Magda Gessler pokazała, jak zrobić prawdziwą kapustę wigilijną. Dodaje zaskakujący składnik

Na wigilijnym stole nie może zabraknąć tradycyjnej kapusty z grzybami. Ze sprawdzonym przepisem przychodzi sama Magda Gessler, która zdradziła, jak przygotowuje to wyjątkowe danie. Jeden składnik może być totalnym zaskoczeniem.

Magda Gessler zdradziła przepis na wigilijną kapustę z grzybamiMagda Gessler zdradziła przepis na wigilijną kapustę z grzybami
Źródło zdjęć: © YouTube | @MagdaGesslertv
Marzena Pęcak

Planujesz już świąteczne menu? A może wieczerza wigilijna w tym roku będzie odbywać się w twoim domu i chcesz przygotować przepyszną kolację zgodnie z polską tradycją? Jeśli tak, koniecznie zostań ze mną do końca. 

Dlaczego? Otóż już za moment dowiesz się, jak jedno z klasycznych dań wigilijnych robi sama Magda Gessler. Tego przepisu nie możesz przegapić!

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Lody w chrupiącej panierce to gotowa receptura na zaskakujący deser. Czegoś takiego jeszcze nie jadłeś

Znana restauratorka ma własny patent na kapustę z grzybami

Na pewno zgodzisz się ze mną, że Magda Gessler to prawdziwe guru kulinarne w naszym kraju. Kreatywnaniebojąca się wyzwań gwiazda jest nie tylko znanącenioną restauratorką, ale i ostatnią deską ratunku dla wielu polskich lokali gastronomicznych. To właśnie za sprawą jej "Kuchennych Rewolucji" wiele restauracji zyskało szansę na nowy początek.

Pani Magda nie osiada jednak na laurach i ciągle działa. Nie inaczej było w przypadku jej świątecznego cyklu na platformie YT, gdzie zdradziła m.in. jak zrobić domową kapustę z grzybami. Jej wersja wigilijnej potrawy zachwyca już od samego patrzenia. A pomysł na dodanie do składników ugotowanej pigwy to prawdziwy strzał w 10! Zresztą sam się o tym przekonaj i zapoznaj się z autorską recepturą gwiazdy.

Jak wigilijną kapustę z grzybami robi sama Magda Gessler?

Składniki: 

  • 300 g suszonych grzybów,
  • 1,5 kg kiszonej kapusty,
  • 3 cebule,
  • 5 pigw,
  • jabłka szara reneta,
  • sok z kapusty,
  • przyprawy: mielony kminek, liść laurowy, ziele angielskie, sól, pieprz, goździki,
  • trochę grzybów z farszu na uszka,
  • 0.3 l oleju lnianego lub rzepakowego,
  • miód lipowy lub cukier. 

Sposób przygotowania:

  1. Aby przygotować wigilijną kapustę z grzybami wg receptury samej Magdy Gessler, najpierw podsmaż na oleju rzepakowym dwie cebule. Warzywa pokrój wcześniej w tzw. piórka
  2. Do drugiego garnka wrzuć suszone grzyby i gotuj je pod przykryciem z niewielką ilością wody, liśćmi laurowymi, jedną cebulą, pieprzem, zielem angielskim oraz solą. Dopiero po takiej kąpieli grzyby można dodać do pozostałych składników. 
  3. Gdy cebula z pierwszego garnka nabierze złocistych rumieńców, możesz wrzucić do środka zmielony kminek. 
  4. Jako kolejny składnik w garnku powinna znaleźć się kiszona kapusta. Magda Gessler podkreśla, aby wcześniej jej nie płukać. Po kapuście przelej do garnka jeszcze sok z niej. Znana restauratorka na tym etapie dodaje do garnka dodatkowo trochę grzybów z farszu na uszka i do pierogów. 
  5. Do gotującej się kapusty dodaj następnie pieprz, ziele angielskie, gózdzki, cukier oraz sól.
  6. W międzyczasie z garnka z gotującymi się grzybami usuń cebulę
  7. Dopiero w takiej formie możesz dodać do garnka z kapustą osobno gotowane grzyby. 
  8. Pod koniec gotowania do mieszanki dodaj ugotowane wcześniej pigwy wraz z kompotem oraz jabłka. Duszenie kapusty w sumie powinno zająć ok. 2 godzin. Smacznego!

Kapusta z grzybami | Magda Gessler odc.7

Zanim się pożegnamy, koniecznie napisz mi, w jaki sposób ty robisz wigilijną kapustę z grzybami.

Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Dodawaj 2 łyżeczki do owsianki. Opóźnią procesy starzenia się i pomogą podnieść poziom żelaza
Dodawaj 2 łyżeczki do owsianki. Opóźnią procesy starzenia się i pomogą podnieść poziom żelaza
Unikaj tych chlebów, jeśli chcesz na dłużej zachować zdrowie
Unikaj tych chlebów, jeśli chcesz na dłużej zachować zdrowie
Tak upieczonymi żeberkami zaskoczysz nawet wybrednego gościa. Po prostu palce lizać
Tak upieczonymi żeberkami zaskoczysz nawet wybrednego gościa. Po prostu palce lizać
Nie mogłam się zdecydować i zrobiłam 2 w 1. Rodzina oszalała na punkcie tego ciasta
Nie mogłam się zdecydować i zrobiłam 2 w 1. Rodzina oszalała na punkcie tego ciasta
Wygląda jak naleśnik, ale nie ma w nim ani grama mąki. Serwuję na śniadanie
Wygląda jak naleśnik, ale nie ma w nim ani grama mąki. Serwuję na śniadanie
Blenduję z kawą i piję przed śniadaniem. Daje kopa energii i rozkręca leniwe jelita
Blenduję z kawą i piję przed śniadaniem. Daje kopa energii i rozkręca leniwe jelita
Na Wszystkich Świętych robię schab po węgiersku. Odgrzewany smakuje 100 razy lepiej
Na Wszystkich Świętych robię schab po węgiersku. Odgrzewany smakuje 100 razy lepiej
Żadne placki czy zapiekanka. W moim domu hitem są ziemniaczki po chińsku
Żadne placki czy zapiekanka. W moim domu hitem są ziemniaczki po chińsku
Mieszam kilka składników i wrzucam na gorący olej. Na widok tych pączków aż cieknie ślinka
Mieszam kilka składników i wrzucam na gorący olej. Na widok tych pączków aż cieknie ślinka
Pomaga strawić obfity posiłek. Zrobisz z sezonowych owoców
Pomaga strawić obfity posiłek. Zrobisz z sezonowych owoców
W Skandynawii aż piszczą na widok tych cukierków. Innych skręca na samą myśl
W Skandynawii aż piszczą na widok tych cukierków. Innych skręca na samą myśl
Dodaj do zupy dyniowej. Wesprze odporność i pomoże zbić cholesterol
Dodaj do zupy dyniowej. Wesprze odporność i pomoże zbić cholesterol