Jeżeli jesteś miłośnikiem makaronu, przepis który za chwilę zobaczysz, na pewno przypadnie ci do gustu. Będzie to zapiekany makaron penne z kurczakiem i serem w pysznym sosie śmietanowym. Brzmi świetnie, prawda?
A więc do dzieła! Przepis znajdziesz poniżej.
Składniki:
- 2 szt. pierś z kurczaka pokrojona w kostkę
- sól
- pieprz
- 3 ząbki czosnek wyciśnięty
- 570 ml rosół
- 570 ml śmietana 30%
- 400 g makaron penne ugotowany
- 400 g parmezan starty
- 400 g mozzarella starta
- 3 łyżki oliwa z oliwek
Sposób przygotowania:
1. Na patelni rozgrzej 1 łyżkę oliwy z oliwek. Następnie wrzuć na nią pokrojoną pierś z kurczaka i przypraw solą, pieprzem i wymieszaj. (ilość przypraw według twojego własnego uznania) Kiedy kurczak się delikatnie podsmaży dodaj czosnek i ponownie wymieszaj. Kiedy kurczak będzie dosmażony, zdejmij patelnię z ognia.
2. Usmażonego kurczaka przełóż do garnka i podgrzewaj. Dodaj do niego rosół, śmietanę i makaron Wymieszaj. Przykryj garnek. Kiedy sos się zagotuje, zmniejsz ogień i podgrzewaj przez 15 minut.
3. Po 15 minutach, wyłącz ogień i dodaj do garnka 345 g startego parmezanu. Wymieszaj.
4. Nasmaruj blaszkę lub naczynie żaroodporne oliwą z oliwek. Następnie wsyp połowę ilości makaronowej mieszanki.
5. Wymieszaj ze sobą startą mozzarellę i pozostałą ilość startego parmezanu, a następnie połową ilości mieszanki posyp makaron w blaszce.
6. Wsyp do blaszki pozostałą ilość makaronu i posyp ją pozostałą ilością mieszanki mozzarelli i parmezanu. Włóż do piekarnika rozgrzanego do 170 stopni C i piecz przez 15 minut.
7. Po 15 minutach wyjmij gotowe danie z piekarnika.
8. Smacznego!