Łosoś w cieście francuskim. Przepis na rybę

Łosoś w cieście francuskim, to sprawdzony przepis na potrawę, która sprawdzi się zarówno jako obiad dla rodziny, jak i gorące danie na niejednej imprezie. Przygotowanie jest bajecznie proste, a efekt po prostu zwala z nóg.

Obrazek
Ewa

Łosoś w cieście francuskim – jak wybrać rybę?

Do łososia w cieście francuskim najlepiej wybrać łososia norweskiego, pacyficznego lub dzikiego łososia bałtyckiego (ten jest niestety ciężko dostępny w sklepach). Co zamiast łososia? Możesz sięgnąć też po pstrąga tęczowego (potocznie nazywanego łososiowym). Jest to tańsza alternatywa, ale również jest smaczna. Najlepiej jednak wybrać po prostu łososia, będzie po prostu najsmaczniej.

Przepis na łososia w cieście francuskim

Łosoś w cieście francuskim wygląda po prostu świetnie i na pewno na niejednej twarzy wywoła uśmiech. Jeśli jednak uważasz, że nie dasz rady wyciąć ryby – nie martw się i zrób to tak, jak będzie Ci najłatwiej.

Tak podana ryba świetnie sprawdzi się na rodzinnym obiedzie lub kolacji ze znajomymi. Jakie dodatki do łososia w cieście francuskim? Dorzuć ulubioną sałatkę i gotowe!

Doprawienie łososia w cieście francuskim to kwestia smaku. Przepis, który zachwyci wszystkich, publikujemy poniżej.

Składniki

Łosoś w cieście francuskim – składniki

  1. 2 filety z łososia
  2. 2 arkusze ciasta francuskiego
  3. 1 por
  4. 3/4 szklanki startego sera
  5. 2-3 łyżki masła do smażenia
  6. 2-3 łyżki śmietany 18%
  7. 1 jajko
  8. sól i pieprz

Łosoś w cieście francuskim krok po kroku. Co najpierw?

Zacznijmy od przygotowania pora.

Na patelni rozgrzej masło. Pora dokładnie umyj i pokrój na kawałki. Wrzuć na patelnię i podsmaż chwilę, żeby pozostał chrupiący. Dodaj śmietanę, sól i pieprz i dokładnie wszystko wymieszaj.

Kiedy por już się usmaży i połączy z kremową śmietanką- wyłóż go na rozłożony arkusz ciasta francuskiego tak, żeby pozostały puste brzegi. Najlepiej ciasto francuskie położyć od razu na blaszce do pieczenia i na niej składać naszego łososia, dzięki czemu unikniesz ryzykownego przekładania ciasta nadzianego farszem na blaszkę, co mogłoby się skończyć małą katastrofą ;)

Na pora wysyp równomiernie ser. Najlepiej sprawdzi się tutaj mozzarella. Ma łagodny smak  i wspaniale się topi.

Na górę ułóż filety z łososia.

Łososia przykryj drugim arkuszem ciasta francuskiego i uformuj rybę tak, jak na zdjęciu. Nie martw się, to nie jest trudne, a podana w ten sposób ryba będzie prezentowała się naprawdę ładnie.

Pieczenie łososia w cieście francuskim

Czas na pieczenie łososia w cieście francuskim.

Wierzch naszej ryby ponacinaj delikatnie w łuski brzegiem łyżki – tak jak na zdjęciu. Ciasto posmaruj roztrzepanym jajkiem, żeby nabrało pięknej, złotej barwy.

Wstaw do piekarnika na 15-20 minut (temp. 200 stopni Celsjusza).

Gotowe!

Po 20 minutach Twoja ryba jest gotowa!

Chrupiący por świetnie komponuje się z łososiem w cieście francuskim (to nasza kwestia smaku). Podawaj danie na ciepło, w towarzystwie lekkiej sałatki.

Smacznego!

Wybrane dla Ciebie

Syp do kawy zamiast białego cukru. Będzie słodka, ale znacznie zdrowsza
Syp do kawy zamiast białego cukru. Będzie słodka, ale znacznie zdrowsza
Te krokiety smakują mi bardziej niż z kapustą. Leśny farsz bije inne na głowę
Te krokiety smakują mi bardziej niż z kapustą. Leśny farsz bije inne na głowę
W Poznaniu robią kompot z korbola na zimę. Najlepszy jest po 3 miesiącach
W Poznaniu robią kompot z korbola na zimę. Najlepszy jest po 3 miesiącach
Wsyp na patelnię, zanim wlejesz olej. Nie będzie pryskać podczas smażenia
Wsyp na patelnię, zanim wlejesz olej. Nie będzie pryskać podczas smażenia
Dolej do zupy dyniowej. Mocno podkręci jej smak i nie będzie mdła
Dolej do zupy dyniowej. Mocno podkręci jej smak i nie będzie mdła
Bułgarzy jedzą na śniadanie. Podobną breję robiło się w PRL-u
Bułgarzy jedzą na śniadanie. Podobną breję robiło się w PRL-u
Najlepszy przepis na kopytka. Dzięki odpowiedniej proporcji składników wychodzą mięciutkie jak gąbeczka
Najlepszy przepis na kopytka. Dzięki odpowiedniej proporcji składników wychodzą mięciutkie jak gąbeczka
Dodaję 1 łyżkę, aby się nie sklejały. Zobaczyłam, jak robią to w restauracji
Dodaję 1 łyżkę, aby się nie sklejały. Zobaczyłam, jak robią to w restauracji
Koleżanka z Włoch zrobiła peperonatę. Tak aromatycznego gulaszu dawno nie jadłam
Koleżanka z Włoch zrobiła peperonatę. Tak aromatycznego gulaszu dawno nie jadłam
Takich grzybów nie susz pod żadnym pozorem. Mogą zamienić się w truciznę
Takich grzybów nie susz pod żadnym pozorem. Mogą zamienić się w truciznę
Smakuje jak w szkolnej stołówce. Znajoma kucharka zdradziła, jak gotowało się pomidorówkę
Smakuje jak w szkolnej stołówce. Znajoma kucharka zdradziła, jak gotowało się pomidorówkę
Za każdym razem dodaję do kotletów mielonych. Wychodzą mięciutkie i soczyste jak w mlecznym barze
Za każdym razem dodaję do kotletów mielonych. Wychodzą mięciutkie i soczyste jak w mlecznym barze