Magda Gessler pokazała, jak zrobić prawdziwą kapustę wigilijną. Dodaje zaskakujący składnik

Na wigilijnym stole nie może zabraknąć tradycyjnej kapusty z grzybami. Ze sprawdzonym przepisem przychodzi sama Magda Gessler, która zdradziła, jak przygotowuje to wyjątkowe danie. Jeden składnik może być totalnym zaskoczeniem.

Magda Gessler zdradziła przepis na wigilijną kapustę z grzybamiMagda Gessler zdradziła przepis na wigilijną kapustę z grzybami
Źródło zdjęć: © YouTube | @MagdaGesslertv
Marzena Pęcak

Planujesz już świąteczne menu? A może wieczerza wigilijna w tym roku będzie odbywać się w twoim domu i chcesz przygotować przepyszną kolację zgodnie z polską tradycją? Jeśli tak, koniecznie zostań ze mną do końca. 

Dlaczego? Otóż już za moment dowiesz się, jak jedno z klasycznych dań wigilijnych robi sama Magda Gessler. Tego przepisu nie możesz przegapić!

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Lody w chrupiącej panierce to gotowa receptura na zaskakujący deser. Czegoś takiego jeszcze nie jadłeś

Znana restauratorka ma własny patent na kapustę z grzybami

Na pewno zgodzisz się ze mną, że Magda Gessler to prawdziwe guru kulinarne w naszym kraju. Kreatywnaniebojąca się wyzwań gwiazda jest nie tylko znanącenioną restauratorką, ale i ostatnią deską ratunku dla wielu polskich lokali gastronomicznych. To właśnie za sprawą jej "Kuchennych Rewolucji" wiele restauracji zyskało szansę na nowy początek.

Pani Magda nie osiada jednak na laurach i ciągle działa. Nie inaczej było w przypadku jej świątecznego cyklu na platformie YT, gdzie zdradziła m.in. jak zrobić domową kapustę z grzybami. Jej wersja wigilijnej potrawy zachwyca już od samego patrzenia. A pomysł na dodanie do składników ugotowanej pigwy to prawdziwy strzał w 10! Zresztą sam się o tym przekonaj i zapoznaj się z autorską recepturą gwiazdy.

Jak wigilijną kapustę z grzybami robi sama Magda Gessler?

Składniki: 

  • 300 g suszonych grzybów,
  • 1,5 kg kiszonej kapusty,
  • 3 cebule,
  • 5 pigw,
  • jabłka szara reneta,
  • sok z kapusty,
  • przyprawy: mielony kminek, liść laurowy, ziele angielskie, sól, pieprz, goździki,
  • trochę grzybów z farszu na uszka,
  • 0.3 l oleju lnianego lub rzepakowego,
  • miód lipowy lub cukier. 

Sposób przygotowania:

  1. Aby przygotować wigilijną kapustę z grzybami wg receptury samej Magdy Gessler, najpierw podsmaż na oleju rzepakowym dwie cebule. Warzywa pokrój wcześniej w tzw. piórka
  2. Do drugiego garnka wrzuć suszone grzyby i gotuj je pod przykryciem z niewielką ilością wody, liśćmi laurowymi, jedną cebulą, pieprzem, zielem angielskim oraz solą. Dopiero po takiej kąpieli grzyby można dodać do pozostałych składników. 
  3. Gdy cebula z pierwszego garnka nabierze złocistych rumieńców, możesz wrzucić do środka zmielony kminek. 
  4. Jako kolejny składnik w garnku powinna znaleźć się kiszona kapusta. Magda Gessler podkreśla, aby wcześniej jej nie płukać. Po kapuście przelej do garnka jeszcze sok z niej. Znana restauratorka na tym etapie dodaje do garnka dodatkowo trochę grzybów z farszu na uszka i do pierogów. 
  5. Do gotującej się kapusty dodaj następnie pieprz, ziele angielskie, gózdzki, cukier oraz sól.
  6. W międzyczasie z garnka z gotującymi się grzybami usuń cebulę
  7. Dopiero w takiej formie możesz dodać do garnka z kapustą osobno gotowane grzyby. 
  8. Pod koniec gotowania do mieszanki dodaj ugotowane wcześniej pigwy wraz z kompotem oraz jabłka. Duszenie kapusty w sumie powinno zająć ok. 2 godzin. Smacznego!

Kapusta z grzybami | Magda Gessler odc.7

Zanim się pożegnamy, koniecznie napisz mi, w jaki sposób ty robisz wigilijną kapustę z grzybami.

Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Dodaj do owsianki. Takie śniadanie obniża cholesterol i zapobiega skokom cukru
Dodaj do owsianki. Takie śniadanie obniża cholesterol i zapobiega skokom cukru
Prawie nikt nie je tego mięsa, a jest zdrowsze od kurczaka. Chude i zawiera sporo białka
Prawie nikt nie je tego mięsa, a jest zdrowsze od kurczaka. Chude i zawiera sporo białka
Podsmażam i dodaję do mielonych. Teściowa od razu podchwyciła ten patent
Podsmażam i dodaję do mielonych. Teściowa od razu podchwyciła ten patent
Bez grzybów i kapusty. Babcia najpierw krzyczała, potem zachwalała moje uszka
Bez grzybów i kapusty. Babcia najpierw krzyczała, potem zachwalała moje uszka
Koreańczyk spróbował zupę gulaszową. Jego mina i gest na koniec robią furorę
Koreańczyk spróbował zupę gulaszową. Jego mina i gest na koniec robią furorę
Polacy nie wiedzą, jak go podawać. Pomoże w zaparciach i obniży cukier
Polacy nie wiedzą, jak go podawać. Pomoże w zaparciach i obniży cukier
Nietypowy przysmak na jarmarku. Takich rarytasów nikt się nie spodziewa
Nietypowy przysmak na jarmarku. Takich rarytasów nikt się nie spodziewa
Biorę serek wiejski, jajko i ziemniaki. Po chwili mam górę pysznych placków
Biorę serek wiejski, jajko i ziemniaki. Po chwili mam górę pysznych placków
Dodaję 1 łyżkę do rozbitych jaj. Jajecznica wychodzi aksamitna i bardzo delikatna
Dodaję 1 łyżkę do rozbitych jaj. Jajecznica wychodzi aksamitna i bardzo delikatna
Ewa Wachowicz powiedziała nam, jak robi uszka. Jej sposób nie wszystkim się spodoba
Ewa Wachowicz powiedziała nam, jak robi uszka. Jej sposób nie wszystkim się spodoba
Jaka kawa jest najzdrowsza? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Jaka kawa jest najzdrowsza? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Częsty błąd przy gotowaniu makaronu. Włoch by tego nie zrobił
Częsty błąd przy gotowaniu makaronu. Włoch by tego nie zrobił
ZATRZYMAJ SIĘ NA CHWILĘ… TE ARTYKUŁY WARTO PRZECZYTAĆ 👀