PrzepisMacchiato z chia

Macchiato z chia

Podczas lata każdy z nas szuka ochłody. I mamy dziś dla Ciebie idealną kombinację - macchiato z chia. Po prostu palce lizać, zresztą za moment sama się o tym przekonasz.

Macchiato z chia
Pyszności

25.07.2020 | aktual.: 16.08.2020 17:32

W przygotowaniu deserku pomógł nam blender kielichowy marki Philips.

Składniki:

Macchiato Chia

  1. 2 szkl. mleko roślinne migdałowe/sojowe/ryżowe
  2. 10 szt. suszone daktyle
  3. 1 szkl. orzechy nerkowca
  4. 2 łyżki kawa rozpuszczalna
  5. 1/2 szkl. nasiona chia

Sos orzechowy

  1. 3 łyżki syrop klonowy/miód
  2. 3 łyżki masło orzechowe
  3. 2 łyżki olej kokosowy

Sposób przygotowania:

1. Połącz w blenderze: orzechy nerkowca, suszone daktyle, kawę rozpuszczalną...

Obraz

2. ... oraz mleko roślinne.

Obraz

3. Przelej mieszankę do miski i dodaj chia. Mieszankę przelej do słoiczka, wypełniając go w proporcji 3/4 szkl. Odstaw do lodówki na 2 godziny.

Obraz

4. Aby przygotować drugą warstwę, połącz na palniku: olej kokosowy, masło orzechowe i syrop klonowy. Możesz użyć tu również miód.

Obraz

5. Umieść sos orzechowy na wierzchu deserku. Nie zapomnij również o dropsach czekoladowych. Deser możesz skosztować od razu, smacznego!

Obraz
Wybrane dla Ciebie