Zapiekany makaron penne z kurczakiem i serem w pysznym sosie śmietanowym. Niebo w gębie!

Makaron ma bardzo wiele zalet. Szybko się go przyrządza, jest bardzo smaczny, a na dodatek można wykonywać go na setki różnych sposobów. Każdy znajdzie coś dla siebie.

Obrazek
Pyszności

Jeżeli jesteś miłośnikiem makaronu, przepis który za chwilę zobaczysz, na pewno przypadnie ci do gustu. Będzie to zapiekany makaron penne z kurczakiem i serem w pysznym sosie śmietanowym. Brzmi świetnie, prawda?

A więc do dzieła! Przepis znajdziesz poniżej.

Składniki:

  1. 2 szt. pierś z kurczaka pokrojona w kostkę
  2. sól
  3. pieprz
  4. 3 ząbki czosnek wyciśnięty
  5. 570 ml rosół
  6. 570 ml śmietana 30%
  7. 400 g makaron penne ugotowany
  8. 400 g parmezan starty
  9. 400 g mozzarella starta
  10. 3 łyżki oliwa z oliwek
Sposób przygotowania:
1. Na patelni rozgrzej 1 łyżkę oliwy z oliwek. Następnie wrzuć na nią pokrojoną pierś z kurczaka i przypraw solą, pieprzem i wymieszaj. (ilość przypraw według twojego własnego uznania) Kiedy kurczak się delikatnie podsmaży dodaj czosnek i ponownie wymieszaj. Kiedy kurczak będzie dosmażony, zdejmij patelnię z ognia.
2. Usmażonego kurczaka przełóż do garnka i podgrzewaj. Dodaj do niego rosół, śmietanę i makaron Wymieszaj. Przykryj garnek. Kiedy sos się zagotuje, zmniejsz ogień i podgrzewaj przez 15 minut.
3. Po 15 minutach, wyłącz ogień i dodaj do garnka 345 g startego parmezanu. Wymieszaj.
4. Nasmaruj blaszkę lub naczynie żaroodporne oliwą z oliwek. Następnie wsyp połowę ilości makaronowej mieszanki.
5. Wymieszaj ze sobą startą mozzarellę i pozostałą ilość startego parmezanu, a następnie połową ilości mieszanki posyp makaron w blaszce.
6. Wsyp do blaszki pozostałą ilość makaronu i posyp ją pozostałą ilością mieszanki mozzarelli i parmezanu. Włóż do piekarnika rozgrzanego do 170 stopni C i piecz przez 15 minut.
7. Po 15 minutach wyjmij gotowe danie z piekarnika.
8. Smacznego!

Wybrane dla Ciebie

Ani ziemniak, ani batat. Na zdrowe i chrupiące frytki sprawdzi się inne warzywo
Ani ziemniak, ani batat. Na zdrowe i chrupiące frytki sprawdzi się inne warzywo
Odkąd mam ten przepis, nie kupuję ciastek w sklepie. Cała rodzina chwali aż miło
Odkąd mam ten przepis, nie kupuję ciastek w sklepie. Cała rodzina chwali aż miło
Żółtko zmieniło kolor po ugotowaniu? Sprawdź, o czym to świadczy
Żółtko zmieniło kolor po ugotowaniu? Sprawdź, o czym to świadczy
Różowe śliwki dwa razy droższe niż węgierki. Sprawdziłam, czy warto tyle zapłacić
Różowe śliwki dwa razy droższe niż węgierki. Sprawdziłam, czy warto tyle zapłacić
Zupa, której nie odmówisz. Tak pyszna i rozgrzewająca, że będziesz jeść miskę za miską
Zupa, której nie odmówisz. Tak pyszna i rozgrzewająca, że będziesz jeść miskę za miską
Zawsze dodaję do mielonych tę przyprawę. Świetnie podkreśla i wydobywa smak mięsa
Zawsze dodaję do mielonych tę przyprawę. Świetnie podkreśla i wydobywa smak mięsa
Od lat uchodzi za towar luksusowy. Kiedyś karmili nim więźniów
Od lat uchodzi za towar luksusowy. Kiedyś karmili nim więźniów
Nietypowy składnik zamykam w słoiku. Następnego dnia mam pyszną pastę do kanapki
Nietypowy składnik zamykam w słoiku. Następnego dnia mam pyszną pastę do kanapki
Dzieciaki wracają na treningi. Domowy izotonik z tym składnikiem sprawdzi się lepiej niż ze sklepu
Dzieciaki wracają na treningi. Domowy izotonik z tym składnikiem sprawdzi się lepiej niż ze sklepu
Do kaszy dodaję ulubione grzyby. Zapach sprowadził nawet sąsiadkę
Do kaszy dodaję ulubione grzyby. Zapach sprowadził nawet sąsiadkę
Lepszy niż bagietka czosnkowa. Zrobiłam do sałatki na wrześniowy piknik
Lepszy niż bagietka czosnkowa. Zrobiłam do sałatki na wrześniowy piknik
Ciotka pokazała mi, jak zeszklić cebulę. Jej sekretem jest dodatek, który sypie pod koniec smażenia
Ciotka pokazała mi, jak zeszklić cebulę. Jej sekretem jest dodatek, który sypie pod koniec smażenia