Ewa Wachowicz dodaje do leniwych tajny składnik. Zupełnie zmienia smak całego dania

Czy to polityka, czy kariera w modelingu tak rozbudziła kreatywne myślenie Ewy Wachowicz, że jej kulinarne rewelacje się po prostu nie kończą? Co by to nie było, nam się podoba. Leniwe według Ewy Wachowicz też zaskakują, może nie jakimś skrajnie rewolucyjnym podaniem, ale nietypowym składnikiem.

ObrazekLeniwe według Ewy Wachowicz - pyszności; foto: Canva, Facebook; konto: Ewa Wachowicz

Tak jak kopytka mają być z ziemniaków, tak leniwe z twarogu. To jasne. Wszelkie składnikowe ekscesy są świetne (oczywiście jeśli zostały smakowo dobrze skomponowane), ale podstawa powinna być jednak w zgodzie z tradycją.

Nie inaczej podeszła do sprawy Ewa Wachowicz, miss Polonia z 1992 roku, sekretarz prasowa Waldemara Pawlaka, aż w końcu prowadząca kulinarnego show Ewa gotuje, który jako pierwszy magazyn w Polsce był nadawany prostu z kuchni gospodarza (a raczej - gospodyni) programu. Nie odeszła od tradycji, nie weszła w żadne kulinarne scysje, a jednocześnie dodała do swoich leniwych składnik, który robi doskonałą robotę w ogólnej kompozycji. Spójrzmy więc.

Obrazek
Leniwe według Ewy Wachowicz - Pyszności; foto: Canva

Leniwe według Ewy Wachowicz


 

  • 1/2 kg twarogu tłustego
  • 15 dag mąki + do podsypywania
  • 3 jajka
  • szczypta soli
  • 2 łyżki masła szałwiowego
  • 3 łyżki masła
  • 2 łyżki bułki tartej
  • cukier brązowy

Sposób przygotowania:

Jeśli nie masz akurat pod ręką tajnego składnika leniwych Ewy Wachowicz, czyli masła szałwiowego, zrobisz je samodzielnie w chwilę. Wystarczy podgrzać masło i dodać do niego liście szałwii. Ewa Wachowicz proponuje wrzucić je w całości i odstawić, by masło przesiąkło ziołowym aromatem. Bardziej popularnym sposobem jest posiekanie szałwii i podgrzanie je razem z masłem.

Twaróg rozgnieć w misce widelcem. Rozbij jajka, rozdziel żółtka od białek. Żółtka dodaj do twarogu i wymieszaj razem z mąką.

Obrazek
Leniwe według Ewy Wachowicz - Pyszności; foto: Canva

Białka roztrzep ze szczyptą soli i dodaj do twarogu. Wyrób ciasto. W tym momencie Ewa Wachowicz przestrzega przed dodaniem dodatkowej mąki, mimo że masa będzie się kleiła.

Ciasto wyłóż na podsypaną mąką stolnicę i uformuj wałek. Krój na 2-centymetrowe romby i gotuj we wrzącej, osolonej wodzie. Kiedy leniwe wypłyną na wierzch, gotuj jeszcze 1 minutę, łyżką przełóż do zimnej wody i odcedź.

Na zwykłym maśle zrumień bułkę tartą i dodaj do leniwych. Polej ciepłym masłem szałwiowym i posyp cukrem.

A poniżej też kluski, ale w innej odsłonie. Prosto z naszego kanału na YouTube.

Wybrane dla Ciebie

Botwinkę kiszę z mlecznym dodatkiem. Smakuje tak dobrze, że wyjadam prosto ze słoika
Botwinkę kiszę z mlecznym dodatkiem. Smakuje tak dobrze, że wyjadam prosto ze słoika
Bliny robię po litewsku. Placki i kotlety mogą się przy nich schować
Bliny robię po litewsku. Placki i kotlety mogą się przy nich schować
Zastąp tym cukier w herbacie. Organizm ci podziękuje
Zastąp tym cukier w herbacie. Organizm ci podziękuje
Strzelczyk sprawdził kurczaki z rożna w Kołobrzegu. Już po pierwszym kęsie wiedział, że dostał nieświeżego
Strzelczyk sprawdził kurczaki z rożna w Kołobrzegu. Już po pierwszym kęsie wiedział, że dostał nieświeżego
"O fuj", "ble". Magda Gessler dodała do mizerii składnik, który wzburzył wielu Polaków
"O fuj", "ble". Magda Gessler dodała do mizerii składnik, który wzburzył wielu Polaków
Wielu popełnia te błędy podczas gotowania bobu. Przez nie traci wartości odżywcze
Wielu popełnia te błędy podczas gotowania bobu. Przez nie traci wartości odżywcze
Wystarczą dwa składniki. Ten sos bije na głowę nawet uwielbiany czosnkowy
Wystarczą dwa składniki. Ten sos bije na głowę nawet uwielbiany czosnkowy
Ogórki kiszone podaję na słodko. Najpierw się dziwią, potem biorą dokładkę
Ogórki kiszone podaję na słodko. Najpierw się dziwią, potem biorą dokładkę
Biorę mięso z kurczaka i 3 przyprawy. Po chwili mam górę pysznych pulpecików
Biorę mięso z kurczaka i 3 przyprawy. Po chwili mam górę pysznych pulpecików
Wielu wylewa do zlewu, a szkoda. To babciny sposób na podkręcenie smaku zupy
Wielu wylewa do zlewu, a szkoda. To babciny sposób na podkręcenie smaku zupy
Wymieszaj z serkiem wiejskim i zajadaj na śniadanie. To połączenie działa zbawiennie na jelita
Wymieszaj z serkiem wiejskim i zajadaj na śniadanie. To połączenie działa zbawiennie na jelita
Mięciutkie i elastyczne naleśniki bez grama mąki. Kluczem do sukcesu jest inny składnik
Mięciutkie i elastyczne naleśniki bez grama mąki. Kluczem do sukcesu jest inny składnik