Ewa Wachowicz dodaje do leniwych tajny składnik. Zupełnie zmienia smak całego dania

Czy to polityka, czy kariera w modelingu tak rozbudziła kreatywne myślenie Ewy Wachowicz, że jej kulinarne rewelacje się po prostu nie kończą? Co by to nie było, nam się podoba. Leniwe według Ewy Wachowicz też zaskakują, może nie jakimś skrajnie rewolucyjnym podaniem, ale nietypowym składnikiem.

ObrazekLeniwe według Ewy Wachowicz - pyszności; foto: Canva, Facebook; konto: Ewa Wachowicz

Tak jak kopytka mają być z ziemniaków, tak leniwe z twarogu. To jasne. Wszelkie składnikowe ekscesy są świetne (oczywiście jeśli zostały smakowo dobrze skomponowane), ale podstawa powinna być jednak w zgodzie z tradycją.

Nie inaczej podeszła do sprawy Ewa Wachowicz, miss Polonia z 1992 roku, sekretarz prasowa Waldemara Pawlaka, aż w końcu prowadząca kulinarnego show Ewa gotuje, który jako pierwszy magazyn w Polsce był nadawany prostu z kuchni gospodarza (a raczej - gospodyni) programu. Nie odeszła od tradycji, nie weszła w żadne kulinarne scysje, a jednocześnie dodała do swoich leniwych składnik, który robi doskonałą robotę w ogólnej kompozycji. Spójrzmy więc.

Obrazek
Leniwe według Ewy Wachowicz - Pyszności; foto: Canva

Leniwe według Ewy Wachowicz


 

  • 1/2 kg twarogu tłustego
  • 15 dag mąki + do podsypywania
  • 3 jajka
  • szczypta soli
  • 2 łyżki masła szałwiowego
  • 3 łyżki masła
  • 2 łyżki bułki tartej
  • cukier brązowy

Sposób przygotowania:

Jeśli nie masz akurat pod ręką tajnego składnika leniwych Ewy Wachowicz, czyli masła szałwiowego, zrobisz je samodzielnie w chwilę. Wystarczy podgrzać masło i dodać do niego liście szałwii. Ewa Wachowicz proponuje wrzucić je w całości i odstawić, by masło przesiąkło ziołowym aromatem. Bardziej popularnym sposobem jest posiekanie szałwii i podgrzanie je razem z masłem.

Twaróg rozgnieć w misce widelcem. Rozbij jajka, rozdziel żółtka od białek. Żółtka dodaj do twarogu i wymieszaj razem z mąką.

Obrazek
Leniwe według Ewy Wachowicz - Pyszności; foto: Canva

Białka roztrzep ze szczyptą soli i dodaj do twarogu. Wyrób ciasto. W tym momencie Ewa Wachowicz przestrzega przed dodaniem dodatkowej mąki, mimo że masa będzie się kleiła.

Ciasto wyłóż na podsypaną mąką stolnicę i uformuj wałek. Krój na 2-centymetrowe romby i gotuj we wrzącej, osolonej wodzie. Kiedy leniwe wypłyną na wierzch, gotuj jeszcze 1 minutę, łyżką przełóż do zimnej wody i odcedź.

Na zwykłym maśle zrumień bułkę tartą i dodaj do leniwych. Polej ciepłym masłem szałwiowym i posyp cukrem.

A poniżej też kluski, ale w innej odsłonie. Prosto z naszego kanału na YouTube.

Wybrane dla Ciebie
Takie bułeczki piekła moja babcia. Pizza może się przy nich schować
Takie bułeczki piekła moja babcia. Pizza może się przy nich schować
W Pradze spróbowałam tradycyjnych knedli. Zwykłe odeszły w zapomnienie
W Pradze spróbowałam tradycyjnych knedli. Zwykłe odeszły w zapomnienie
Jesienią często robię zamiast samych ziemniaków. Ma więcej wartości i jest pyszna
Jesienią często robię zamiast samych ziemniaków. Ma więcej wartości i jest pyszna
Naleśniki farmerskie to obiadowy hit. Teść nie mógł się nachwalić tego farszu
Naleśniki farmerskie to obiadowy hit. Teść nie mógł się nachwalić tego farszu
Zapomniana zupa naszych babć, która syci i rozgrzewa. Strzelczyk pokazał, jak zrobić najlepszą
Zapomniana zupa naszych babć, która syci i rozgrzewa. Strzelczyk pokazał, jak zrobić najlepszą
Do ulubionej zupy dodaję 2 składniki. Dzięki temu jest jeszcze smaczniejsza
Do ulubionej zupy dodaję 2 składniki. Dzięki temu jest jeszcze smaczniejsza
Dzieciaki uwielbiają taką herbatkę. W domu robię zdrowszą, a cieszy tak samo
Dzieciaki uwielbiają taką herbatkę. W domu robię zdrowszą, a cieszy tak samo
Zawsze się udaje. Przepyszne ciacho do kawy
Zawsze się udaje. Przepyszne ciacho do kawy
Najlepsza sałatka dla sercowców. Ugotuj w tym płynie, a warzywo nie wyjdzie gorzkie
Najlepsza sałatka dla sercowców. Ugotuj w tym płynie, a warzywo nie wyjdzie gorzkie
Ciocia dodaje 1 łyżeczkę do placków ziemniaczanych. Wychodzą 100 razy bardziej chrupiące i pulchne
Ciocia dodaje 1 łyżeczkę do placków ziemniaczanych. Wychodzą 100 razy bardziej chrupiące i pulchne
Dla Niemców to rarytas od lat. Polacy chcieliby wyrzucić ten smak z pamięci
Dla Niemców to rarytas od lat. Polacy chcieliby wyrzucić ten smak z pamięci
Ta surówka najlepiej pasuje do gęsiny. Przepis podpatrzyłem w restauracji
Ta surówka najlepiej pasuje do gęsiny. Przepis podpatrzyłem w restauracji