.

Kotlety schabowe według Kuronia

Składniki na marynatę:

  • 500 ml mleka
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 cebula
  • 3 liście laurowe
  • 3 ziela angielskie
  • 1,5 łyżki soli
  • 0,5 łyżeczki pieprzu
  • 600 g schabu środkowego
Kotlety schabowe - Pyszności
Kotlety schabowe - Pyszności

Sposób przygotowania marynaty do schabowych:

Wszystkie składniki umieść w dużej misce. Dodaj mleko i obrany czosnek. Następnie cebulę pokrój w piórka i wraz z przyprawami umieść liść laurowy, ziele angielskie oraz sól i pieprz. W tak przygotowanej marynacie zanurz pokrojone i rozbite mięso. Całość pozostaw na 3-4 godziny w lodówce.

Pozostałe składniki na idealnego schabowego:

  • 1 szklanka mąki pszennej
  • jajko
  • 1 szklanka bułki tartej
  • olej roślinny lub np. smalec do smażenia
Kotlet schabowy w majonezie - Pyszności
Kotlet schabowy w majonezie - Pyszności

Jakub Kuroń - Jak przygotować schabowe krok po kroku:

Zamarynowane mięso, wyjmij z lodówki. Następnie panieruj klasycznie: mąka, rozmącone jajo i bułka tarta. Panierujemy kotlety i odkładamy je, a potem smażymy. To jeden z najbardziej powszechnych błędów. Schabowe należy obtoczyć w podanych składnikach przed usmażeniem i odrazu rozpocząć smażenie. Kotlety smażymy obustronnie do ze złocenia panierki. Czas smażenia to około pięciu minut na każdą stronę kotleta. Jeśli zaczynają się palić i szybko ciemnieją, koniecznie zmniejsz moc palnika. Według Kuronia czas smażenia to około 3-4 minuty z każdej strony. Przed podaniem najlepiej osączyć z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym.

Zobacz na naszym kanale YouTube jak przygotować najlepsze kotlety schabowe krok po kroku. Jeden składnik odmieni całe danie, wiec warto wypróbować ten przepis.

Wybrane dla Ciebie