Mama zawsze dodaje do pierniczków. Pachną lepiej niż z drogiej cukierni

Tuż przed Świętami w wielu kuchniach unosi się korzenny aromat pieczonych pierniczków. Moja mama ma na nie swój patent, dzięki któremu smakują i pachną jeszcze lepiej. Wystarczy jeden dodatek do ciasta, by zamienić świąteczne ciasteczka w prawdziwą ucztę dla zmysłów.

Świąteczne pierniczki podkręci dodatkowo kawaŚwiąteczne pierniczki podkręci dodatkowo kawa
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Photoby_Marta
Ewa Malinowska

Pieczenie pierniczków i dekorowanie ich lukrem to wspaniała zabawa nie tylko dla dzieci. Jeśli do ciasta dodasz jeszcze kawę, to dodatkowo podkręcisz smak i aromat świątecznego wypieku. To prosty trik, który zamieni zwykłe pierniczki w słodkie dzieło sztuki rodem z drogiej cukierni.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Wigilijna zupa migdałowa zachwyci gości. Do kuchni zabierzesz tylko puste talerze

Dodaj do pierników

W twoim ulubionym przepisie na pierniczki uwzględnij dodatek kawy. Sprawi ona, że ciasteczka będą miały wyjątkowy aromat i podkreśli korzenne przyprawy, nie wpływając przy tym na konsystencję ciasta.

Czy kawa rozpuszczalna jest nie zdrowa?
Kawa rozpuszczalna świetnie podkręci smak pierniczków © Pixabay

Jeśli do ciasta na pierniczków dodajesz kakao lub czekoladę, kawa staje się niemal obowiązkowym dodatkiem. To właśnie ona wydobywa mocniejszy smak czekolady. Te dwa proste dodatki sprawią, że pierniczki staną się jeszcze smaczniejsze niż wcześniej.

Ciasto pierniczkowe z kawą i kakao

Ten przepis sprawi, że cały dom wypełni się wyjątkowym aromatem, który wprowadzi świąteczną atmosferę. Z dekorowaniem trzeba się jednak pospieszyć - te pierniczki podejrzanie szybko znikają z talerza.

Sekretny składnik sprawi, że pierniczki wyjdą idealne
Sekretny składnik sprawi, że pierniczki wyjdą idealne © Adobe Stock | Photoby_Marta

Składniki:

  • 750 g mąki pszennej,
  • 125 g masła,
  • 8 łyżek cukru,
  • 8 łyżek płynnego miodu,
  • 4 jajka,
  • 1 płaska łyżka sody,
  • 2-3 łyżeczki przyprawy do piernika,
  • 1 łyżeczka kakao,
  • 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej.

Sposób przygotowania:

  1. Do rondelka dodaj masło, cukier, miód, przyprawę do piernika, kakao oraz kawę i podgrzewaj.
  2. Gdy masa się zagotuje, zdejmij ją z palnika i odstaw do wystudzenia.
  3. Do wystudzonej masy dodaj jajka i wymieszaj.
  4. Stopniowo dodawaj mąkę i wyrabiaj jednolite ciasto.
  5. Stolnicę podsyp mąką i rozwałkuj ciasto na grubość ok. 3-4 mm.
  6. Przy pomocy foremek wytnij pierniki.
  7. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza na około 15-20 minut.

Gotowe pierniczki przechowuj w zamkniętej puszce lub słoiku. Mogą postać tak nawet kilka tygodni. Smacznego!

Wybrane dla Ciebie
To mój sprytny sposób na zagęszczenie sosu. O wiele zdrowszy niż śmietana czy mąka
To mój sprytny sposób na zagęszczenie sosu. O wiele zdrowszy niż śmietana czy mąka
Robię najlepsze ciasto na pizzę w rodzinie. Wszyscy pytali mnie o przepis
Robię najlepsze ciasto na pizzę w rodzinie. Wszyscy pytali mnie o przepis
Strzelczyk robi przysmak z dzieciństwa z 3 składników. Tani i wystarczy 10 minut pracy
Strzelczyk robi przysmak z dzieciństwa z 3 składników. Tani i wystarczy 10 minut pracy
Babcie na Śląsku robią taką do obiadu. Główny składnik zaskoczy wiele osób
Babcie na Śląsku robią taką do obiadu. Główny składnik zaskoczy wiele osób
Za komuny ta ryba była na stołówkach, bo prawie nie ma ości. Najlepiej smakuje smażona na maśle
Za komuny ta ryba była na stołówkach, bo prawie nie ma ości. Najlepiej smakuje smażona na maśle
Robert Makłowicz wlewa szklankę do grzybowej. Smakuje lepiej niż w ekskluzywnej restauracji
Robert Makłowicz wlewa szklankę do grzybowej. Smakuje lepiej niż w ekskluzywnej restauracji
Wiele osób gotuje ziemniaki w złej wodzie. Żaden szef kuchni nie popełniłby tego błędu
Wiele osób gotuje ziemniaki w złej wodzie. Żaden szef kuchni nie popełniłby tego błędu
Kalafior duszę w takim sosie. Smakuje lepiej niż z bułką tartą i masłem
Kalafior duszę w takim sosie. Smakuje lepiej niż z bułką tartą i masłem
Nie lubisz pić kawy? Przygotuj napój, który szybko postawi cię na nogi
Nie lubisz pić kawy? Przygotuj napój, który szybko postawi cię na nogi
Babcia gotowała co tydzień. Dziś mało osób robi tę prostą zupę
Babcia gotowała co tydzień. Dziś mało osób robi tę prostą zupę
Takie przekąski robiły nasze babcie na domówki. Przepis ma już 50 lat
Takie przekąski robiły nasze babcie na domówki. Przepis ma już 50 lat
Kroje w paski i mieszam z majonezem. O wiele szybsza i smaczniejsza od jarzynowej
Kroje w paski i mieszam z majonezem. O wiele szybsza i smaczniejsza od jarzynowej