Makaron ze szpinakiem i pieczarkami w sosie śmietanowym - kiedy go spróbowałam, zakochałam się w nim

Osobiście, jestem wielką miłośniczką makaronów. Uwielbiam je praktycznie pod każdą postacią - zapiekany, z sosem, a nawet w sałatce.

Obrazek
Pyszności

W tym artykule pokażę ci, jak zrobić pyszny makaron ze szpinakiem i pieczarkami, podawany w delikatnym, śmietanowym sosie. Jeżeli kochasz makaron, tak samo jak ja, to ten przepis z pewnością przypadnie ci do gustu.

Nie traćmy więc czasu i zabierzmy się za jego przygotowanie. Przepis znajduje się poniżej.

Składniki:

  1. 350 g pieczarki pokrojone w plastry
  2. 1/2 łyżeczki sól
  3. 2 ząbki czosnek drobno posiekany
  4. 180 ml rosół
  5. 200 g serek śmietankowy
  6. 120 g parmezan starty
  7. 3 garści liście szpinaku
  8. 500 g makaron ugotowany
  9. 100 g masło
Sposób przygotowania:
1. Rozgrzej patelnię, a następnie wrzuć na nią masło. Kiedy masło się roztopi, dodaj do niego pieczarki. Przypraw je solą.
2. Kiedy pieczarki się podsmażą i zmniejszą swoją objętość dodaj czosnek i wymieszaj.
3. Na patelnię wlej rosół i poczekaj aż się zagotuje. Co jakiś czas pomieszaj.
4. Kiedy rosół się zagotuje, dodaj serek śmietankowy i ponownie wymieszaj.
5. Następnie dodaj starty parmezan oraz szpinak. Wymieszaj.
6. Kiedy szpinak zmniejszy swoją objętość, na patelnię wrzuć ugotowany makaron. Dokładnie wymieszaj.
7. Gotowe danie przełóż na talerz.
8. Smacznego!
Wybrane dla Ciebie
Świąteczny schab piekę w takiej temperaturze. Za każdym razem wychodzi idealnie miękki i nieprzesuszony
Świąteczny schab piekę w takiej temperaturze. Za każdym razem wychodzi idealnie miękki i nieprzesuszony
Dodaję do wigilijnej kapusty z grochem. Jest znacznie smaczniejsza
Dodaję do wigilijnej kapusty z grochem. Jest znacznie smaczniejsza
Ten pasztet jest obowiązkowy podczas świąt. Ani grama mięsa, a zachwyca smakiem
Ten pasztet jest obowiązkowy podczas świąt. Ani grama mięsa, a zachwyca smakiem
Sprawdź przy zakupie karpia. Na wigilii ryby na pewno nie będzie czuć mułem
Sprawdź przy zakupie karpia. Na wigilii ryby na pewno nie będzie czuć mułem
Tę sałatkę zrobię na Boże Narodzenie. Po andrzejkach wszystkie kuzynki chciały przepis
Tę sałatkę zrobię na Boże Narodzenie. Po andrzejkach wszystkie kuzynki chciały przepis
Szlachta zajadała się tym mięsem, a dziś zapomniane. Przygotuję je na świąteczny obiad
Szlachta zajadała się tym mięsem, a dziś zapomniane. Przygotuję je na świąteczny obiad
Moja kuzynka robi takie na Wigilię. Cały gar znika w mgnieniu oka
Moja kuzynka robi takie na Wigilię. Cały gar znika w mgnieniu oka
Świąteczny pasztet piekę zawsze w takiej temperaturze. Jest kremowy, pełen smaku, ale nigdy za suchy
Świąteczny pasztet piekę zawsze w takiej temperaturze. Jest kremowy, pełen smaku, ale nigdy za suchy
Wiesz, ile gotować grzyby na uszka? Błąd sprawi, że stracą smak lub będą za twarde
Wiesz, ile gotować grzyby na uszka? Błąd sprawi, że stracą smak lub będą za twarde
Ryby na Wigilię nie panieruj w tej mące. Panierka nigdy nie będzie chrupiąca, a naciągnie tłuszczu
Ryby na Wigilię nie panieruj w tej mące. Panierka nigdy nie będzie chrupiąca, a naciągnie tłuszczu
Doświadczone gospodynie tak gotują buraki. Są szybko miękkie i nie tracą koloru
Doświadczone gospodynie tak gotują buraki. Są szybko miękkie i nie tracą koloru
Większość ją wylewa, a ja moczę w niej śledzie. Jak nic innego sprawia, że są jędrne i miękkie
Większość ją wylewa, a ja moczę w niej śledzie. Jak nic innego sprawia, że są jędrne i miękkie
ZACZEKAJ! ZOBACZ, CO TERAZ JEST NA TOPIE 🔥