Mama zawsze dodaje do pierniczków. Pachną lepiej niż z drogiej cukierni
Tuż przed Świętami w wielu kuchniach unosi się korzenny aromat pieczonych pierniczków. Moja mama ma na nie swój patent, dzięki któremu smakują i pachną jeszcze lepiej. Wystarczy jeden dodatek do ciasta, by zamienić świąteczne ciasteczka w prawdziwą ucztę dla zmysłów.
17.12.2024 10:15
Pieczenie pierniczków i dekorowanie ich lukrem to wspaniała zabawa nie tylko dla dzieci. Jeśli do ciasta dodasz jeszcze kawę, to dodatkowo podkręcisz smak i aromat świątecznego wypieku. To prosty trik, który zamieni zwykłe pierniczki w słodkie dzieło sztuki rodem z drogiej cukierni.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Dodaj do pierników
W twoim ulubionym przepisie na pierniczki uwzględnij dodatek kawy. Sprawi ona, że ciasteczka będą miały wyjątkowy aromat i podkreśli korzenne przyprawy, nie wpływając przy tym na konsystencję ciasta.
Jeśli do ciasta na pierniczków dodajesz kakao lub czekoladę, kawa staje się niemal obowiązkowym dodatkiem. To właśnie ona wydobywa mocniejszy smak czekolady. Te dwa proste dodatki sprawią, że pierniczki staną się jeszcze smaczniejsze niż wcześniej.
Ciasto pierniczkowe z kawą i kakao
Ten przepis sprawi, że cały dom wypełni się wyjątkowym aromatem, który wprowadzi świąteczną atmosferę. Z dekorowaniem trzeba się jednak pospieszyć - te pierniczki podejrzanie szybko znikają z talerza.
Składniki:
- 750 g mąki pszennej,
- 125 g masła,
- 8 łyżek cukru,
- 8 łyżek płynnego miodu,
- 4 jajka,
- 1 płaska łyżka sody,
- 2-3 łyżeczki przyprawy do piernika,
- 1 łyżeczka kakao,
- 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej.
Sposób przygotowania:
- Do rondelka dodaj masło, cukier, miód, przyprawę do piernika, kakao oraz kawę i podgrzewaj.
- Gdy masa się zagotuje, zdejmij ją z palnika i odstaw do wystudzenia.
- Do wystudzonej masy dodaj jajka i wymieszaj.
- Stopniowo dodawaj mąkę i wyrabiaj jednolite ciasto.
- Stolnicę podsyp mąką i rozwałkuj ciasto na grubość ok. 3-4 mm.
- Przy pomocy foremek wytnij pierniki.
- Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza na około 15-20 minut.
Gotowe pierniczki przechowuj w zamkniętej puszce lub słoiku. Mogą postać tak nawet kilka tygodni. Smacznego!