Mama zawsze dodaje do pierniczków. Pachną lepiej niż z drogiej cukierni

Tuż przed Świętami w wielu kuchniach unosi się korzenny aromat pieczonych pierniczków. Moja mama ma na nie swój patent, dzięki któremu smakują i pachną jeszcze lepiej. Wystarczy jeden dodatek do ciasta, by zamienić świąteczne ciasteczka w prawdziwą ucztę dla zmysłów.

Świąteczne pierniczki podkręci dodatkowo kawaŚwiąteczne pierniczki podkręci dodatkowo kawa
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Photoby_Marta
Ewa Malinowska

Pieczenie pierniczków i dekorowanie ich lukrem to wspaniała zabawa nie tylko dla dzieci. Jeśli do ciasta dodasz jeszcze kawę, to dodatkowo podkręcisz smak i aromat świątecznego wypieku. To prosty trik, który zamieni zwykłe pierniczki w słodkie dzieło sztuki rodem z drogiej cukierni.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Wigilijna zupa migdałowa zachwyci gości. Do kuchni zabierzesz tylko puste talerze

Dodaj do pierników

W twoim ulubionym przepisie na pierniczki uwzględnij dodatek kawy. Sprawi ona, że ciasteczka będą miały wyjątkowy aromat i podkreśli korzenne przyprawy, nie wpływając przy tym na konsystencję ciasta.

Czy kawa rozpuszczalna jest nie zdrowa?
Kawa rozpuszczalna świetnie podkręci smak pierniczków © Pixabay

Jeśli do ciasta na pierniczków dodajesz kakao lub czekoladę, kawa staje się niemal obowiązkowym dodatkiem. To właśnie ona wydobywa mocniejszy smak czekolady. Te dwa proste dodatki sprawią, że pierniczki staną się jeszcze smaczniejsze niż wcześniej.

Ciasto pierniczkowe z kawą i kakao

Ten przepis sprawi, że cały dom wypełni się wyjątkowym aromatem, który wprowadzi świąteczną atmosferę. Z dekorowaniem trzeba się jednak pospieszyć - te pierniczki podejrzanie szybko znikają z talerza.

Sekretny składnik sprawi, że pierniczki wyjdą idealne
Sekretny składnik sprawi, że pierniczki wyjdą idealne © Adobe Stock | Photoby_Marta

Składniki:

  • 750 g mąki pszennej,
  • 125 g masła,
  • 8 łyżek cukru,
  • 8 łyżek płynnego miodu,
  • 4 jajka,
  • 1 płaska łyżka sody,
  • 2-3 łyżeczki przyprawy do piernika,
  • 1 łyżeczka kakao,
  • 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej.

Sposób przygotowania:

  1. Do rondelka dodaj masło, cukier, miód, przyprawę do piernika, kakao oraz kawę i podgrzewaj.
  2. Gdy masa się zagotuje, zdejmij ją z palnika i odstaw do wystudzenia.
  3. Do wystudzonej masy dodaj jajka i wymieszaj.
  4. Stopniowo dodawaj mąkę i wyrabiaj jednolite ciasto.
  5. Stolnicę podsyp mąką i rozwałkuj ciasto na grubość ok. 3-4 mm.
  6. Przy pomocy foremek wytnij pierniki.
  7. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza na około 15-20 minut.

Gotowe pierniczki przechowuj w zamkniętej puszce lub słoiku. Mogą postać tak nawet kilka tygodni. Smacznego!

Wybrane dla Ciebie
Na 3 dni przed świętami zalewam śledzie i odstawiam. Nie znajdziesz lepszego przepisu
Na 3 dni przed świętami zalewam śledzie i odstawiam. Nie znajdziesz lepszego przepisu
To niskokaloryczne mięso może konkurować z wołowiną. W Polsce prawie nikt o nim nie słyszał
To niskokaloryczne mięso może konkurować z wołowiną. W Polsce prawie nikt o nim nie słyszał
My mamy uszka, Włosi jedzą w święta konkurencyjne pyszności. I nie podają ich w barszczu
My mamy uszka, Włosi jedzą w święta konkurencyjne pyszności. I nie podają ich w barszczu
Strzelczyk obowiązkowo dorzuca do barszczu. Ma więcej smaku
Strzelczyk obowiązkowo dorzuca do barszczu. Ma więcej smaku
To mięso lepsze od jagnięciny, a wcale nie takie drogie. Tak rzadko je jemy, że wielu sprawdza, jak wygląda
To mięso lepsze od jagnięciny, a wcale nie takie drogie. Tak rzadko je jemy, że wielu sprawdza, jak wygląda
Na śniadanie robię zamiast owsianki. Podkręca pracę jelit i syci na bardzo długo
Na śniadanie robię zamiast owsianki. Podkręca pracę jelit i syci na bardzo długo
To najłatwiejszy miodownik na świecie. Zrobisz raz-dwa i bez stresu
To najłatwiejszy miodownik na świecie. Zrobisz raz-dwa i bez stresu
Tak wyfiletujesz karpia i pozbędziesz się ości. Nikt nie będzie musiał grzebać w rybie
Tak wyfiletujesz karpia i pozbędziesz się ości. Nikt nie będzie musiał grzebać w rybie
Tego wypieku nie może zabraknąć na włoskim stole. To świąteczny pewniak
Tego wypieku nie może zabraknąć na włoskim stole. To świąteczny pewniak
Na Wigilię nie przygotowuję karpia, a zapomnianą polską rybę. Prawie nie ma ości i łusek
Na Wigilię nie przygotowuję karpia, a zapomnianą polską rybę. Prawie nie ma ości i łusek
Podpatrzyłam u cioci z Białegostoku. Co roku wszyscy czekają na ten deser
Podpatrzyłam u cioci z Białegostoku. Co roku wszyscy czekają na ten deser
Ten przepis zajmuje tyle ile gotuje się makaron. Ekspresowy włoski obiad, idealny na leniwe dni
Ten przepis zajmuje tyle ile gotuje się makaron. Ekspresowy włoski obiad, idealny na leniwe dni
ZANIM WYJDZIESZ... NIE PRZEGAP TEGO, CO CZYTAJĄ INNI! 👇