Magda Gessler pokazała, jak zrobić prawdziwą kapustę wigilijną. Dodaje zaskakujący składnik
Na wigilijnym stole nie może zabraknąć tradycyjnej kapusty z grzybami. Ze sprawdzonym przepisem przychodzi sama Magda Gessler, która zdradziła, jak przygotowuje to wyjątkowe danie. Jeden składnik może być totalnym zaskoczeniem.
25.11.2023 | aktual.: 25.11.2023 12:52
Planujesz już świąteczne menu? A może wieczerza wigilijna w tym roku będzie odbywać się w twoim domu i chcesz przygotować przepyszną kolację zgodnie z polską tradycją? Jeśli tak, koniecznie zostań ze mną do końca.
Dlaczego? Otóż już za moment dowiesz się, jak jedno z klasycznych dań wigilijnych robi sama Magda Gessler. Tego przepisu nie możesz przegapić!
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Znana restauratorka ma własny patent na kapustę z grzybami
Na pewno zgodzisz się ze mną, że Magda Gessler to prawdziwe guru kulinarne w naszym kraju. Kreatywna i niebojąca się wyzwań gwiazda jest nie tylko znaną i cenioną restauratorką, ale i ostatnią deską ratunku dla wielu polskich lokali gastronomicznych. To właśnie za sprawą jej "Kuchennych Rewolucji" wiele restauracji zyskało szansę na nowy początek.
Pani Magda nie osiada jednak na laurach i ciągle działa. Nie inaczej było w przypadku jej świątecznego cyklu na platformie YT, gdzie zdradziła m.in. jak zrobić domową kapustę z grzybami. Jej wersja wigilijnej potrawy zachwyca już od samego patrzenia. A pomysł na dodanie do składników ugotowanej pigwy to prawdziwy strzał w 10! Zresztą sam się o tym przekonaj i zapoznaj się z autorską recepturą gwiazdy.
Jak wigilijną kapustę z grzybami robi sama Magda Gessler?
Składniki:
- 300 g suszonych grzybów,
- 1,5 kg kiszonej kapusty,
- 3 cebule,
- 5 pigw,
- jabłka szara reneta,
- sok z kapusty,
- przyprawy: mielony kminek, liść laurowy, ziele angielskie, sól, pieprz, goździki,
- trochę grzybów z farszu na uszka,
- 0.3 l oleju lnianego lub rzepakowego,
- miód lipowy lub cukier.
Sposób przygotowania:
- Aby przygotować wigilijną kapustę z grzybami wg receptury samej Magdy Gessler, najpierw podsmaż na oleju rzepakowym dwie cebule. Warzywa pokrój wcześniej w tzw. piórka.
- Do drugiego garnka wrzuć suszone grzyby i gotuj je pod przykryciem z niewielką ilością wody, liśćmi laurowymi, jedną cebulą, pieprzem, zielem angielskim oraz solą. Dopiero po takiej kąpieli grzyby można dodać do pozostałych składników.
- Gdy cebula z pierwszego garnka nabierze złocistych rumieńców, możesz wrzucić do środka zmielony kminek.
- Jako kolejny składnik w garnku powinna znaleźć się kiszona kapusta. Magda Gessler podkreśla, aby wcześniej jej nie płukać. Po kapuście przelej do garnka jeszcze sok z niej. Znana restauratorka na tym etapie dodaje do garnka dodatkowo trochę grzybów z farszu na uszka i do pierogów.
- Do gotującej się kapusty dodaj następnie pieprz, ziele angielskie, gózdzki, cukier oraz sól.
- W międzyczasie z garnka z gotującymi się grzybami usuń cebulę.
- Dopiero w takiej formie możesz dodać do garnka z kapustą osobno gotowane grzyby.
- Pod koniec gotowania do mieszanki dodaj ugotowane wcześniej pigwy wraz z kompotem oraz jabłka. Duszenie kapusty w sumie powinno zająć ok. 2 godzin. Smacznego!
Kapusta z grzybami | Magda Gessler odc.7
Zanim się pożegnamy, koniecznie napisz mi, w jaki sposób ty robisz wigilijną kapustę z grzybami.