Masz więcej niż 50 lat? Tych produktów unikaj jak ognia

Skończyłeś 50 lat i zastanawiasz sie, jak powinno wyglądać twoje odżywianie? Musisz przede wszystkim jeść zdrowo i dużo pić. Unikaj też niektórych produktów. Mogą przyczynić się do tycia i zwiększenia poziomu cholesterolu we krwi.

Odżywianie po 50Odżywianie po 50
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Paulina Hermann

Jest to szczególnie ważne po 50. roku życia, kiedy nasze ciało staje się bardziej podatne na różnego rodzaju choroby, takie jak cukrzyca, choroby serca czy miażdżyca. Do tego organizm staje się słabszy i trzeba bardziej o niego zadbać. Powinniśmy unikać niektórych produktów. Przyspieszają one tycie.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Cukiniowa tarta z burratą. Szybki i prosty przepis na każdą okazję

Jak powinno wyglądać odżywianie po 50?

Jeśli skończyłeś 50 lat, powinieneś unikać:

  1. Produktów bogatych w tłuszcze nasycone - na przykład mięsa czerwonego, tłustego nabiału, a także fast foodów oraz smażonych dań. Te tłuszcze zwiększają poziom złego cholesterolu we krwi, przez co istnieje większe prawdopodobieństwo zachorowania na miażdżycę lub inne choroby serca.
  2. Produktów z cukrami prostymi - słodycze, desery oraz napoje słodzone. Efektem jest wzrost masy ciała, a także insulinooporność, a nawet cukrzyca typu 2.
  3. Alkoholu - przytyjesz, zwiększysz ryzyko chorób serca i wątroby, alkohol też źle wpływa na wygląd.
  4. Soli - nadmiar tego pierwiastka skutkuje podwyższeniem ciśnienia krwi, które prowadzi do udaru oraz chorób serca.
  5. Niektórych produktów zbożowych, a szczególnie tych o podwyższonym indeksie glikemicznym, na przykład białego pieczywa. Mogą sprawić, że poziom glukozy we krwi będzie się wahał, przez co możesz przybrać na wadze.

Aby jak najdłużej cieszyć się zdrowiem i dobrą formą, po 50. roku życia warto wprowadzić odpowiedni sposób odżywiania się. Na przykład włączyć do jadłospisu warzywa, owoce, pełnoziarniste pieczywo, a także zwiększyć ilość wypijanych płynów. Dzięki temu utrzymasz odpowiedni poziom cholesterolu i nie przytyjesz, a także poprawisz swój stan zdrowia.

Wybrane dla Ciebie

Postukaj w kapelusz grzyba przed jego zerwaniem. Tylko najlepsi grzybiarze znają ten trik
Postukaj w kapelusz grzyba przed jego zerwaniem. Tylko najlepsi grzybiarze znają ten trik
Moja babcia dodaje 1 łyżkę do placków ziemniaczanych. Nie piją oleju i są idealnie chrupkie
Moja babcia dodaje 1 łyżkę do placków ziemniaczanych. Nie piją oleju i są idealnie chrupkie
Na niedzielę zrobiłam sałatkę zakopiańską. Każdy prosił o dokładkę
Na niedzielę zrobiłam sałatkę zakopiańską. Każdy prosił o dokładkę
To ulubione danie Ireny Santor. Niewielu wie, jakie naprawdę ma właściwości
To ulubione danie Ireny Santor. Niewielu wie, jakie naprawdę ma właściwości
Babciny przepis na mięso do słoików. Sprawdza się u mnie od lat
Babciny przepis na mięso do słoików. Sprawdza się u mnie od lat
Wilgotne, pulchne i pachnące wanilią. W PRL-u było przysmakiem
Wilgotne, pulchne i pachnące wanilią. W PRL-u było przysmakiem
Od lat Polacy dodają ją do rosołu. Teraz już wiemy, że szkodzi, ale wciąż to robimy
Od lat Polacy dodają ją do rosołu. Teraz już wiemy, że szkodzi, ale wciąż to robimy
Jemy na śniadanie i dajemy dzieciom, myśląc, że są zdrowe. Skok cukru gwarantowany
Jemy na śniadanie i dajemy dzieciom, myśląc, że są zdrowe. Skok cukru gwarantowany
Wyjątkowo delikatne i soczyste mięso. Kiedyś tylko na królewskich stołach, dziś całkiem zapomniane
Wyjątkowo delikatne i soczyste mięso. Kiedyś tylko na królewskich stołach, dziś całkiem zapomniane
Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser
Wszystkie składniki wrzucam do rękawa i piekę. Pyszny obiad dla całej rodziny bez dużego nakładu pracy
Wszystkie składniki wrzucam do rękawa i piekę. Pyszny obiad dla całej rodziny bez dużego nakładu pracy