PrzepisBoże NarodzenieMagda Gessler pokazała, jak zrobić prawdziwą kapustę wigilijną. Dodaje zaskakujący składnik

Magda Gessler pokazała, jak zrobić prawdziwą kapustę wigilijną. Dodaje zaskakujący składnik

Magda Gessler zdradziła przepis na wigilijną kapustę z grzybami
Magda Gessler zdradziła przepis na wigilijną kapustę z grzybami
Źródło zdjęć: © YouTube | @MagdaGesslertv
25.11.2023 12:30, aktualizacja: 25.11.2023 12:52

Na wigilijnym stole nie może zabraknąć tradycyjnej kapusty z grzybami. Ze sprawdzonym przepisem przychodzi sama Magda Gessler, która zdradziła, jak przygotowuje to wyjątkowe danie. Jeden składnik może być totalnym zaskoczeniem.

Planujesz już świąteczne menu? A może wieczerza wigilijna w tym roku będzie odbywać się w twoim domu i chcesz przygotować przepyszną kolację zgodnie z polską tradycją? Jeśli tak, koniecznie zostań ze mną do końca. 

Dlaczego? Otóż już za moment dowiesz się, jak jedno z klasycznych dań wigilijnych robi sama Magda Gessler. Tego przepisu nie możesz przegapić!

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Znana restauratorka ma własny patent na kapustę z grzybami

Na pewno zgodzisz się ze mną, że Magda Gessler to prawdziwe guru kulinarne w naszym kraju. Kreatywnaniebojąca się wyzwań gwiazda jest nie tylko znanącenioną restauratorką, ale i ostatnią deską ratunku dla wielu polskich lokali gastronomicznych. To właśnie za sprawą jej "Kuchennych Rewolucji" wiele restauracji zyskało szansę na nowy początek.

Pani Magda nie osiada jednak na laurach i ciągle działa. Nie inaczej było w przypadku jej świątecznego cyklu na platformie YT, gdzie zdradziła m.in. jak zrobić domową kapustę z grzybami. Jej wersja wigilijnej potrawy zachwyca już od samego patrzenia. A pomysł na dodanie do składników ugotowanej pigwy to prawdziwy strzał w 10! Zresztą sam się o tym przekonaj i zapoznaj się z autorską recepturą gwiazdy.

Jak wigilijną kapustę z grzybami robi sama Magda Gessler?

Składniki: 

  • 300 g suszonych grzybów,
  • 1,5 kg kiszonej kapusty,
  • 3 cebule,
  • 5 pigw,
  • jabłka szara reneta,
  • sok z kapusty,
  • przyprawy: mielony kminek, liść laurowy, ziele angielskie, sól, pieprz, goździki,
  • trochę grzybów z farszu na uszka,
  • 0.3 l oleju lnianego lub rzepakowego,
  • miód lipowy lub cukier. 

Sposób przygotowania:

  1. Aby przygotować wigilijną kapustę z grzybami wg receptury samej Magdy Gessler, najpierw podsmaż na oleju rzepakowym dwie cebule. Warzywa pokrój wcześniej w tzw. piórka
  2. Do drugiego garnka wrzuć suszone grzyby i gotuj je pod przykryciem z niewielką ilością wody, liśćmi laurowymi, jedną cebulą, pieprzem, zielem angielskim oraz solą. Dopiero po takiej kąpieli grzyby można dodać do pozostałych składników. 
  3. Gdy cebula z pierwszego garnka nabierze złocistych rumieńców, możesz wrzucić do środka zmielony kminek. 
  4. Jako kolejny składnik w garnku powinna znaleźć się kiszona kapusta. Magda Gessler podkreśla, aby wcześniej jej nie płukać. Po kapuście przelej do garnka jeszcze sok z niej. Znana restauratorka na tym etapie dodaje do garnka dodatkowo trochę grzybów z farszu na uszka i do pierogów. 
  5. Do gotującej się kapusty dodaj następnie pieprz, ziele angielskie, gózdzki, cukier oraz sól.
  6. W międzyczasie z garnka z gotującymi się grzybami usuń cebulę
  7. Dopiero w takiej formie możesz dodać do garnka z kapustą osobno gotowane grzyby. 
  8. Pod koniec gotowania do mieszanki dodaj ugotowane wcześniej pigwy wraz z kompotem oraz jabłka. Duszenie kapusty w sumie powinno zająć ok. 2 godzin. Smacznego!

Kapusta z grzybami | Magda Gessler odc.7

Zanim się pożegnamy, koniecznie napisz mi, w jaki sposób ty robisz wigilijną kapustę z grzybami.

Źródło artykułu:Pysznosci.pl
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także