Masz więcej niż 50 lat? Tych produktów unikaj jak ognia
Skończyłeś 50 lat i zastanawiasz sie, jak powinno wyglądać twoje odżywianie? Musisz przede wszystkim jeść zdrowo i dużo pić. Unikaj też niektórych produktów. Mogą przyczynić się do tycia i zwiększenia poziomu cholesterolu we krwi.
17.01.2024 07:51
Zalogowani mogą więcej
Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika
Jest to szczególnie ważne po 50. roku życia, kiedy nasze ciało staje się bardziej podatne na różnego rodzaju choroby, takie jak cukrzyca, choroby serca czy miażdżyca. Do tego organizm staje się słabszy i trzeba bardziej o niego zadbać. Powinniśmy unikać niektórych produktów. Przyspieszają one tycie.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Jak powinno wyglądać odżywianie po 50?
Jeśli skończyłeś 50 lat, powinieneś unikać:
- Produktów bogatych w tłuszcze nasycone - na przykład mięsa czerwonego, tłustego nabiału, a także fast foodów oraz smażonych dań. Te tłuszcze zwiększają poziom złego cholesterolu we krwi, przez co istnieje większe prawdopodobieństwo zachorowania na miażdżycę lub inne choroby serca.
- Produktów z cukrami prostymi - słodycze, desery oraz napoje słodzone. Efektem jest wzrost masy ciała, a także insulinooporność, a nawet cukrzyca typu 2.
- Alkoholu - przytyjesz, zwiększysz ryzyko chorób serca i wątroby, alkohol też źle wpływa na wygląd.
- Soli - nadmiar tego pierwiastka skutkuje podwyższeniem ciśnienia krwi, które prowadzi do udaru oraz chorób serca.
- Niektórych produktów zbożowych, a szczególnie tych o podwyższonym indeksie glikemicznym, na przykład białego pieczywa. Mogą sprawić, że poziom glukozy we krwi będzie się wahał, przez co możesz przybrać na wadze.
Aby jak najdłużej cieszyć się zdrowiem i dobrą formą, po 50. roku życia warto wprowadzić odpowiedni sposób odżywiania się. Na przykład włączyć do jadłospisu warzywa, owoce, pełnoziarniste pieczywo, a także zwiększyć ilość wypijanych płynów. Dzięki temu utrzymasz odpowiedni poziom cholesterolu i nie przytyjesz, a także poprawisz swój stan zdrowia.