Ewa Wachowicz dodaje do leniwych tajny składnik. Zupełnie zmienia smak całego dania
Czy to polityka, czy kariera w modelingu tak rozbudziła kreatywne myślenie Ewy Wachowicz, że jej kulinarne rewelacje się po prostu nie kończą? Co by to nie było, nam się podoba. Leniwe według Ewy Wachowicz też zaskakują, może nie jakimś skrajnie rewolucyjnym podaniem, ale nietypowym składnikiem.
24.10.2022 | aktual.: 05.08.2023 13:39
Zalogowani mogą więcej
Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika
Tak jak kopytka mają być z ziemniaków, tak leniwe z twarogu. To jasne. Wszelkie składnikowe ekscesy są świetne (oczywiście jeśli zostały smakowo dobrze skomponowane), ale podstawa powinna być jednak w zgodzie z tradycją.
Nie inaczej podeszła do sprawy Ewa Wachowicz, miss Polonia z 1992 roku, sekretarz prasowa Waldemara Pawlaka, aż w końcu prowadząca kulinarnego show Ewa gotuje, który jako pierwszy magazyn w Polsce był nadawany prostu z kuchni gospodarza (a raczej - gospodyni) programu. Nie odeszła od tradycji, nie weszła w żadne kulinarne scysje, a jednocześnie dodała do swoich leniwych składnik, który robi doskonałą robotę w ogólnej kompozycji. Spójrzmy więc.
Leniwe według Ewy Wachowicz
- 1/2 kg twarogu tłustego
- 15 dag mąki + do podsypywania
- 3 jajka
- szczypta soli
- 2 łyżki masła szałwiowego
- 3 łyżki masła
- 2 łyżki bułki tartej
- cukier brązowy
Sposób przygotowania:
Jeśli nie masz akurat pod ręką tajnego składnika leniwych Ewy Wachowicz, czyli masła szałwiowego, zrobisz je samodzielnie w chwilę. Wystarczy podgrzać masło i dodać do niego liście szałwii. Ewa Wachowicz proponuje wrzucić je w całości i odstawić, by masło przesiąkło ziołowym aromatem. Bardziej popularnym sposobem jest posiekanie szałwii i podgrzanie je razem z masłem.
Twaróg rozgnieć w misce widelcem. Rozbij jajka, rozdziel żółtka od białek. Żółtka dodaj do twarogu i wymieszaj razem z mąką.
Białka roztrzep ze szczyptą soli i dodaj do twarogu. Wyrób ciasto. W tym momencie Ewa Wachowicz przestrzega przed dodaniem dodatkowej mąki, mimo że masa będzie się kleiła.
Ciasto wyłóż na podsypaną mąką stolnicę i uformuj wałek. Krój na 2-centymetrowe romby i gotuj we wrzącej, osolonej wodzie. Kiedy leniwe wypłyną na wierzch, gotuj jeszcze 1 minutę, łyżką przełóż do zimnej wody i odcedź.
Na zwykłym maśle zrumień bułkę tartą i dodaj do leniwych. Polej ciepłym masłem szałwiowym i posyp cukrem.
A poniżej też kluski, ale w innej odsłonie. Prosto z naszego kanału na YouTube.