Masz więcej niż 50 lat? Tych produktów unikaj jak ognia

Skończyłeś 50 lat i zastanawiasz sie, jak powinno wyglądać twoje odżywianie? Musisz przede wszystkim jeść zdrowo i dużo pić. Unikaj też niektórych produktów. Mogą przyczynić się do tycia i zwiększenia poziomu cholesterolu we krwi.

Odżywianie po 50Odżywianie po 50
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Paulina Hermann

Jest to szczególnie ważne po 50. roku życia, kiedy nasze ciało staje się bardziej podatne na różnego rodzaju choroby, takie jak cukrzyca, choroby serca czy miażdżyca. Do tego organizm staje się słabszy i trzeba bardziej o niego zadbać. Powinniśmy unikać niektórych produktów. Przyspieszają one tycie.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Cukiniowa tarta z burratą. Szybki i prosty przepis na każdą okazję

Jak powinno wyglądać odżywianie po 50?

Jeśli skończyłeś 50 lat, powinieneś unikać:

  1. Produktów bogatych w tłuszcze nasycone - na przykład mięsa czerwonego, tłustego nabiału, a także fast foodów oraz smażonych dań. Te tłuszcze zwiększają poziom złego cholesterolu we krwi, przez co istnieje większe prawdopodobieństwo zachorowania na miażdżycę lub inne choroby serca.
  2. Produktów z cukrami prostymi - słodycze, desery oraz napoje słodzone. Efektem jest wzrost masy ciała, a także insulinooporność, a nawet cukrzyca typu 2.
  3. Alkoholu - przytyjesz, zwiększysz ryzyko chorób serca i wątroby, alkohol też źle wpływa na wygląd.
  4. Soli - nadmiar tego pierwiastka skutkuje podwyższeniem ciśnienia krwi, które prowadzi do udaru oraz chorób serca.
  5. Niektórych produktów zbożowych, a szczególnie tych o podwyższonym indeksie glikemicznym, na przykład białego pieczywa. Mogą sprawić, że poziom glukozy we krwi będzie się wahał, przez co możesz przybrać na wadze.

Aby jak najdłużej cieszyć się zdrowiem i dobrą formą, po 50. roku życia warto wprowadzić odpowiedni sposób odżywiania się. Na przykład włączyć do jadłospisu warzywa, owoce, pełnoziarniste pieczywo, a także zwiększyć ilość wypijanych płynów. Dzięki temu utrzymasz odpowiedni poziom cholesterolu i nie przytyjesz, a także poprawisz swój stan zdrowia.

Wybrane dla Ciebie
Robiła to każda gospodyni. Ostatni dzwonek na wydeptanie zapasów
Robiła to każda gospodyni. Ostatni dzwonek na wydeptanie zapasów
Dziś wielu ma ciarki. Dorzucam ekstra owoc i zgarniam komplementy
Dziś wielu ma ciarki. Dorzucam ekstra owoc i zgarniam komplementy
Opanowała polskie jarmarki. Ludzie ustawiają się w kolejkach, by spróbować zagranicznej pyszności
Opanowała polskie jarmarki. Ludzie ustawiają się w kolejkach, by spróbować zagranicznej pyszności
Tania i szybka zupa, którą zajadali się królowie. Idealna na deszczowy dzień
Tania i szybka zupa, którą zajadali się królowie. Idealna na deszczowy dzień
Na Śląsku gospodynie gotowały ją często. Dziś mniej popularna, a lepsza niż jarzynowa
Na Śląsku gospodynie gotowały ją często. Dziś mniej popularna, a lepsza niż jarzynowa
Dorzucam kilka do kapuśniaku. Wyciągają smak i dodają smaku wędzonki
Dorzucam kilka do kapuśniaku. Wyciągają smak i dodają smaku wędzonki
Babcia piekła co tydzień. Uwielbiały nie tylko małe baletnice
Babcia piekła co tydzień. Uwielbiały nie tylko małe baletnice
Nie tylko spagetti i pizza. Włosi robią pyszną zapiekankę ziemniaczaną
Nie tylko spagetti i pizza. Włosi robią pyszną zapiekankę ziemniaczaną
Ziemniaki obtaczam i zapiekam. Mają kremowy środek i złocistą skórkę, a dymny posmak dopełnia całość
Ziemniaki obtaczam i zapiekam. Mają kremowy środek i złocistą skórkę, a dymny posmak dopełnia całość
To dlatego mielone pękają i są nieapetyczne. Wiele osób popełnia ten sam błąd
To dlatego mielone pękają i są nieapetyczne. Wiele osób popełnia ten sam błąd
Zamiast kupować gotowe, robię sama. To mój ulubiony dodatek do obiadu
Zamiast kupować gotowe, robię sama. To mój ulubiony dodatek do obiadu
Do panierki nie dodaję jajka. Mimo to bez problemu trzyma się mięsa
Do panierki nie dodaję jajka. Mimo to bez problemu trzyma się mięsa